JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi alle barn en felles plattform

SVs landsmøte vedtok søndag et klart nei til pedagogiske og religiøse skoler i privat regi og mener at de bør avvikles på sikt.

Barn som har behov for alternativ pedagogikk, skal få det i den offentlige skolen, heter det nå i partiets arbeidsprogram for neste stortingsperiode.

– Bakgrunnen for vedtaket er et sterkt ønske om å gi alle barn en felles plattform. Vi frykter en utvikling der barn med samme bakgrunn går på egne livssynsskoler. Det vil hemme inkludering, sa SV-leder Kristin Halvorsen etter avslutningen på partiets landsmøte i Bergen søndag.

Intern uenighet

Vedtaket er imidlertid i strid med den nåværende regjeringens politikk og med et bredt forlik med Stortinget som sikret fremtiden for private alternativ til den offentlige skolen. Flertallet i landsstyret ønsket at SVs nåværende politikk med krav om strengere retningslinjer og kontroll med religiøse og pedagogiske alternativer, skulle føres videre, men landsmøtet valgte å skjerpe tonen.

– Regjeringens nåværende politikk ligger fast og alternativer skal være tillatt. Men det skal skje innenfor rammene av det offentlige, understreker kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

For mangfold

Solhjell avviser at SV er ute etter å knekke alternativ pedagogikk. Han mener vedtaket derfor ikke vil bety store endringer sammenlignet med regjeringens politikk.

Selv om Solhjell sier at vedtaket ikke betyr at SV sier nei til Steinerskoler og andre pedagogiske alternativ, understreket han gang på gang da han ble spurt hva vedtaket egentlig betyr, at det skal skje innenfor offentlige rammer.

– Vi er for mangfold i pedagogikken. Steinerskoler og Montessoriskoler kan fortsette å undervise etter sine prinsipper, men det skal skje innenfor det offentliges rammer slik at de ikke finansieres ved foreldrebetaling.

Skepsis til religiøse skoler

Kristin Halvorsen understreket søndag at landsmøtet ga uttrykk for partiets sterke skepsis til religiøse skoler. Det samme gjorde Bård Vegar Solhjell.

– Målet er å avvikle disse skolene på sikt innenfor rammene av menneskerettighetene, sier kunnskapsministeren. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse