JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Likepensjon blir årets nyord

LO møter arrogante arbeidsgivere og en regjering som prater norsk økonomi ned, fastslår LO-leder Gerd Kristiansen.
Pensjon, lavlønn og likelønn blir sentrale temaer i årets tariffoppgjør, enten arbeidsgiverne vil eller ikke, forsikret LO-leder Gerd Kristiansen i sin tale til LOs representantskap i formiddag.

Pensjon, lavlønn og likelønn blir sentrale temaer i årets tariffoppgjør, enten arbeidsgiverne vil eller ikke, forsikret LO-leder Gerd Kristiansen i sin tale til LOs representantskap i formiddag.

Martin Folmoe

sym@lomedia.no

I sin tale til LOs representantskapsmøte lovet LO-lederen at hele

LO-fellesskapet står bak kravene; selv om det legges opp til forbundsvist oppgjør.

– Fellesforbundet har tidligere vist at de kan fremforhandle reformer gjennom forbundsvis oppgjør, konstaterte LO-lederen.

Høye og mørke

Innledningsvis påpekte hun at det er lenge siden sist at LO og forbundene går inn i forhandlinger under en borgerlig regjering. Hun mener at det har satt sitt preg på motparten.

– Arbeidsgiverne har blitt veldig mørke og høye. De har over bordet gitt beskjed om at de ikke vil diskutere pensjon, og vil se to-tallet, påpekte Kristiansen og karaketeriserte holdningen som arrogant.

Feil politikk

LO-lederen benyttet også anledningen til å slå fast at regjeringens politikk ikke gjorde situasjonen enklere. Endrete permitteringsregler, reduserte arbeidsmarkedstiltak og svekket lønnsgarantiordning var blant de tingene hun trakk fram.

– Vi har mange eksempler på at arbeidsgiverne nå mener at permittering blir for dyrt. De går til oppsigelser, sa hun og understrekte at dette ville svekke norsk konkurranseevne og bedriftene mister verdifull kompetanse.

– Derfor vil vi kreve endringer i permitteringsreglene, sa hun og påpekte at her var LO og NHO enige.

Negativ regjering

LO-lederen mente også at både regjeringen og arbeidsgiverne pratet ned norsk økonomi i forkant av tariffoppgjøret. Hun delte ikke denne negative skildringen av produktivitet og konkurranseevne.

– Regjeringen skaper også inntrykk av at offentlig sektor eser ut. Offentlig forvaltning utgjorde 30 prosent av syselsettingen for åtte år siden; akkurat det samme som i dag.

Frontfaget

LO-lederen var derimot klar på at frontfaget ligger fast og at man må ta hensyn til industrien. Men hun stilte også krav til både regjeringen, Norges Bank og NHO om å ta sin del av ansvaret for å sikre industriens konkurranseevne.

– Det er trange rammer ved årets oppgjør, men lav prisstigning gir oss et godt utgangspunkt for å kunne sikre kjøpekraften til våre medlemmer, mente Kristiansen.

LAST NED: LOs tariffpolitiske uttalelse i sin helhet

Pensjon

Og selv om NHO blankt har avvist å forhandle om pensjon så var LO-lederen krystallklar på at det blir ett av årets hovedkrav.

– Likepensjon skal blir årets nyord. Det vil være utrolig viktig for mange av LOs medlemmer å få gjort noe med urettferdigheten i dagens private tjenestepensjoner.

Lavlønn og likelønn ble også trukket fram av LO-lederen som viktig for årets tariffoppgjør.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse