JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viker ikke for regjeringen

Audun Lysbakken er stolt og ydmyk over å ha blitt valgt til parlamentarisk leder i SV.

Han lover å ikke vike for regjeringen dersom vanskelige problemstillinger oppstår.

Lysbakken er nestleder for regjeringspartiet SV og vil de neste årene også være parlamentarisk leder for stortingsgruppen. Den posisjonen ble han valgt til fredag.

– Jeg er stolt og ydmyk over å ha blitt valgt til leder for denne gruppen. Jeg er veldig opptatt av at makten skal ligge i Stortinget og at regjeringen skal være avhengig av Stortinget, sier Lysbakken til NTB.

– Min ambisjon er å være leder av en gruppe som er en maktfaktor, så jeg har høye ambisjoner, sier han.

Kronprins?

Lysbakken er blitt nevnt som SVs kronprins og får nå med seg nyttig erfaring som parlamentarisk leder. Men regjeringserfaring får han dermed heller ikke nå.

– Det viktigste er at jeg er der jeg vil være og at jeg vil gjøre en god jobb her. Men det blir spennende å kombinere dette med den rollen jeg allerede har og det nære samarbeidet mitt med partileder Kristin Halvorsen, sier Lysbakken.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er også nevnt som en kandidat til å ta over etter Halvorsen når den tid kommer. Solhjell var også nevnt som en mulig ny parlamentarisk leder.

– Lederdiskusjonen er ikke en sak vi er opptatt av i det hele tatt. Vi er fornøyd med det laget vi har, sier Lysbakken.

Klima og likelønn

Som leder for SVs stortingsgruppe har Lysbakken særlig to saker i sitt hjerte: Klima og likelønn.

– Det er særlig to viktige ting. Det ene er at klimatoppmøtet i København skal følges opp med konkrete tiltak og det andre er å følge opp gjennombruddet i likelønnen vi fikk i Soria Moria 2, sier han.

I forrige regjeringsperiode var SV det partiet i den rødgrønne regjeringen det stormet mest rundt. Også i neste periode kan det komme store diskusjoner, enten det gjelder krigen i Afghanistan, klima eller asylpolitikken.

– Jeg er sikker på at det skal bli et godt samarbeid mellom oss og regjeringen. Det viktigste er at vi alle skal til samme sted, men jeg er opptatt av at Stortinget skal ha makt, sier Lysbakken.

– Min jobb blir både å være gruppens talsmann i regjeringen og regjeringens forsvarer i Stortinget. Selv om det er en flertallsregjering skal det ligge avgjørende makt i Stortinget. Det er viktig at vi som er her har styrke. Sånn ønsker jeg å være, sier den nye parlamentariske lederen til NTB.

Warning
Annonse
Annonse