JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn

Likelønn blir brukt ved sammenligning av lønn mellom kvinner og menn. Likelønn er vedtatt som lov og er et politisk krav som har fulgt utviklingen i den generelle politikken for likestilling mellom kvinner og menn.

Likestillings- og diskrimineringsloven § 34 har et krav om lik lønn for kvinner og menn:

«Kvinner og menn i samme virksomhet skal ha lik lønn for samme arbeid eller arbeid av lik verdi. Lønnen skal fastsettes på samme måte for kvinner og menn uten hensyn til kjønn.

Retten til lik lønn for samme arbeid eller arbeid av lik verdi gjelder uavhengig av om arbeidene tilhører ulike fag eller om lønnen reguleres i ulike tariffavtaler.»

Likelønn berører to hovedproblemstillinger. For det første de lønnsforskjellene som skyldes brudd på bestemmelsen i likestillingsloven. For det andre de lønnsforskjellene som har sammenheng med strukturelle forhold i arbeidsmarkedet. Det er de strukturelle forskjellene som i dag er hovedutfordringen i arbeidet for å redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Kvinner har i dag i gjennomsnitt en lavere timelønn enn menn, og kvinners timelønn utgjør om lag 85 prosent av menns. Hvis en sammenligner gjennomsnittslønn for kvinner og menn innen hver enkelt bransje eller yrke, er denne forskjellen betydelig mindre. Dette bildet er ganske stabilt, selv om det har vært en svak positiv utvikling det siste tiåret.

Hva betyr egentlig ordene som brukes i et lønnsoppgjør? FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer viktige begreper om jobb, lønn, arbeidsforhold og forhandlinger.