JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uforsonlige fronter i Stortinget

Det var uforsonlige fronter i Stortinget torsdag ettermiddag under debatten om Senterpartiets pengegaver.

Regjeringspartiene kalte den harde kritikken av Sp-leder Liv Signe Navarsete for insinuasjoner uten rot i virkeligheten, mens mindretallet holdt fast ved at det var riktig å ta spørsmålet opp til debatt i Stortinget.

Partene beskyldte hverandre gjensidig for å svekke politikernes og Stortingets anseelse.

Både Navarsete og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) var til stede i stortingssalen, men de tok ikke ordet i debatten.

– Regjeringspartienes talere gjorde en god jobb og fikk fram nyansene. Det skal de ha takk for, sa Navarsete til NTB etter debatten.

Hun sier det har vært en tøff høst der pengesaken skygget for politiske saker.

– Men jeg har ingen andre enn meg selv å skylde på og må selvsagt ta konsekvensene, sier Sp-lederen.

Uenige fra a til å

– Opposisjonen bygger sin kritikk på mistanker som ikke kan underbygges. Det er en samling politiske insinuasjoner, hevdet Martin Kolberg (Ap).

Han gjorde et unntak for Kristelig Folkeparti som ikke var med på den hardeste kritikken fra Frp, H og V.

Både regjeringspartier og opposisjon var enige i at det er grunnlag for å kritisere Senterpartiet for å ha tatt imot ulovlig pengestøtte og dermed brutt partifinansieringsloven.

– Dette er alvorlig og vi tåler ikke flere saker av en slik karakter, sa Kolberg.

Dermed var det også slutt på enigheten.

– Vi er uenige nærmest fra begynnelse til slutt, konstaterte Kolberg.

– Det må være mulig å ta opp saker der partier bryter loven om partifinansiering. Det er første gang et parti med åpne øyne har brutt loven, sa saksordfører Per-Kristian Foss (H).

Den alvorligste kritikken kom imidlertid fordi statsrådene Navarsete og Terje Riis-Johansen ikke hadde vurdert sin habilitet i forbindelse med pengestøtten fra Troms Kraft og Eidsiva Energi. Både Foss og komitéleder Anders Anundsen (Frp) hevdet med styrke at det kunne stilles spørsmålstegn ved statsrådenes embetsførsel og habilitet.

Tviler på lovavdelingen

Opposisjonen konkluderte med at det er god grunn til å stille spørsmål ved dette, mens regjeringspartiene viste til lovavdelingen i Justisdepartementet og slo fast at det ikke er noen grunn til å reise spørsmål om habiliteten.

– Det handler om å svekke Sp og regjeringen. Derfor holder man på med dette sirkuset, sa Hallgeir H. Langeland (SV).

Foss og Anundsen slo fast at det må være lovlig å vurdere lovavdelingens vurderingsevne. Anundsen sa at lovavdelingen er regjeringens rådgiver og ikke noe uavhengig organ.

– Det handler om statsrådenes manglende vurderingsevne og habilitet. Det er helt klart at Navarsete ikke foretok de selvstendige vurderingene hun burde ha gjort, svarte Anundsen og gjentok at det var sterkt kritikkverdig. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse