JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ungdom skal ikke få «restplassene»

5 millioner ungdommer i Europa står uten jobb. – Ungdomsgarantien er ikke nok, sier ungdomsrådgiver i LO, Kent Rune Pedersen.
IKKE NOK: Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO, mener ungdomsgarantien bare er ett av flere tiltak for å få ungdom i jobb.

IKKE NOK: Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO, mener ungdomsgarantien bare er ett av flere tiltak for å få ungdom i jobb.

Ragnhild Heyerdal

ragnhild@lomedia.no

Den omfattende arbeidsløsheten blant Europas unge sto høyt på agendaen på åpningsdagen av europeisk fagbevegelses kongress i Paris tirsdag.

Nesten 5 millioner unge europeere står uten jobb. 7 millioner er verken i jobb eller utdanning.

I enkelte land, som Hellas og Spania, er det flere arbeidsledige i aldersgruppen 15 til 24 år, enn det er unge som er i jobb, ifølge Eurostat.

– Det er en kruttønne under vårt demokrati, sa Martin Schulz, Europaparlamentets leder.

– Ikke tilstrekkelig med ungdomsgaranti

EUs ungdomsgaranti ble vedtatt i 2013 og innebærer at ungdom skal få tilbud om arbeid eller opplæring innen fire måneder etter at de har blitt arbeidsledige eller har avsluttet utdanning. De fleste EU-landene har nå innført ungdomsgarantien. Men som flere påpekte fra podiet – ungdomsgarantien har liten verdi dersom det ikke finnes skikkelige jobber å tilby.

Dette opptok også LOs ungdomsrådgiver, Kent Rune Pedersen, da han talte til kongressen.

– En ungdomsgaranti er ikke løsningen alene for å få ungdom i jobb, sa Pedersen.

LO i Norge har vært en pådriver for å få på plass en ungdomsgaranti, men for at en slik garanti skal fungere, må det finnes skikkelige tilbud til ungdommen, ikke bare «restplasser», påpeker Pedersen. Dessverre ser man i flere land i Europa at det ungdommen blir tilbudt, er midlertidige stillinger og lavkvalitetsjobber.

Flere land, deriblant Storbritannia, Nederland, Island og Hellas har også innført lavere minstelønn for ungdom enn for resten av befolkningen.

Les også: Europas fagbevegelse med klar beskjed: Vi trenger investeringer (29.9.15)

Se helheten

Skal man lykkes, må man se hele bildet og bruke ledigheten som en mulighet til å sette ungdom i arbeid som kan bidra til omstilling og skape nye verdier, mener Pedersen.

– I Norge har vi erfart at dersom myndighetene bruker penger på opprustning og vedlikehold av velferdsgoder og byggemasse, resulterer det i mange tilfeller arbeidsplasser for unge, sa han til salen.

Videre må yrkesutdanningene gjenspeile behovet i arbeidsmarkedet, slik at unge ikke utdannes til arbeidsledighet.

Unge utnyttes

Når ledigheten stiger, rammes de unge hardt. Det merkes også i Norge i disse nedgangstider.

– Da er det ansiennitetsprinsippet som gjelder, og de unge som må gå først, sier Pedersen.

Malin Djuse fra svensk LO fortalte salen at LO i Sverige møter stadig flere unge som har det vanskelig på jobb.

– Den unge arbeidsløsheten gir ungdom en svak posisjon på arbeidsmarkedet. Det gjør at unge lett kan bli utnyttet, minnet hun om.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse