JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NyheterLavlønnstillegg

Lavlønnstillegg er et særskilt tillegg til grupper av arbeidstakere som har lav lønn. Det gis hvis en gruppe har et lønnsnivå som kommer under et visst nivå i forhold til den gruppa de sammenligner seg med. Det er vanlig å sammenligne seg med gjennomsnittet for industriarbeidere. Hvis en lavlønnsgruppe faller under et avtalt nivå, for eksempel 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, utløses lavlønnstillegget.

I Norge har vi stort sammenfall mellom kvinnerike overenskomstområder og lavlønn.

Rundt 80 prosent av alle lavlønte er kvinner, og lavlønnstillegg er derfor et viktig virkemiddel i arbeidet for likelønn mellom kvinner og menn.

Siden 1990 har det ved alle tariffoppgjør, både hovedoppgjør og mellomoppgjør, blitt gitt egne lavlønnstillegg innen LO/NHO-området. Tilleggene har variert i størrelse og utforming, og det finnes mange ulike modeller for lavlønnstillegg.

Ved de samordnede tariffoppgjørene og alle mellomoppgjørene har det vært gjennomført felles lavlønnsmodeller for alle oppgjørene.

Ved de forbundsvise oppgjørene har det vært ulike lavlønnsmodeller innen de ulike overenskomstområdene.


Tariffleksikonet er sist oppdatert i mars 2022 av journalist Torgny Hasås, og bygger på LO Medias tidligere tariffleksikon, samt LOs «Ord og uttrykk i tariffoppgjøret».

Ta kontakt hvis du har kommentarer til noen av ordforklaringene, eller hvis du savner noen sentrale ord som du mener burde være med.