JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokal forhandlingsrett

Tillitsvalgte på en bedrift har rett til å forhandle om lønns- og arbeidsvilkår lokalt med egen arbeidsgiver. Det er dette som er den lokale forhandlingsretten.

Adgang til dette og retningslinjer for hvordan dette skal skje, er hjemlet enten i tariffavtalen eller hovedavtalen. Se også forhandlingsrett.

Det er ikke adgang til å forhandle fram dårligere løsninger lokalt for arbeiderne enn det som er nedfelt i den sentrale avtalen.

Hva betyr egentlig ordene som brukes i et lønnsoppgjør? FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer viktige begreper om jobb, lønn, arbeidsforhold og forhandlinger.


Vil du holde deg oppdatert på hva som skjer i lønnsoppgjøret? Meld deg på vårt spesial-nyhetsbrev «Alt om lønnsoppgjøret» her!