JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLARE: LO Stat-nestlederne Lise Olsen og Eivind Gran starter forhandlingene med Spekter tirsdag - om LO og NHO blir enige hos Riksmekleren.

KLARE: LO Stat-nestlederne Lise Olsen og Eivind Gran starter forhandlingene med Spekter tirsdag - om LO og NHO blir enige hos Riksmekleren.

Morten Hansen

Nå starter lønnsoppgjøret i Spekter: LO Stat prioriterer lavtlønte og kvinner

Nå som LO-NHO har blitt enige om et resultat, står LO Stat klar til å fremme sine krav overfor Spekter. Stikkord for årets oppgjør er lavtlønn og likelønn.
01.04.2019
13:50
21.08.2023 17:14

merete.jansen@lomedia.no

Tirsdag starter oppgjøret for de som hører inn under tariffavtalene med Spekter. Forhandlerne i LO Stat har blitt enige om hvilke krav de skal presentere for motparten.

– Vi går i gang så snart LO og NHO er ferdig med sin mekling, sier forhandlingsleder og nestleder Eivind Gran i LO Stat.

Det er frontfagmodellen som styrer, noe som innebærer at hele diskusjonen i Spekter-oppgjøret baserer seg på resultatet LO og NHO oppnår.

Her er LOs krav i lønnsoppgjøret for Spekter-bedriftene

Mest penger, litt pensjon

Siden 2019 er et mellomoppgjør, handler nesten alt om penger og litt om pensjon. Det vil si; pensjonen til de som fortsatt er medlemmer av Statens pensjonskasse, er bare forhandlingstema i det statlige oppgjøret. Så regulerer man ansatte i Spekter-området i tråd med det som oppnås der.

Forhandlerne i LO Stat har ingen egne, konkrete pensjonskrav i dette første oppgjøret.

– Men vi kommer til å ha diskusjoner rundt pensjonsordninger og innretning, sier Gran.

LEKSIKON: Stusser du på hva ordene betyr? Her kan du finne svar

Lavtlønte og likelønn

Lønnsøkningen fastsettes i to trinn, først sentralt, deretter lokalt. Viktige føringer legges i de sentrale forhandlingene, og der vil LO Stat rette spesiell oppmerksomhet mot kampen for å få opp lavtlønte og kvinner.

– Vi kommer til å legge harde føringer på at det vi eventuelt måtte oppnå sentralt, også videreføres lokalt, sier Gran.

– Dette skal de få følge opp, både i de store foretakene innen helsesektoren og transport og i de små virksomhetene.

Nestleder Lise Olsen minner om at det er tradisjon for å gi mer generelle tillegg i Spekter enn i staten.

– Og det er jo i seg selv et lavtlønns- og likelønnstiltak. Så jeg synes egentlig vi har en god hånd på det, hvis ting fortsetter som de pleier.

De to påpeker at det at man har lokal streikerett, gir en annen balanse mellom partene enn i det statlige oppgjøret.

– Det løser seg på en måte der, ved at har et større pressmiddel, sier Olsen og får følge av Gran:

– Vi utsetter ikke de lokale forhandlinger til høsten når det er fredsplikt, men tar dem unna like etter det sentrale oppgjøret. Det legger press på begge parter.

Spekter-området:

• Spekter er en arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter.

• Noen av de største og mest kjente virksomhetene som er organisert i Spekter er:
De statlige helseforetakene, en rekke teatre og orkestre, flere av studentsamskipnadene, Avinor AS og Oslo lufthavn, Innovasjon Norge, Nettbuss AS, Kollektivtransportproduksjon AS, Norges Bank, NSB AS (Norges Statsbaner), Norsk Medisinaldepot AS, NRK, Norsk Tipping AS, Posten Norge AS, Statnett SF, Statskog SF, AS Vinmonopolet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.04.2019
13:50
21.08.2023 17:14