JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Usikker på Sps oljemotstand

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skaper usikkerhet om hva Senterpartiet egentlig mener om oljeboring i nord, mener WWF-Norge.

Torsdag innleder Senterpartiet sitt landsmøte i Ålesund. Der bør partiet klargjøre sitt prinsipielle standpunkt i saken, sier organisasjonens leder Rasmus Hansson til NTB.

– Flere sentrale Sp-folk har signalisert dyp skepsis mot å utsette verdifulle havområder i nord for oljevirksomhet. Samtidig bestyrer partiet og Terje Riis-Johansen Olje- og energidepartementet, som er en pådriver for oljeutvinning i akkurat disse områdene, hevder Hansson.

Han mener olje- og energiministeren selv er en kilde til usikkerhet om hva Senterpartiet egentlig mener om oljevirksomhet i nord.

– Han må si klart og tydelig at de mest verdifulle havområdene må beskyttes mot oljeboring. Sier han ikke det, blir usikkerheten videreført, sier Hansson.

Datostempel

Programkomiteen i Senterpartiet har gått imot oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og på Møreblokkene. I tillegg vil komiteen at oljeaktiviteten i Barentshavet er avgrenset og tuftet på strenge miljøkrav.

Men da Sp-leder Liv Signe Navarsete tirsdag møtte pressen i forkant av helgens landsmøte, antydet hun et datostempel på vernet av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Det virker som om partiet så langt har samlet seg om å frede området for oljeutvinning den neste fireårsperioden, men man kan ikke utelukke at det kan bli mulig å forene oljevirksomhet og fiskerier. I dag er ikke situasjonen slik og vi kan ikke godta oljevirksomhet som setter fiskerinæringen i fare, sa Navarsete.

– Uklart

WWF og Rasmus Hansson mener Navarsetes parti opptrer uklart i saken.

– Det ville ha vært mer betryggende for norsk natur hvis Senterpartiet klargjorde dette på et prinsipielt grunnlag - og ikke bare for de neste fire årene. Landsmøtet må si klart nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og de like verdifulle havområdene i Norskehavet. Å bare gå inn for vern av Lofoten og Vesterålen vil være ren symbolpolitikk, sier Hansson.

WWF vil også beskytte Haltenbanken, Eggakanten, Frøyabanken, Sklinnabanken, Helgelandskysten, Vestfjorden og områdene rundt Jan Mayen.

– Beskyttelse av disse havområdene er et spørsmål om respekt for miljøfaglige fakta. For et parti med basis i forvaltning av levende naturressurser, må ikke dette reduseres til hestehandel mellom oljeinteresser og unike naturverdier, sier WWF-lederen. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse