JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Helsefagarbeidere kan studere sykepleie:

Fagforbundet: Sykepleie er et praktisk fag

HiOA: Vil ha mer akademisk teori og forskning

– Sykepleie er et praktisk rettet fag, sier nestleder i Fagforbundet Sissel M. Skoghaug. Samtidig vil flere utdanningsinstitusjoner gjøre utdanningen mer forskningsbasert.21.03.2017
12:06
26.04.2017 16:46

kathrine.geard@fagbladet.no

– Sykepleieutdanningen er bare blitt mer og mer teoretisk siden jeg selv ble sykepleier for 20 år siden. Det setter studentene i dårligere stand til å møte den faktiske hverdagen der ute, sier Sissel M. Skoghaug, som mener mer tid til praktiske øvelser og veiledende praksis må til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PRAKTISK: Sissel M. Skoghaug mener at sykepleie bør være et praktisk rettet fag.

PRAKTISK: Sissel M. Skoghaug mener at sykepleie bør være et praktisk rettet fag.

Jan Lillehamre

Nå kan helsefagarbeidere studere sykepleie

Universitetsutdanning blir normen

Sykepleieutdanningen er under debatt og utvikling. Nylig vedtok Stortinget å åpne for en yrkesfaglig vei til dette studiet.

Samtidig vil profesjonsutdanningen bli gjengs universitetsutdanning når høgskoler som i dag tilbyr sykepleieutdanning får universitetsstatus. Fagredaktør i Sykepleien, Marit Leegaard, ser det som positivt. Hun påpeker at konkurransen om studentene tilspisser seg i et utdanningsmarked preget av globalisering og økt mobilitet.

«Et av svarene på disse utfordringene er å tilby profesjonsutdanning på universitetsnivå», skriver Leegaard, som tror det vil bidra til å gi sykepleie nødvendig faglig tyngde og internasjonal anseelse. Hun trekker videre fram at universitetsutdanning også stiller krav til forskning og utviklingsarbeid, som kanskje kan gi nye muligheter for sykepleiere med doktorgrad til å både forske og arbeide ved sykehuset. Derfor er hun for sykepleie som universitetsutdanning, «selv om praksisfeltet ikke ser nytten av dette umiddelbart».

Alle statssekretærene til Bent Høie er sykepleiere

Mange studenter klager

Blant høgskolene som nettopp har søkt akkreditering som universitet, er Høgskolen i Sørøst-Norge og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Ved HiOA, der det lenge har pågått en heftig debatt om kvaliteten på utdanningen, har de nettopp satt i gang arbeidet med en ny programplan, med mål om å heve kvaliteten på utdanningen. Dagens studenter har blant annet klaget på at studiet gjør dem til teoretikere som kan mye om å skrive oppgaver, men lite om hva som venter i arbeidslivet.

– Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget

– Ovendt pyramide

– Studiet blir en omvendt pyramide der hovedfokuset er på forskning og teori, mens det å tenke og arbeide som en sykepleier forsvinner, sa studenten Lars Mørch Aaen til høgskolens nettavis Khrono. Medstudent Cathrine Krøger, som også tidligere har kritisert både meningsløs fagterminologi og innhold i utdanningen, fulgte opp med innlegget «Flere mastere? Skrekk og gru».

– Det er sjelden jeg har møtt en institusjon der misnøyen er så massiv. Ferdig utdannede sykepleiere forteller at de kan alt om etikk, kommunikasjon og apaens søkesystem, men knapt vet hvordan de skal sette en sprøyte, skrev Krøger.

Over 100 helsefagarbeidere vil ta sykepleierutdanning ved HiOA

Frykter akademisering

Forrige onsdag møtte 60 sykepleiestudenter ved HiOA opp på et allmøte der ny ramsalt kritikk mot studiet ble framført. Studentene får gehør hos Fagforbundets Sissel M. Skoghaug.

– Fagforbundets holdning er at sykepleie er et praktisk rettet fag. Vi er redd for at studiet blir for akademisert. Det er viktig å kunne håndtere mennesker og alvorlig syke. Derfor mener vi det tvert i mot er viktig å styrke praksis, sier hun.

