JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frank Aarebrot mener LO er for stort og bør vurdere å dele seg i to

Professor emeritus Frank Aarebrot mener tiden er inne for å vurdere en todeling av LO.
Frank Aarebrot holdt et underholdende og kunnskapsgivende foredrag om ingeniører i og utenfor LO under LO Ingeniør-konferansen.

Frank Aarebrot holdt et underholdende og kunnskapsgivende foredrag om ingeniører i og utenfor LO under LO Ingeniør-konferansen.

Alf Inge Molde

helge@lomedia.no

På direkte spørsmål om den største utfordringen til LO i dag, svarer han følgende:

– Jeg har begynt å lure på om LO er i ferd med å bli for stor som organisasjon. Dette blir vel den første kongressen hvor offentlig ansatte er i flertall. Samtidig mangler LO medlemsgrupper i den offentlige kjernevirksomheten, som hos politi og sykepleiere, sier Frank Aarebrot til LO-Aktuelt.

– Mens de offentlig ansatte har jobber som er politikerskapt er de ansatte i privat sektor avhengig av økonomiske konjunkturer. LO bør være seg mer bevisst å drive med ting som tar hensyn til forholdet mellom offentlig og privat ansatte. Den offentlige delen bør være mer opptatt av rekruttering, kompetanse og lønnspolitikk og vise større forståelse for de privat ansatte, mener han.

Mellom linjene ligger det i denne uttalelsen at de offentlig ansatte har for stor makt over den delen av LO som representerer privat sektor, inkludert industrien.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

For stor makt

I forbindelse med LO-kongressen som starter neste mandag, har LO-Aktuelt intervjuet 16 personer, kjente og ukjente, om hvilken betydning og hvilke utfordringer LO har i dagens samfunn.

Aarebrot, som denne uken ble takket av som professor og valgforsker ved Universitetet i Bergen, poengterer at LO har en stor betydning, spesielt i trepartssamarbeidet og den norske modellen.

– Det har ført til moderate lønnsoppgjør når det er behov for det, samtidig som man kan ta ut økt lønn i gode tider. Det er den viktigste grunnen til at vi har hatt en stabil økonomisk utvikling i Norge. Ansvarligheten ligger først og fremt på at medlemmer i privat sektor viser at de har sans for måtehold i dårlige tider og kan ta en rettferdig del i gode tider, sier Frank Aarebrot.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Svensk modell

Han mener LO som organisasjoner bør stå mer samlet, blant annet i spørsmålet om EØS og utvinning av olje.

– Hvis kongressen går inn for å melde Norge ut av EØS, tror jeg uansett LO sprekker. Det vil få alt for store konsekvenser for norsk industri. De offentlige ansatte må slutte å leke statsmenn på andres bekostning når man er i samme organisasjon. Jeg ville også gjort noe med lønnsgapet og sørget for at lik kompetanse i privat og offentlig sektor bør ha tilnærmet lik lønn. Men da må det brukes krefter på lønnspolitikk og ikke utenrikspolitikk. Et av problemene til LO er at kompetanseyrkene, ryggraden i det offentlige, ikke er medlemmer. Dermed blir LO mer opptatt av lønna til portøren enn til sykepleieren, sier den profilerte og frittalende bergenseren.

Han mener altså av den grunn at en tanke om et delt LO bør vurderes, etter modell fra den svenske modellen.

Mens LO i Norge organiserer både privat og offentlig sektor, er nemlig situasjonen en annen i Sverige.

Med unntak av kommunale arbeidere, organiserer det svenske LO i hovedsak den private delen, og har 1,5 millioner medlemmer i sine 16 ulike forbund. LO forhandler med den svenske arbeidsgiverforeningen, og er nær knyttet til det svenske sosialdemokratiske partiet.

TCO organiserer offentlige ansatte, og har 14 ulike forbund og tilsammen 1,2 millioner medlemmer. Også TCO er kjent for å stå på venstresiden politisk sett i Sverige.

Har innvirkning

Fagforbundet har alene nesten hver tredje LO-medlem og er det desidert største forbundet med stor makt på kongressen. Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, mener Aarebrot tar helt feil i sine tanker.

– Å dele LO i en privat og en offentlig avdeling vil være uheldig. For det første har vi i en inndeling av LO i flere sammenslutninger, som LO Stat, LO Kommune, LO Luftfart også videre. For det andre har det som skjer i offentlig versus privat sektor stor innflytelse overfor hverandre. Sammen vil vi stå sterkere, vi får utnyttet kompetansen og kan se samfunnsutviklingen i sin helhet. Vi må ikke glemme kraften vi har i en felles organisasjon, sier Mette Nord til LO-Aktuelt.

– Jeg skjønner heller ikke hvorfor vi ikke skal være opptatt av utenrikspolitikk. Det som skjer i utlandet har direkte innflytelse på det norske samfunnet. Vi er opptatt av å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, sikre bosetting i hele landet og sikre næringer som er viktig for landet vårt. Vi må se helheten, mener Mette Nord.

• Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse