JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk streik i USA

Øker begynnerlønna med 70 prosent etter streik

General Motors og det amerikanske bilarbeiderforbundet har blitt enige om en tariffavtale som gjør slutt på en seks uker lang streik.
Streikende arbeidere utenfor et General Motors-behandlingsanlegg i Burton, Michigan. (Arkivbilde)

Streikende arbeidere utenfor et General Motors-behandlingsanlegg i Burton, Michigan. (Arkivbilde)

Dieu-Nalio Chery/ Reuters / NTB

per.christensen@ntb.no

gulled@lomedia.no

GM er den siste av «de tre store» bilprodusentene i USA som inngår en avtale med bilarbeiderforbundet United Auto Workers (UAW).

Partene ble mandag enige om en tentativ avtale, som følger den som i forrige uke ble inngått med Ford og moderselskapet til Chrysler, Stellantis.

Den nye avtaleperioden strekker seg over fire år og åtte måneder, og sikrer en generell lønnsøkning på 25 prosent ut perioden og en økning av andre tillegg.

Til sammen utgjør pakken en økning på over 30 prosent.

«I likhet med avtalene med Ford og Stellantis har GM-avtalen gjort rekordoverskudd til en rekordavtale. Den inkluderer gevinster verdsatt til mer enn fire ganger så mye som avtalen vi inngikk i 2019», skriver fagforbundet i en pressemelding.

De nye avtalene må fremdeles godkjennes av medlemmene.

Den nye lønna

Ansatte som er øverst på lønnsstigen får et hopp på 33 prosent, til over 42 dollar i timen (470 kroner), mens begynnerlønna økes med hele 70 prosent til over 30 dollar i timen (336 kroner), ifølge UAW.

– GM er glad for å ha oppnådd en foreløpig avtale med UAW, som gjenspeiler bidragene til de ansatte, samtidig som vi kan fortsette å investere i fremtiden vår og gi gode jobber i USA, sa General Motors-sjef Mary Barra i en uttalelse til CNBC.

Joe Biden på streikevakt med bilarbeiderne i september. Aldri før hadde en president møtt opp for å vise støtte til streikende i USA.

Joe Biden på streikevakt med bilarbeiderne i september. Aldri før hadde en president møtt opp for å vise støtte til streikende i USA.

Evelyn Hockstein/ Reuters / NTB

Tungen på vektskålen

GM var det siste selskapet som fikk i stand en avtale, ikke minst fordi bilarbeiderforbundet lørdag inkluderte en svært lønnsom bilfabrikk i Tennessee til listen over streikende fabrikker.

Etter at forhandlingene kom i mål med Ford og Stellantis lørdag, og tok de umiddelbart ut fabrikken i Tennessee for å øke presset på GM. Mandag ble partene omsider enige.

President Joe Biden gleder seg over avtalene som gjør slutt på bilstreiken og kaller den historisk.

Biden ble selv historisk da han dukket opp på streikevakt i september. En president hadde aldri møtt opp fysisk for å vise støtte til streikende arbeidere.

– Disse avtalene belønner bilfabrikkarbeidere som har ofret mye for å holde industrien gående, sa Biden i en uttalelse, med henvisning til finanskrisen i 2009 som førte den amerikanske bilindustrien på kanten av stupet.

Warning
Annonse
Annonse