JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha psykiatri i ambulanser

Frp vil ha psykiatrisk ambulansetjeneste i alle fylker.

christina.halvorsen@anb.no

Frp viser til politiloven som sier at politiet skal sørge for hjelp til syke personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv når ingen pårørende eller ansvarlige kan ta seg av dem. Men å hente psykisk syke personer bør være ambulansetjenestens, og ikke politiets, oppgave. Det mener partiet. Dette vil både frigjøre ressurser for politiet og føre til mindre stigmatisering av pasientene, mener Frp.

– Jeg snakket med en politimann som fortalte at de brukte stadig mer av tiden sin på å hente personer som er psykisk syke. Han syntes det var ille at naboene så på og lurte på hva kriminelt personen hadde gjort. Men vedkommende hadde jo ikke gjort noe galt, han var syk, sier stortingsrepresentant for Akershus, Kari Kjønaas Kjos, til Avisenes Nyhetbyrå (ANB).

Jevnere oppfølging

Frp vil derfor at helsevesenet får ansvaret for å etablere et tilbud når det gjelder transport av psykiatriske pasienter. Forslaget, som fremmes for Stortinget onsdag, er etter modell fra Helse Vest, som innførte en spesiell transporttjeneste for psykiatriske pasienter i 2005. Representantene viser til at ordningen i Bergen og Helse Vest har fungert og utviklet seg. Partiet mener ordningen blant annet har ført til bedre oppfølging av pasientene. Ifølge partiet viser også en evaluering fra 2009 at bruken av makt er redusert etter at tjenesten kom på plass.

«Det at bruken av tvang går ned er en tydelig indikasjon på at denne tjenesten finner gode løsninger til det beste for pasienten», heter det i forslaget.

Dele på ambulansen

Frp vil ha tilbudet innført i alle fylker så snart det lar seg gjennomføre.

Kjos sier imidlertid at det ikke nødvendigvis trengs en egen bil som psykiatrisk ambulansetjeneste i hvert eneste fylke.

– Det kommer an på geografien. I Oslo og Akershus, for eksempel, kan man sikkert dele på en slik bil. Bilene skal imidlertid ha personell med utdannelse og kompetanse på psykiatri, sier Kjos.

Ifølge Kjos har den psykiatriske ambulansetjenesten i Bergen utstyr som gjør at den også kan brukes til å avlaste andre deler av ambulansetjenesten.

Ikke dyrere

Kjos sier partiet ikke har regnet på hva en slik endring av tjenesten vil koste.

– Men ut fra tilbakemeldinger vi har fått, tror vi at det ikke nødvendigvis koster så mye mer, bare at pengene flyttes mellom politi og helsevesen, sier Kjos. (ANB)

Annonse
Annonse