JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Denne kampen skal vi vinne!

Det er ikke bare LOs nestleder Tor-Arne Solbakken som mener at bryggesjauernes kamp for tariffavtale i Risavika skal vinnes. Dette mente også over tusen frammøtte på stormønstringen for havnearbeiderne på Youngstorget lørdag ettermiddag. Se alle bildene!
Bryggesjauera på Oslo Havn vil kjempe til siste slutt.

Bryggesjauera på Oslo Havn vil kjempe til siste slutt.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

For som Roger Hansen, forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund sa det.

– Havnearbeidera er stolte. Og sammen er vi sterke.

Variert program

Over 1000 fagforeningskamerater hadde møtt opp på Youngstorget til stormønstringen. Fra ni forskjellige land. Her var både LOs nestleder, flere havnearbeiderforeningsledere, tillitsvalgte og medlemmer fra andre LO-forbund og stolt bryggersjauerfrue. Og det var diktopplesning av Ola Bog og underholdning fra Salongorkesteret og Trond Granlunds band. Granlund forteller FriFagbevegelse at han ikke kjenner denne konflikten i detalj.

– Men jeg stiller alltid opp på sånne ting som dette, sier han. Før han drar i gang en revidert utgave av folkevisa Ola Tveiten.

– Jeg heter Trond Granlund, og er en arbeidsmann. Jeg reiser rundt i landet og speller så godt jeg kan.

Internasjonal solidaritet

To internasjonale gjester benyttet også anledning til å holde appeller. Kenneth Riley, lederen av havnearbeiderforeningen i Charleston i Sør-Carolina hadde kommet langveisfra.

Les også: Solidarity with the dockers!

– Dette er en kamp bryggesjauere må føre over hele verden. Og kanskje blir vi presset så hardt fordi vi sjøl er så sterke. Men ingen arbeidsgivere skal få ta fra oss våre jobber eller tariffavtaler. Vi skal fortsette vår kamp over hele verden. Derfor er internasjonal solidaritet så viktig, sa Riley til stor applaus fra norske bryggesjauere.

– Dette finner vi oss ikke i

Lasse Lindgren, lederen av Svensk Transportarbeiderforbund og leder av Europeisk Transportarbeiderføderasjon hadde også tatt turen over grensa.

– Nå prøver arbeidsgiverne i Norge å benytte sin frihet til å kjøpe arbeidskraft uten å betale skikkelig for seg, de vil kjøpe arbeidskraft til lavest mulig pris. De vil ha lavere lønninger og dårligere arbeidsforhold for havnearbeidere. Dette finner vi oss ikke i. Alle som tidligere har forsøkt å hindre bryggesjauernes rett til havnearbeid har mislykkes. For dette handler ikke bare om Risavika, det handler om en internasjonal rett – retten til kollektive avtaler i alle verdens havner er det vi kjemper for. Og vårt samhold er sterkt. Derfor kommer vi til å gjøre alt vi kan for å få til en kollektiv tariffavtale i Risavika, sier Lars Lindgren.

Les også: Stilluf: – Kunne gjort ting annerledes

Jeg stiller alltid opp på sånne ting som dette.

Trond Granlund


Warning
Annonse
Annonse