Karina (25) mangler én million for å flytte nærmere jobben
– Historisk sett jobber kvinner mer deltid, for lavere lønn og oftere i lavtlønte yrker. Yrkessituasjonen diskvalifiserer oss, sier Karina Veum (25).
PAKKET OG KLAR: Karina Veum har pakket servise og klær ned i flytteesker, men har ikke råd til en passende bolig i dagens marked. - Jeg sitter fast på Sørumsand, sier hun.
Ole Palmstrøm
merete.holtan.garte@lomedia.no
Karina Veum er helstidsansatt vekter for Securitas på Romerike, og går nattlige vaktrunder på ti timer i strekk. I friperiodene jobber hun så godt som fulltid med tillitsvalgtoppgaver og verv for Arbeidsmandsforbundet, og det gir ikke mye penger i kassa.
Det gir heller ikke rom for en halv times kjørevei til jobb, og Karina vil gjerne flytte.
– Banken sier at jeg kan få 1,1 millioner kroner i lån, og selger jeg der jeg bor nå, får jeg kanskje en halv million i egenkapital. Men hva får jeg for 1,6 millioner rundt her?
25-åringen sitter på Securitas' kontor i Skjetten på Romerike, dit hun dagpendler fra leiligheten hun eier på Sørumsand.
– Jeg har søkt på boliger for opp til to millioner kroner i hele Akershus, og den ene jeg fant, var et oppussingsobjekt med teksten «Er du full av pågangsmot?»
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Rom for hjemmekontor
Karina smiler. Hun er full av pågangsmot. Har allerede pakket ned servise og klær hun ikke bruker denne sesongen, i påvente av å flytte.
Men markedet er vanskelig, og bankene kniper inn på vilkårene. I dag bor hun Sørumsand. Hver dag bruker hun er halvtime i bil, hver vei. Skal hun til Oslo, kan det ta bortimot 50 minutter å kjøre, eller en halvtime med tog.
Toget går én gang i timen, og det er ofte problemer på linja.
– Jeg er ikke så kravstor, egentlig. Jeg har ikke noe behov for å bo i oslogryta, og vil gjerne bo her på Romerike et sted. Og så kunne jeg tenke meg et ekstra soverom, som jeg kunne bruke som hjemmekontor, men det er ikke noe absolutt krav.
For Karina er det viktigst å bo praktisk, i betydning lite tidkrevende.
– Da jeg flytta dit jeg bor nå, hadde jeg ikke i nærheten av et så hektisk liv som jeg har i dag.
• Slik vil partiene løse boligfloka
Fem minutter unna alt
Karina hadde kjøpt hus med kjæresten på Harestua da det skar seg. Hun flytta raskt ut, og til Sørumsand. Til en selveierleilighet på 50 kvadratmeter i en firemannsbolig, med tynne vegger.
– Naboen har mursteinstøfler, sier Karina, med selvironi. Hun liker stillhet, og å kunne gå inn i sin egen boble.
Med nattarbeid har hun også behov for å sove om dagen.
– Drømmeboligen ligger fem minutter unna alt, men har ingen naboer, sier hun.
Ubetalte jobber
Karina har mange verv ved siden av nattarbeidet. Hun er lokalt tillitsvalgt for Securitas på Romerike og regionalt hovedverneombud for storregion Oslo. Hun sitter i styret i Securitas og i styret i avdeling 2 i Arbeidsmandsforbundet, er ungdomsleder i samme avdeling og leder i ungdomsutvalget sentralt.
Givende arbeid, men ikke i form av inntekt. Derfor ser Karinas regnestykke slik ut, når det kommer til bolig:
Hun har en årslønn på rundt 400.000 kroner som vekter, medregnet nattillegget hun er helt avhengig av. Hun eier en bil som er belånt med 150.000 kroner og en selveier som hun kjøpte for 1,5 millioner i 2014. Nå er leiligheten taksert til to millioner, og en nabo fikk nylig solgt for 2,3. Av banken får hun et boliglån på 1,1.
Får hun solgt til takst, sitter hun med 1,6 millioner kroner for hånden, hun tør ikke regne med mer.
Nei til hus med hage
– Hva får jeg for 1,6 millioner? To parkeringsplasser? Hus på Gol? spør Karina og ler.
Riktignok fant hun et hus med hage på Hurum som hun hadde råd til, og et på Vormsund, men hun har ikke tid til å male fasader eller luke i bed. Heller ikke til å pusse opp boliger «for dem med pågangsmot».
– Jeg prøvde å spørre banken om jeg kunne bake billånet inn i boliglånet, men det gikk ikke. Jeg fikk heller ikke lov til låne 100.000 kroner ekstra for å pusse opp leiligheten, så jeg kunne få litt ekstra for den.
Karina sukker. Hun må opp i 2,5 millioner for å finne en bolig som passer for henne.
– Med den inntekten jeg har, vil jeg sprenge lånekapasiteten til banken.
• Følg oss på Facebook
Vanskeligere fra januar
Da 25-åringen kjøpte leilighet i 2014, var regnestykket et helt annet. Prisregulert tjente hun omtrent det samme som nå, men fikk tilbud om opptil to millioner kroner i lån.
– Innskjerpingen er skjedd gradvis, men fra 1/1 i år var det helt stopp, sier Karina, og tenker på regelendringen fra nyttår.
Den nye boliglånsforskriften krever blant annet at man stiller med 15 prosent egenkapital, og ikke låner mer enn fem ganger bruttoinntekten.
– Er du oppgitt over banken?
– Nei, jeg har full forståelse for at bankene ikke ønsker å låne over evne, å kritisere dem er feil ende å begynne i. Vi må begynne med å regulere det frie markedet. I de siste årene har folk fått herje fritt, og prisene har økt.
Karina snakker for flere enn seg selv.
– Historisk sett jobber kvinner mer deltid, for lavere lønn og oftere i lavtlønte yrker. Yrkessituasjonen diskvalifiserer oss, sier 25-åringen.
Pakket og klar
Hun er klar over at situasjonen kunne vært verre. Hun er tross alt inne på boligmarkedet, og vil mest sannsynlig sitte igjen med noe egenkapital når hun selger leiligheten.
– Jeg er ingen ung førstegangskjøper, og har vært i boligmarkedet i noen år. Likevel sitter jeg fast på Sørumsand. Det gjør situasjonen veldig håpløs for meg.
Flytteeskene hennes står plassert rundt hos venner. Karina er så klar, så klar.
– Men nå har jeg måttet hente ut sommerklær fra eskene.
Med den inntekten jeg har, vil jeg sprenge lånekapasiteten til banken.
Karina Veum, vekter
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.