JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MFO: Et angrep på den kulturelle grunnmuren

– Jeg vil gå så langt som å kalle dette et angrep på den kulturelle grunnmuren i Norge, sier forbundsleder i MFO, Hans Ole Rian, om meklingsforslaget som foreligger i kommunene.
NEI TAKK: MFO og leder Hans Ole Rian kunne ikke akseptere at kulturskolelærerne fikk dårligere arbeidsvilkår.

NEI TAKK: MFO og leder Hans Ole Rian kunne ikke akseptere at kulturskolelærerne fikk dårligere arbeidsvilkår.

asamaria.com

mona@musikk-kultur.no

Meklingen i kommuneoppgjøret ble avsluttet i dag morges i halv ni-tida. MFO, Skolenes Landsforbund (SL) og Lektorlaget har ikke akseptert forlaget til løsning.

– Jeg håper at KS besinner seg og tar til vettet. De går nå til angrep på de som jobber og skal jobbe for det frivillige og profesjonelle kulturlivet i årene framover, sier Hans Ole Rian.

Lærernes arbeidstid har vært et av de største stridstemaene i forhandlingene. Den nye avtalen innebærer at lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer per dag i skoleåret. Lærerne skal undervise samme antall timer som i dag og de samlede arbeidsoppgaver skal utføres innenfor samme årsverk.

«Den nye arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet i grunnskolen og videregående skole er heller ikke noe å rope hurra for. Sant å si er det en gåte for oss at andre organisasjoner kunne gå med på noe slikt,» skriver MFO på sine nettsider.

KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes uttaler til Aftenposten at han ikke er helt fornøyd, men at det viktigste for KS har vært å få på plass mer daglig tilstedeværelse på skolen.

KS vil utvide den bundne tida

MFO mener lønnsrammen i riksmeklingsmannens forslag er akseptabel. Det er kravet om at kulturskolelærere skal arbeide fem dager mer forbundet reagerer på. Dette innebærer mer bunden tid for de kulturskoleansatte. Det øvrige skoleverket har ankemulighet på denne delen av avtalen, men det har ikke MFO.

Dette sier MFO på sine hjemmesider:

«Resultatet av tariffrevisjonen er dessverre i mangt og mye dårlig nytt for kulturskolene og kulturskolelærerne. Med det som kan se ut som en regelrett hevn for kulturskolelærernes lønnsøkning i 2004, gikk KS i sluttfasen av meklingen til frontalangrep både på arbeidstiden og den skjermete tiden til for- og etterarbeid og egenøving.»

KS gikk heller ikke med på at de fysiske arbeidsforholdene på skolen må være tilfredsstillende før tilstedeværelsesplikten kan utvides, slik det ble for undervisningspersonalet i skoleverket. Kulturskolelærere skal altså kunne tvinges til å møte fram på skolen selv om det ikke finnes arbeidsplass eller øverom der.

Hva skjer nå?

I de neste to ukene er MFO forpliktet til å la forhandlingene ligge, med mindre KS ønsker dialog. Da er Hans Ole Rian lydhør:

– Det er opp til KS om de vil være i dialog med oss. Vi tar gjerne en prat om hvilke konsekvenser dette har for norsk kulturliv, sier Rian.

Etter de neste to ukene må MFO vurdere hva de skal gjøre videre. Det kan bli aktuelt å ta kulturskoleansatte ut i streik.

Jeg håper at KS besinner seg og tar til vettet.

Hans Ole Rian

Warning
Annonse
Annonse