JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsvist lønnsoppgjør i 2020:

Han skal lede forhandlingene om størrelsen på årets lønnsøkning

I år blir det forbundsvist lønnsoppgjør. Det betyr at Fellesforbundets leder Jørn Eggum skal først ut – og forhandle med arbeidsgiverne i Norsk Industri.
HELT KLAR: Jørn Eggum leder det største fagforbundet i privat sektor, Fellesforbundet. Han vil etter alle solemerker lede an i årets lønnsoppgjør som vil påvirke de aller fleste norske arbeidstakere.

HELT KLAR: Jørn Eggum leder det største fagforbundet i privat sektor, Fellesforbundet. Han vil etter alle solemerker lede an i årets lønnsoppgjør som vil påvirke de aller fleste norske arbeidstakere.

Håvard Sæbø

yngvil@lomedia.no

De største fagforbundene i privat sektor i LO har bestemt seg: Det blir såkalt forbundsvist lønnsoppgjør i år. Det betyr at Fellesforbundet skal forhandle først i lønnsoppgjøret. Resultatet i det første lønnsoppgjøret legger grunnlaget for alle andres lønnsøkning.

De første lønnsforhandlingene starter i midten av mars.

Selv om det formelt er LO som bestemmer hvordan tariffoppgjøret skal foregå, har de største forbundene i privat sektor avgjørende makt.

Under et forbundsvist lønnsoppgjør vil de enkelte fagforbundene forhandle med sine motparter på arbeidsgiversiden om én og én tariffavtale for seg.

• «Tariffavtale» er en avtale mellom en arbeidsgiverorganisasjon og en arbeidstakerorganisasjon om de ansattes lønn, forskjellige lønnstillegg, arbeidstid og velferdspermisjoner.

Fellesforbundet er først ute

Fellesforbundet er alltid det første av forbundene som forhandler når det er «forbundsvist oppgjør». De går i front og kalles «frontfaget». Det er fordi forbundet representerer ansatte i bedrifter som konkurrerer med utenlandske bedrifter.

Motparten til Fellesforbundet i frontfaget er arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri.

Norsk Industri representerer en rekke industribedrifter som konkurrerer på verdensmarkedet.

– Hva er den viktigste grunnen til at Fellesforbundet vil ha forbundsvist oppgjør, Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet?

«Det viktigste argumentet er at lønnstakere som omfattes av frontfaget jobber i industri som konkurrerer med resten av verden. At denne gruppen setter en tydelig ramme for lønnsvekst i både offentlig og privat sektor er viktig for hele vår bærekraft og samfunnsmodell», svarer Eggum i en tekstmelding til FriFagbevegelse.

De største er enige

Det nest største forbundet i privat sektor, Handel og Kontor, samt Industri Energi og EL og IT Forbundet har alle bestemt seg for at de vil ha forbundsvist lønnsoppgjør.

LOs representantskap med sine rundt 200 representanter fra alle LOs forbund, vedtar kravene til arbeidsgiverne og tariffoppgjørets oppgjørsform tirsdag 18. februar.

Forhandlingene i tariffoppgjøret vil starte 10. mars, hvis det blir forbundsvist oppgjør, opplyser LO.

Hvis det ikke blir enighet innen 1. april, blir det streik i industrien.

Warning
Annonse
Annonse