JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha norsksvensk ulveforvaltning

Norske miljøvernmyndigheter vil forhandle med svenskene for å få en felles forvaltning av den norsksvenske ulvestammen.

– Ulven kjenner ingen grenser. Derfor er det sunn fornuft at Norge og Sverige har en felles forvaltning, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NRK.

Denne uka diskuterte han en felles rovdyrforvaltning med sin svenske kollega Andreas Carlgren på et uformelt miljøvernministermøte i Polen. Formelle forhandlinger kan tidligst komme i gang neste år.

Ny utredning

Den genetiske sammensetningen i den relativt lille og isolerte norsksvenske ulvestammen har ført til problemer med blant annet hannulver på desperat jakt etter en make. På kort tid kan en ensom hannulv bevege seg over store områder og gjøre stor skade på beitedyr.

Selv om ulvestammen befinner seg på begge sider av grensen, er det i dag ikke noe samarbeid mellom de to landene.

I Sverige er bestandsmålet for ulv fryst til dagens nivå fram til 2012. Innen 1. juli neste år skal svenskene komme med en ny rovdyrutredning med anbefalinger om framtidige bestandsmål for å ivareta en levedyktig ulvebestand. Først når dette arbeidet er ferdig kan forhandlingene med Norge starte.

Inntil en eventuell avtale med Sverige kommer på plass, ligger Norges nåværende bestandsmål fast. I rovdyrforliket som alle partiene på Stortinget tidligere i sommer ble enige om, slås det fast at det endelige bestandsmålet for ulv skal fastsettes når avtalen er på plass.

Flere ulv

Et felles forvaltningsregime kan bety flere ulver på norsk side. Det bekymrer ikke miljøvernministeren, som mener at målsettingen må være flere ulv som gjør mindre skade.

– Ved for eksempel å sette ut ulvevalper fra Finland med en annen genetisk sammensetning, kan vi bidra til å sikre ulvestammen og samtidig redusere problemene for sauebøndene, sier Solheim til NRK.

Den pågående svenske rovdyrutredningen konkluderte i vår med at den norsksvenske ulvebestanden ikke er livskraftig. Hvor mange ulv som er nødvendig for å oppnå en levedyktig bestand, er avhengig av hvor stor den genetiske utvekslingen er med ulvestammen i Finland og Russland.

Ifølge delrapporten er det avgjørende at det blir satt i verk tiltak for å hindre mer innavl i den norsksvenske ulvestammen. Samtidig må antallet ulv øke over tid, og rapporten foreslår en dobling fra dagens 250 individer til 500 individer for å få en levedyktig stamme. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse