JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NyheterLokal forhandlingsrett

Tillitsvalgte på en bedrift har rett til å forhandle om lønns- og arbeidsvilkår lokalt med egen arbeidsgiver. Det er dette som er den lokale forhandlingsretten.

Adgang til dette og retningslinjer for hvordan dette skal skje, er hjemlet enten i tariffavtalen eller hovedavtalen. Se også forhandlingsrett.

Det er ikke adgang til å forhandle fram dårligere løsninger lokalt for arbeiderne enn det som er nedfelt i den sentrale avtalen.


Tariffleksikonet er sist oppdatert i mars 2022 av journalist Torgny Hasås, og bygger på LO Medias tidligere tariffleksikon, samt LOs «Ord og uttrykk i tariffoppgjøret».

Ta kontakt hvis du har kommentarer til noen av ordforklaringene, eller hvis du savner noen sentrale ord som du mener burde være med.