– Fagarbeidere blir like gode sykepleiere

Ett institutt

Fra august ifjor ble sykepleieutdanningene ved HiOA samlet i ett institutt, sammen med bachelorutdanningene i samfunnsernæring og prehospitalt arbeid – paramedic, og ble med det størst på HiOA med rundt 3000 studenter og 250 ansatte, fordelt på campuser i Pilestredet, Kjeller og Sandvika. Ved nyttår begynte Unni Hembre som leder for det nye instituttet.

Reviderer programplanen

Overfor Khrono avviser Hembre at sykepleieutdanningene akademiserer et praktisk fag.

– Bak de praktiske ferdighetene en sykepleier må ha, ligger det akademisk teori og forskning. Denne sammenhengen må vi bli flinkere til å få fram overfor studentene.

– Dette vil bli tydeliggjort i forbindelse med arbeidet med å revidere programplanen, som blir grundig og bred, lover Hembre.

Nå kan fagarbeidere også søke vernepleier- og barnevernstudier

Rektor vil gjøre utdanningen mer forskningsbasert

Igangsettelsen av prosjekt «Sykepleie 2019 HiOA» ble markert med et fagseminar i forrige. Der poengterte rektor ved HiOA, Curt Rice, at arbeider med kvalitetsheving av utdanningen er ekstremt viktig fordi omdømmet ved sykepleieutdanningen er så dårlig. Rice mener svaret er å gjøre sykepleieutdanningen mer forskningsbasert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORSKNINGSBASERT: Utviklingen  krever kompetanse hos våre studenter som kun oppnås i forskningsbasert utdanning, sier HiOA-rektor Curt Rice.

FORSKNINGSBASERT: Utviklingen krever kompetanse hos våre studenter som kun oppnås i forskningsbasert utdanning, sier HiOA-rektor Curt Rice.

Høgskolen i Oslo og Akershus

– Må være forskningsbasert

Han pekte på at ny forskning og ny teknologi driver utviklingen av profesjonen framover.

– Dette krever kompetanse hos våre studenter som kun oppnås i forskningsbasert utdanning, sa Rice.

Også på dette møtet kom Cathrine Krøger med kraftige innsigelser, og framhevet den massive etterlysningen fra studenter om mer vekt på praktiske ferdigheter .

Sissel M. Skoghaug understreker at Fagforbundet selvsagt er positiv til forskningsbasert lærdom.

– Men det må ikke gå på bekostning av de praktiske ferdighetene man får gjennom veiledende praksis under utdanninga. Nyutdannede sykepleiere kommer ut med forventninger som ikke samsvarer med den praktiske hverdagen, sier Skoghaug.

Høring om kvalitet i utdanning

Hun mener det er bekymringsfullt om praktisk rettede yrkesutdanninger skal inn i en universitetsmal der det teoretiske får for stor vekt. På vegne av Fagforbundet deltok for øvrig Skoghaug 15.mars i en åpen høring for Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomite om Stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet i høyere utdanning». Både i høringsnotatet og i den åpne høringsrunden sa Fagforbundet seg fornøyd med at stortingsmeldingen tydelig fokuserer på arbeidslivsrelevans i høyere utdanning.

«For Fagforbundet står viktigheten av et bredt utdanningssystem med sterke innslag av praksisbasert undervisning sentralt, og Stortingsmeldingen kommer med flere tiltak vi er positive til, som praksisprofessorer og økt vektlegging av undervisningskompetanse.» heter det i notatet.

Men Fagforbundet er uenig i forslaget om at finansieringsmodellen for høyere utdanning i større grad skal baseres på konkurranse og resultatstyring.

Helsefagarbeider: «Jeg må gå så langt at jeg på det sterkeste vil fraråde alle å bli helsefagarbeider. Dette yrket er rett og slett en stor bløff!»

Helseministeren glemte helsefagarbeiderne

21.03.2017
12:06
26.04.2017 16:46Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Vanlige folk kan få skattesmell på grunn av pendlerbolig, frykter advokat

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii


Flere saker