JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha alkostopp i helsevesenet

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er bekymret over bruken av alkohol og andre rusmidler blant ansatte i helsesektoren, og går inn for pliktmessig avhold.

Et forslag om forbud mot å drikke alkohol senest åtte timer før arbeidstiden starter er sendt på høring til organisasjoner og virksomheter innen helsesektoren, med svarfrist 15. september.

– At forslaget kommer, er ingen bombe. Problematikken har vært diskutert hos oss tidligere. Men vi har jo ikke hatt noen fagpolitisk behandling av HODs forslag her i Norsk Sykepleierforbund, og vi vil derfor ikke mene noe offisielt om dette innen svarfristen 15. september, sier kommunikasjonssjef Signy Svendsen til NTB.

Rusmisbruk

Statens helsetilsyn har uttrykt bekymring over at et økende antall ansatte i helsesektoren får sin autorisasjon inndratt på grunn av rusmisbruk.

I 2009 mistet 66 tilsatte i helsesektoren sin autorisasjon. Av disse var 38 sykepleiere og 10 leger.

– Vi er opptatt av at pasientene skal ha trygghet for at de får best mulig oppfølging når de kontakter helsevesenet. Da sier det seg selv at vi ikke kan risikere feilbehandling fordi ansatte er påvirket av rusmidler, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar til forslaget.

Blodprøve

Forslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet inneholder også en bestemmelse om at en ansatt i helsesektoren kan pålegges å ta blodprøve ved mistanke om rusmisbruk. Politiet kan kobles inn dersom vedkommende nekter å avlegge blodprøve.

Statsråd Strøm-Erichsen innser at enkelte kan oppleve forslaget som personlig krenkende.

– Men her må pasientsikkerheten komme først. Det skulle bare mangle at de samme reglene som gjelder for ansatte i sektorer som flytrafikk og jernbane skal gjelde for personer som skal kunne redde liv, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse