JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-topp: Briter er drittlei de konservative

Alle målinger tyder på at Labour går mot en klar seier torsdag 4 juli, sier leder for LOs internasjonale avdeling Liv Tørres.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

– Folk er drittlei de konservative og vil ha dem ut etter at de har sittet med makta i 14 år, sier hun.

Tørres besøkte kongressen til den britiske landsorganisasjonen TUC tidligere i år. Hun ble sjokkert over hva de britiske fagforeningskameratene kunne fortelle om landet.

– De snakket om enorm barnefattigdom, overfylte fengsler, økende kriminalitet og sinnssykt lange ventelister til sykehusene, forteller Tørres.

Og i likhet med andre så mener hun at brexit har forsterket problemene til Storbritannia. Ifølge Tørres sier nesten 60 prosent av britene at de skulle ønske de hadde blitt i EU.

– Ferske tall fra myndighetene viser at 25 prosent av britiske barn vokser opp i fattigdom. Samtidig har skandalene kommet på løpende bånd for de konservative de siste årene, med voksende politikerforakt og mistillit som resultat, forteller hun.

Derfor tenker hun at situasjonen vil føre til Labour-seier i valget til Underhuset 4. juli.

Partileder uten sjarm og visjoner

Liv Tørres fikk også se han som kan bli den neste statsministeren i Storbritannia. Under TUC-kongressen holdt nemlig dagens Labour-leder Keir Starmer tale.

– Han er vel ikke akkurat kjent som en storsjarmør eller visjonær partileder, sier Tørres.

Den norske LO-toppen mener Starmer har flyttet partiet inn mot sentrum etter at han tok over for tidligere partileder Jeremy Corbyn.

På dette viset har han klart å fange opp større grupper som er misfornøyd med dagens regime. I løpet av tiden med de konservative ved makten har Storbritannia trukket seg ut av EU, kuttet i velferden, økt gapet mellom rike og fattige og fått et helsevesen som kneler.

Trenger reform

– Det er lite tvil om at Storbritannia trenger politiske endringer, sier Tørres. Og at Labour lover å styrke arbeidstakerrettigheter og offentlig sektor er populært i store deler av den britiske fagbevegelsen.

Men ifølge Tørres har Starmer foreløpig sittet ganske stille i båten når det gjelder å markere ny politikk og de tunge ønskene om omfordeling.

– De regner vel med at frustrasjonene over de konservative skal holde helt inn til mål, mener hun. Men minner om at de store forbedringene antakelig ikke vil komme med dette valget. Starmer lover nemlig også å kutte statsgjelden.


– Når det gjelder konflikten i Midtøsten blir det trolig heller ikke store endringene. Starmer har brukt mye ressurser på å rydde ut alle som kritiserer Israel etter anklagene om antisemittisme mot Jeremy Corbyn, sier hun.

Vet aldri utfallet 

Fullt så optimistisk er ikke tidligere statssekretær, analytiker Amund Vik.

– Det ser jo bra ut nå, men vi vet jo aldri med valg da, sier han om det kommende valget. Blir det så stor seier som det ligger an til, så tror han dette vil inspirere hele arbeiderbevegelsen også her i Norge.

Trenger upopulær leder

– Labours partilederen er ikke populær, men partiet har et klart mandat til å styre. Kanskje det er akkurat en slik leder de trenger nå etter alle skandalene, sier han.

Også han tror det er summen av alle skandaler, økonomisk nedgang, større forskjeller og ikke minst effekten av Brexit som gjør at de konservative taper.

Amund Vik.

Amund Vik.

Nina Hanssen

– I den tiden vi lever nå med krig, dyrtid der folk flest sliter er det tøft for alle som sitter ved makten og samtidig har de skandaler på skandaler, sier han.

Han tror Tony Blair og hans folk også har gitt drahjelp til Labour, som har beveget seg mer mot sentrum slik at folk kan kjenne igjen partiet. Han tror mange vil bruke stemmeretten sin i morgen.

– Det er mange valg i verden i dag og vi har sett at populistiske høyrepartiet vinner, men i Storbritannia får vi en annen effekt da det er de konservative som styrer. Jeg håper på en stor seier for Labour slik at de har et solid flertall og kan styre trygt og lytte til fagbevegelsen for å lage god arbeidslivspolitikk igjen, sier Amund Vik.

Warning
Annonse
Annonse