JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forebygge politisk vold

PST-sjef Janne Kristiansen og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) oppfordret mandag både muslimer og nordmenn til å bekjempe politisk vold.

– Grupper som vil bruke terror som politisk virkemiddel, må fortsette å være et marginalt fenomen. Alle må bidra til at ungdom ikke blir tilhengere av terror, konkluderer både Kristiansen og Lysbakken (SV).

På et seminar mandag kveld i regi av Pakistans Venner gjentok Kristiansen at det bare er noen få personer i Norge som støtter islamske terrorgrupper i utlandet. Hun understreket likevel at noen få kan gjøre stor skade, og at problemet derfor må tas på alvor.

– Selv et lite angrep vil ryste det norske samfunnet, slo hun fast.

– Ingen å miste

Presidenten i Pakistans Venner, stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV), understreket at varselklokkene må ringe selv om det bare er noen få potensielle terrorister som kan knyttes til det pakistanske miljøet i Norge.

– Vi har ikke en eneste ungdom å miste til ekstremisme, sa han.

Janne Kristiansen gjorde det klart at deltakelse i treningsleire i utlandet øker sannsynligheten for at noen vil delta i politisk motivert vold når de reiser hjem. Det kan også øke muligheten for at de vil påvirke andre til å gjøre det samme.

– Vår rolle er å hindre at slik kriminalitet skjer, men vi kommer først inn når rekrutteringen har skjedd, eller er i ferd med å skje, sa hun.

Forebygging viktig

Både PST-sjefen og statsråden er enige om at forebygging er det viktigste.

– Debatten bør dreie seg om hva som kan gjøres for at PST ikke skal kobles inn, sa Kristiansen.

– Vi må sende et tydelig signal om at vold som politisk strategi må bekjempes. Det finnes ingen plass for det i det norske samfunnet. Målet er at et marginalt fenomen skal forbli et marginalt fenomen, sa Lysbakken.

Han sa at alle har et ansvar for å gripe tak i problemet, også det muslimske miljøet som han mener har større påvirkningskraft overfor muslimsk ungdom enn norske miljøer.

– Enten lykkes vi sammen, eller så mislykkes vi sammen, konkluderte Lysbakken. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse