JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taus om hva Frp visste

Frp-leder Siv Jensen nekter konsekvent å kaste lys over de sidene av Birkedal-saken som kan ramme partiet og ledelsen.

Jensen framholdt torsdag ettermiddag at Fremskrittsparti-ledelsen har gitt alle opplysninger den har hatt om beskyldningene mot Trond Birkedal til politiet. Men hun svarte ikke på når det skjedde og på når lederpersoner i partiet ble gjort kjent med beskyldningene mot Birkedal om at han skal ha forgrepet seg seksuelt på en 15 år gammel gutt, samt ha snikfilmet flere yngre menn mens de var nakne i leiligheten hans.

– Jeg vil ikke formidle til pressen detaljer om påstandene som er blitt framsatt, men jeg kan forsikre om at ingen i partiet har håndtert denne saken i strid med vårt interne regelverk, sa Jensen.

Det betyr kort fortalt at involverte parter er blitt hørt og oppfordret om å gå til politiet hvis det er påstander om kriminelle handlinger.

Ifølge politidokumenter TV 2 viste til, skal generalsekretær Geir A. Mo ha blitt gjort kjent med beskyldningene allerede i oktober 2009. Dersom det stemmer kunne politiet blitt koblet inn i saken allerede da. Birkedal er nå siktet og varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll.

Kjent i 2009

Han har fortalt sin forsvarer at han selv tok opp saken med partiet. Advokat Arvid Sjødin sier til NRK ar han nå vil be politiet ta inn personer i Frp-ledelsen til avhør.

– Jeg vet at dette ble tatt opp i 2009 og at det ble gitt råd om politianmeldelse. Saken ble så lagt død og dukker opp igjen nå, sier Sjødin.

Den da 15 år gamle guttens bistandsadvokat framholder at partiledelsen overlot til gutten selv å ta saken videre.

– Han var bare 15 år. Det var helt uaktuelt for ham å stå alene igjennom dette. Derfor prøvde han å fortrenge det. Den gang ville han ikke ha noen oppmerksomhet og dessuten ønsket han å verne partiet, sier advokat Hege Salomon.

Birkedal erkjenner ikke å ha hatt seksuell omgang med mindreårige, men ifølge kjennelsen etter fengslingsmøtet, har han overfor politiet erkjent flere tilfeller av snikfilming i leiligheten sin. Overgrepet mot 15-åringen skal ha skjedd da han i juni 2008 reiste til Oslo for å delta på Fremskrittspartiets Ungdoms (FpUs) sommerleir.

Refset pressen

Fremskrittspartiets sentralstyre samlet seg til ekstraordinært møte kort tid før Jensen, Mo og nestleder Per Sandberg møtte pressen i vandrehallen på Stortinget. De rettet kraftig kritikk mot pressen som de mener grafser i saker den ikke kjenner og framholdt at partiet selv var opptatt av å håndtere saken på en ansvarlig og varsom måte.

Men etter at saken ble offentlig kjent mandag, uttalte Jensen at hun er forferdet, skuffet og lei seg, og at hun er glad for at Birkedal trakk seg fra alle sine verv i partiet med umiddelbar virkning.

– Vi er dypt forferdet og sjokkert over det som nå ser ut til å bli avslørt, sa Mo på sin side til NRK.

Nå beskylder Frp-ledelsen pressen for å forhåndsdømme Birkedal.

– Alle dere som står her nå og grafser på denne måten, har dømt allerede i denne saken og mener vi skal gjøre det samme, sa han henvendt til pressekorpset. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse