JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvinger gjennom hardere straffer

Høyesterett sa i november nei til justisminister Knut Storbergets (Ap) marsjordre om å heve straffene for vold og drap umiddelbart.

Høyesterett ville gjøre det på sin måte, gradvis og sakte. Det vil ikke justisministeren.

Først i 2012 var Høyesterett innstilt på at det nye straffenivået skulle gjøre seg gjeldende. Nå sier Storberget takk for sist og fremmer et nytt forslag som skal sørge for å heve straffene allerede i løpet av vinteren, skriver Aftenposten.

– Allerede i januar vil vi forsøke å ha en lovproposisjon klar, slik at Stortinget kan gjøre vedtak så snart som mulig, sier Storberget.

Et samlet storting, inkludert SV, har stått bak justisministerens ønske om å heve straffenivået for grove forbrytelser.

I et enstemmig vedtak ga Stortinget også domstolene beskjed om at skjerpelsen skulle skje straks, til tross for at den nye straffeloven ikke trer i kraft før i 2012.

– Vi registrerte at det ikke var nok for Høyesterett at et enstemmig storting, med justisministerens klare støtte, ba om at straffene skulle heves straks. Derfor tar vi nå dette grepet, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) til Aftenposten.

Storbergets grep for å tvinge domstolene og Høyesterett til straks å heve straffene er å hente ut de aktuelle lovbestemmelsene i den nye straffeloven og flytte dem inn i den gamle straffeloven av 1902, som fortsatt gjelder. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse