JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Enige sist: Stein Lier-Hansen, Norsk Industri sammen med Arve Bakke, Fellesforbundet, etter at 
partene ble enige i frontfaget i 2012.

Enige sist: Stein Lier-Hansen, Norsk Industri sammen med Arve Bakke, Fellesforbundet, etter at partene ble enige i frontfaget i 2012.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

LO vedtar forbundsvist oppgjør

Arbeidsgiverne avfeier pensjonskravet i privat sektor, men LO vil prioritere det høyt i årets tariffoppgjør.04.02.2014
12:00
18.02.2014 07:48

torgny@lomedia.no

Inntektspolitisk utvalg i LO har etter det LO-Aktuelt vet, vedtatt at årets tariffoppgjør skal gjennomføres forbundsvist. Tirsdag 18. februar samles LOs representantskap for å legge linjene for årets tariffoppgjør. Mandag legger Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) fram sin rapport. Der redegjør de for lønnsutviklingen for ulike grupper siste året, prisveksten og legger mye av premissene for lønnsoppgjøret.

Streikekaos

I år er det hovedoppgjør. Det betyr at alle spørsmål som er omhandlet i tariffen kan det forhandles om. Under forrige hovedoppgjør oppsto det streikekaos i offentlig sektor.

Arbeidsminister Rigmor Aaserud ville ikke gi de offentlig ansatte like store tillegg som arbeidstakerne i frontfaget hadde fått, og det ble brudd i staten. Forhandlingsrekkefølgen i offentlig sektor innebærer at staten må bli ferdig før det blir gitt et tilbud i kommunal sektor. Da alle meklingsfrister var over og de kommunale arbeidsgiverne ikke kunne komme med noe tilbud på grunn av brudd og konflikt i staten, ble det streik også i kommunen uten at de hadde mottatt noe tilbud.

Ingen endring med Holden III

Som en følge av situasjonen i oppgjøret, ble Holden III-utvalget nedsatt. Dette er tredje gang professor Steinar Holden leder et utvalg som skal se på systemet for lønnsoppgjøret. Men da Holden III la fram sin innstilling foreslo han ingen vesentlige endringer i selve systemet.

Først kommer frontfaget, så kommer staten, så kommunene og kommuneoppgjøret må bli ferdig i god tid før sommerferien. Det er ingen lærere som vil streike i sommerferien.

I frontfaget er det Fellesforbundet og Arve Bakke som styrer, og selv om det formelt sett er LOs representantskap som vedtar oppgjørsform, er mye avgjort på forhånd. Først blir oppgjøret behandlet i inntektspolitisk utvalg. I dette utvalget sitter LOs ledelse, lederne for de ti største LO-forbundene og lederen for LO Stat. Viktige premissgivere for diskusjonen er lederne for LOs forhandlingsavdeling og leder for samfunnspolitisk avdeling i LO. Så går saken til sekretariatet før LOs høyeste organ mellom kongressene, LOs representantskap, stemmer over uttalelsen til slutt.

Gulvet skal heves

LOs nestleder, Tor-Arne Solbakken har på flere tariffkonferanser dratt fram at vi trenger en reform av Obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Obligatorisk tjenestepensjon ble innført etter lønnsoppgjøret i 2004. Det var et forbundsvist oppgjør der Fellesforbundet frontet kravet om å få tariffestet retten til tjenestepensjon. Løsningen kom med et brev der regjeringen forpliktet seg til å foreslå å lovfeste retten til tjenestepensjon i forbindelse med den kommende pensjonsreformen.

Derfor har alle bedrifter plikt til å ha en egen pensjonsordning i bedriften. Minstekravet er at den skal utgjøre minimum 2 prosent av lønna. Men i løpet av de ti årene har 2-prosenten blitt normalen.

Likepensjon

LO-leder Gerd Kristiansen har trukket fram det hun kaller likepensjon. Dagens OTP-ordning er basert på at hver enkelt arbeidsgiver må skaffe seg sin egen pensjonsordning. Kvinner lever i gjennomsnitt tre til fire år lenger enn menn. Det gjør at kvinners pensjon blir dyrere enn menns. I de store ordningene som Folketrygden, AFP og Offentlig tjenestepensjon, er det ikke forskjell på hva kvinner og menn betaler. Det ønsker LO skal gjelde i OTP-ordningene også.

Mange ville ha samordnet

Flere forbund har vedtatt at det i år må bli et samordnet oppgjør. Årsaken til dette er at de ønsker en hånd på rattet i utformingen av pensjonen. Dessuten kom det tydelige signaler fra Fellesforbundet om at forbundet ikke ønsket å prioritere pensjon så høyt.

I et intervju med Dagens Næringsliv 9. januar sa leder i Fellesforbundet Arve Bakke at han ikke ville kreve økte pensjoner i årets tariffoppgjør. Han ville ha pensjon som tema, men ikke øke pensjonsinnskuddet. «Arbeidsgiver må være forberedt på at pensjon blir tema i oppgjøret. Prosessen vi har sammen med Norsk Industri vil avgjøre hvor dypt vi går inn i det. Det kan være alt fra utvalgsarbeid, utredninger og så videre», uttalte Bakke.

Han fikk raskt svar blant annet fra Handel og Kontors nestleder Bjørn Mietinen. Til Klassekampen dagen etter sa han at «vi trenger et samordna oppgjør om vi skal ta opp pensjon. Vi ønsker at pensjon skal inn i tariffavtalen.»

Snu fra Fellesforbundet

Men etter hvert snudde Fellesforbundet og i et intervju med Klassekampen lovte Bakke at forbundsvist oppgjør ville gi en ny pensjonskasse og at det vil være en bra mal for hele LO-fellesskapet. Hvis han ikke klarte å levere, lovte han å trekke seg som leder i Fellesforbundet.

Direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, avviser idéen om å trekke pensjon inn i tariffoppgjøret. I 2017 skal pensjonsreformen evalueres og da kan det være aktuelt å bringe pensjonsspørsmålet inn i tariffoppgjøret.

Arbeidsgivers styringsrett

I dagens pensjonsordning har arbeidsgiverne full styringsrett. De bestemmer hvordan pensjonsinnskuddet skal forvaltes. I en innskuddsbasert ordning er utbetalingen avhengig av hvordan innskuddene er investert. For LO er det vanskelig å svelge at arbeidsgiverne bestemmer, mens den ansatte tar all risikoen. I tillegg har de mange små ordningene store administrasjonsomkostninger.

LOs krav er store ordninger, med relativt lave omkostninger, der også fagbevegelsen er med å forvalte.

Sikre kjøpekraften

På forbundsstyremøte 28. januar vedtok Fellesforbundet sine tariffkrav. Kravene er å sikre medlemmenes kjøpekraft, heve minstelønnssatser og spesielle krav for de lavlønte. De ønsker også å jobbe videre for å få til en partsstyrt allmenngjøringsordning.

Når det gjelder tjenestepensjon må opptjeningen på sikt styrkes. I dette oppgjøret er det viktigere å få medbestemmelse over pensjonsordningen.

Norsk Industri har allerede avvist dette kravet.

4. februar la Norsk Industri fram sin konjunkturrapport. De spår at 2014 kommer til å bli et normalår. Det har lenge vært spådd at den europeiske krisa skulle slå inn i Norge, men en lavere kronekurs har gjort livet lettere for norsk eksportindustri.

Arbeidstidskonflikt

I stat- og kommune er det ikke store ting på gang. Særaldersgrenser har blitt løftet fram som en problemstilling av arbeidsminister Robert Eriksson; han ønsker å fjerne dem. Problemet med OTP gjelder derimot ikke i stat og kommune. Derfor kan det se ut som om det blir hvor store tilleggene skal bli som er spørsmålet, hadde det ikke vært for arbeidstida.

Siden forhandlingene om arbeidstidsavtalen for lærerne er brutt, kommer det med orkans styrke inn i kommuneoppgjøret. KS har provosert lærerorganisasjonene ved å kreve at arbeidsåret utvides. Dette er et modell fra Danmark. Der endte læreroppgjøret i fjor med en stor lock-out.

Også i Spekter-området kan arbeidstida bli viktig. Arbeidstidsordningen for sykepleierne har vært stridstema i alle år, og kan godt dukke opp også i årets oppgjør. Helt sikkert blir det tema når tariffavtalen på Vinmonopolet skal forhandles. Regjeringa har sagt at de skal åpne Polet på julaften og påskeaften, uten å ta hensyn til tariffavtalen.

Tvert i mot har Fremskrittspartiet hevdet at hvis Stortinget har vedtatt å endre loven må tariffavtalen endres. «Hvis det er sånn at man ikke kommer til en enighet om en ny tariffavtale, da får andre gjøre den jobben», sa Frps Erlend Wikborg i debatt med HK-leder Trine Lise Sundnes. I fagbevegelsen er det ingen forståelse for slike holdninger.

Tariffoppgjøret 2014

LOs representantskap vedtar oppgjørsform 18. februar

Inntektspolitisk utvalg har vedtatt at det blir forbundsvist oppgjør

Fellesforbundet og Norsk Industri forhandler først

Forhandlingsstart er 10.mars

Fellesforbundet vil sikre kjøpekraften

Fellesforbundet krever medinnflytelse på tjenestepensjonsordningen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2014
12:00
18.02.2014 07:48Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Boligspekulanter tjener på tomme leiligheter: – Folk forstår ikke at dette er mulig

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.

Hans-Christian Gabrielsen på fanemarkeringen mandag: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-lederen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet


Flere saker