JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NyheterØkonomisk ramme

I et tariffoppgjør blir man enige om en økonomisk ramme for oppgjøret, det vil si den kostnadsrammen man skal holde seg innenfor. Den økonomiske rammen innbefatter lønnstillegg, andre økonomiske tillegg som for eksempel økt ubekvemstillegg, og den beregnede verdien av andre goder som for eksempel lengre ferie eller kortere arbeidstid.

Den økonomiske rammen er et forhandlingsspørsmål, men baserer seg på flere komponenter, som for eksempel at regjeringen ofte legger sterke føringer for rammene for tariffoppgjørene i statsbudsjettet. Norges Bank vedtar styringsrenten og legger dermed føringer for norsk økonomi.

I tillegg ligger tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) for oppgjørene til grunn for beregning av den økonomiske rammen. Også lønnsoverheng og beregninger for lønnsglidning beregnes inn i den økonomiske rammen.
Se også pott.

Hvis man for eksempel blir enige om en økonomisk ramme på 3,5 prosent, har et overheng på 1 prosent og en lønnsglidning på 1,5 prosent, blir regnestykket slik:

Siden 2014 har NHO regnet ut og LO godkjent hva som er den reelle økonomiske rammen for frontfaget. Dette ble innført etter forslag fra et offentlig utvalg (Holden III-utvalget). Organisasjoner i offentlig sektor mente at det tidligere ikke var oppgitt en troverdig ramme for frontfaget, fordi det gjennom lokale forhandlinger var mulig å ende opp med et mye bedre endelig resultat enn det den økonomiske rammen viste.

Når den økonomiske rammen for oppgjøret beregnes, er overhenget og tarifftillegget kjent. Så beregningen av rammen er først og fremst et anslag over hvor stor lønnsglidningen blir. Lønnsglidningen blir i stor grad avgjort av hvor store de lokale tilleggene blir.


Tariffleksikonet er sist oppdatert i mars 2022 av journalist Torgny Hasås, og bygger på LO Medias tidligere tariffleksikon, samt LOs «Ord og uttrykk i tariffoppgjøret».

Ta kontakt hvis du har kommentarer til noen av ordforklaringene, eller hvis du savner noen sentrale ord som du mener burde være med.