JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

130 Tesla-arbeidere streiker i Sverige. Selskapet nekter å tegne tariffavtale

– For Tesla er det en global policy å ikke tegne tariffavtaler, svarer elbil-giganten.
Emma Hansson, leder av IF Metall i Stockholm, står streikevakt utenfor Teslas servicesenter i Segeltorp. 

Emma Hansson, leder av IF Metall i Stockholm, står streikevakt utenfor Teslas servicesenter i Segeltorp. 

TT NEWS AGENCY / Reuters / NTB

helge@lomedia.no

Kravet til fagforbundet IF Metall er at Tesla skal inngå tariffavtale, noe bedriften ikke vil gjøre. Dårligere pensjon, ikke samme forsikringspakke, og åtte arbeidsdager mer i året enn andre i bransjen, oppgis som grunn til streiken.

Vil ikke møtes

Ifølge IF Metall, som tilsvarer Fellesforbundet i Norge, begrunner Tesla motstanden mot tariffavtale med at selskapet ikke har slike avtaler noe sted i verden.

– Vi har forsøkt å tegne avtale med Tesla siden 2018. Men det er til og med vanskelig å få de til forhandlingsbordet, sier ombudsmann ved IF Metalls avdeling i Stockholms fylke, Stefan Leiding til det svenske nettstedet Arbetet.

Streikevakt Emma Hansson mener Tesla har et problematisk argument for ikke å tegne tariffavtale, ifølge NTB.

– Når du etablerer deg i det svenske arbeidsmarkedet, får du følge de reglene vi har.

Fastlåst situasjon

Leiding står sammen med streikevaktene et stykke unna inngangen til Tesla-verkstedet i Uppsala for ikke å ødelegge for Volkswagen-verkstedet som ligger på samme sted.

Situasjonen er fastlåst. IF Metall møtte Tesla-sjefene tidligere i uka hos riksmekleren.

– For Tesla er det en global policy ikke å tegne tariffavtaler. Så lenge ledelsen i Los Angeles ikke tar noen andre beslutninger, er det ikke noe å diskutere, er budskapet fra Tesla.

Det betyr at ingen av Teslas rundt 120.000 ansatte verden over er omfattet av en tariffavtale.

Nylig gikk Christiane Benner, lederen for verdens største uavhengige fagforening, IG Metall, ut med en klar advarsel til Elon Musk om å være forsiktig med å hindre organisering.

– Spillereglene er annerledes her, sa Benner i et intervju med Bloomberg.

Ulik situasjon

Fellesforbundet har gjennom sine internasjonale kontakter vært informert om situasjonen rundt Tesla i Sverige.

Ifølge forbundssekretær i Fellesforbundet, Dag-Einar Sivertsen, er det rundt 44 organiserte medarbeidere i Tesla som er organisert i Norge. Fellesforbundet har fått på plass trekkavtaler på noen Tesla-lokasjoner, men ikke en landsomfattende tariffavtale med Tesla.

Trekkavtale vil si at kontingenten til medlemmene trekkes fra på lønnsslippen.

FÅ ORGANISERTE: I Norge har Fellesforbundet 44 medlemmer i Tesla, forteller forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen.

FÅ ORGANISERTE: I Norge har Fellesforbundet 44 medlemmer i Tesla, forteller forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen.

Roy Ervin Solstad

– Situasjonen i Norge og Sverige er noe ulik. Vi har ingen Tesla-ansatte med tariffavtale. Når jeg sier at vi har rundt 44 medlemmer av et potensial på over 500, er det klart at det også er vanskelig å få på plass tariffavtaler i det norske systemet. At Tesla etter vår kjennskap heller ikke er medlem av en norsk hovedorganisasjon, gjør ikke situasjonen noe enklere, sier Sivertsen.

 – For oss er det utelukkende godt og målrettet organiseringsarbeid som gjelder. Lykkes vi med det, hjelper det lite hva de måtte mene i Tesla om inngåelse av tariffavtaler i Norge, avslutter Sivertsen.

Annonse
Annonse