JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Illustrasjonsbilde: Colourbox

Hva skjer med pensjonen din i årets lønnsoppgjør:

Dette må du vite om pensjon

Det store spørsmålet før årets tariffoppgjør er hva som skjer med pensjonen vår.05.02.2016
06:15
05.02.2016 08:01

yngvil@lomedia.no

De største forbundene i privat sektor krangler om hva slags pensjonsordning de vil ha for medlemmene sine, og om hvordan de skal få det til. Er du en av dem som ikke helt har pensjon under huden? Her følger kortversjonen:

1. Hva er pensjon?

Folk i arbeid har lovpålagt tjenestepensjon betalt av arbeidsgiver. Den kommer i tillegg til alderspensjonen fra Folketrygden som alle får.

LO betrakter tjenestepensjon som utsatt lønn. Derfor bør arbeidstakerne ha innflytelse over tjenestepensjonsordningene. LO mener partene bør forhandle om pensjon og at det skal være en del av tariffavtalene.

I offentlig sektor er pensjonsordningen både lov- og avtalefestet i tariffavtalene i kommunesektoren (KS), Spekter, Staten og Oslo kommune.

I privat sektor bestemmer arbeidsgiverne ensidig hva slags pensjonsordning de ansatte har.

Verken NHO eller Virke vil ha pensjon inn i tariffavtalene.

• Følg oss på Facebook og Twitter

2. Hvilke tjenestepensjonsordninger fins i dag?

Ytelsespensjon: Du er sikret å få utbetalt 66 prosent av sluttlønna hvis du har jobbet 100 prosent stilling i 30 år. Det vil du få så lenge du lever.

Ytelsespensjonen kommer i tillegg til pensjonen fra Folketrygden.

800.000 arbeidstakere i offentlig sektor har ytelsespensjon. Pensjonen blir levealdersjustert. Det betyr at den opptjente pensjonen din skal fordeles på det antall år årskullet ditt forventes å leve.

Innskuddspensjon: Du opptjener pensjon for alle år du er med i ordningen. Det er usikkert hva du får utbetalt. Du får som oftest utbetalt pensjon i ti år fra du går av med pensjon, minst til 77 år. Etter det er det bare pensjonen fra Folketrygden, og eventuelt avtalefestet pensjon, som gjenstår.

1,2 millioner arbeidstakere i privat sektor har innskuddspensjon.

Hybridpensjon: Alle årene du jobber, teller med. Jo flere år du er med i ordningen, dess høyere blir pensjonen din. Kan gi tryggere og trolig høyere pensjon enn innskuddsordningen.

Du får utbetalt pensjonen så lenge du lever. Arbeidsgiver betaler en premie for å garantere at pensjonskapitalen din ikke faller under nivået den hadde ved starten av året. Pensjonskapitalen kan reguleres etter lønnsveksten.

Den kommer i tillegg til pensjonen fra Folketrygden.

Kom på markedet i 2014.

3. Hva slags ordning vil LO-ledelsen ha for medlemmene?

LO-leder Gerd Kristiansen mener hybridpensjon er den beste løsningen. Det er imidlertid ikke vedtatt i LOs handlingsprogram. LO har vedtatt at målet er tariffestede og brede ordninger som gir 66 prosent av sluttlønna ved 67 år. De har ikke vedtatt hva slags pensjonsordning de går for.

LO-lederen går for hybrid

4. Hva vil både Fellesforbundet og Handel og Kontor ha inn i en ny pensjonsordning?

Rett til pensjonsopptjening av alt man tjener, og rett til pensjonsopptjening fra første krone.

I dag får du sjelden pensjonsopptjening for de første 90.000 kroner (1 G) av lønna. Hvis du har mindre enn 20 prosent stilling, får du ingen pensjonsopptjening i det hele tatt. Hvis du har vært ansatt kortere tid enn 12 måneder, får du ingen pensjonsopptjening av lønna. Heller ikke når du har over 20 prosent stilling.

De vil begge ha pensjon inn i tariffavtalen.

5. Det høres ut som om de er enige. Hva strides de da om?

Fellesforbundet vil ha en individuell ordning der arbeidstakeren velger leverandør av innskuddspensjon og oppretter en personlig pensjonskonto. Arbeidsgivere betaler inn innskudd til kontoen. I tillegg kan arbeidstakeren selv betale inn mer. De mener det gjør det enklere for arbeidstaker, særlig med tanke på skifte av arbeidssted.

En hovedgrunn er at ved eventuelt dødsfall, arver etterlatte pensjonen.

• Fellesforbundet: Vi må ta ansvar også i dårlige tider

Handel og Kontor har ikke bestemt seg for hva slags type pensjon de vil ha. De ønsker en «bred kollektiv ordning» for alle LOs medlemsforbund. De sier partene slik kan bruke markedsmakt og redusere kostnadene slik at pensjonskapitalen øker. Det er til fordel både for arbeidsgiverne og arbeidstakerne.

Tillitsvalgte i Handel og Kontor ut mot Fellesforbundet

Handel og Kontor: Pensjonsstriden er ikke over

6. Hvordan kan spørsmålet om tjenestepensjon løses?

Høyst trolig blir det forbundsvist oppgjør. Når frontfaget skal forhandles, vil Fellesforbundet kreve at pensjon skal være en del av forhandlingene og tariffestes. Men motparten Norsk Industri avviser at pensjon skal være del av tariffavtalen.

Årets tarifforhandlinger kan splittes opp. Frontfaget forhandler om lønn. LO og NHO kan diskutere pensjon, men uten at LO kan gå til streik over pensjon. Streikeretten forblir i frontfaget.

LO og NHO kan bli enige om å diskutere pensjon på et senere tidspunkt. Det kan for eksempel skje når avtalefestet pensjon (AFP) skal evalueres i 2017.

Få nyhetsbrevet vårt

7. Den borgerlige regjeringen vil endre pensjonsordningen til offentlig ansatte. Hvorfor?

Arbeidsminister Anniken Hauglie (Høyre) sier hun vil ha «bedre pensjonsordninger» i offentlig sektor. Offentlig tjenestepensjon er ikke tilpasset alle deler av pensjonsreformen, og i tillegg er regjeringen opptatt av mobilitet mellom privat og offentlig sektor.

En arbeidsgruppe i Arbeidsdepartementet leverte før jul en rapport om endringer i offentlig tjenestepensjon. Den er utgangspunktet for en videre diskusjon om dette mellom regjeringen og partene i arbeidslivet.

LO Stat er med på å gjøre det lettere å skifte mellom privat og offentlig sektor, men ikke ved å svekke den offentlige tjenestepensjonen og muligheter til tidligpensjon.

8. Hva skjer videre med offentlig tjenestepensjon?

Det er usikkert om offentlig pensjon skal forhandles om i årets hovedoppgjør. LO Stat har fått et varsel om at det kommer en invitasjon fra Kommunalministeren i løpet av februar. LO Stat-leder Tone Rønoldtangen utelukker ikke at pensjon blir tatt opp i årets oppgjør uten å avsluttes.

• Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her

Kilder: LO-Aktuelt, HK-Nytt, Fagforbundet, FriFagbevegelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.02.2016
06:15
05.02.2016 08:01Mest lest

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Ole Palmstrøm

LO Stat vil ha slutt på at de høytlønte alltid kommer best ut: – Nå må staten ta ansvar for alle statsansatte

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar


Flere saker