Tariffoppgjøret 2016
LO-forbundene streiket seks ganger ved lønnsoppgjøret 2016. Her er oversikten
Av LOs 325 tariffavtaler som ble fornyet i 2016, ble det streik i seks. 52 avtaler ble behandlet hos mekleren.
En streikevakt deler ut brosjyrer til de reisende på Oslo S under streiken til lokførerne.
Ole Palmstrøm
torgny@lomedia.no
Under lønnsoppgjøret i 2016 var LO-forbundene involvert i seks konflikter. Den største konflikten var innenfor hotell- og restaurant. Over 7000 medlemmer var i streik, og konflikten varte i nesten en måned.
Denne konflikten fikk et rettslig etterspill. I Riksmeklerens møtebok skrev partene: «Partene er enige om å bilegge alle tvister som har oppstått som følge av streiken, herunder rettslige tvister og uenighet knyttet til påstander om bikott/blokade, streikebryteri mm.» Til tross for dette gikk tre av NHO Reiselivs medlemmer til sak mot Fellesforbundet og fire av forbundets medlemmer for handlinger utført under streiken. NHO Reiseliv hevdet at de ikke hadde noe med søksmålet å gjøre.
Svein Frode har tenkt streik døgnet rundt i fire uker
16. november ble det inngått et forlik i denne saken. Etter det LO-Aktuelt forstår går forliket ut på at Fellesforbundet beklager hendelsene, men at hotellkjedene ikke fikk noen erstatning.
Hotellstreiken er over – ansatte får lokale lønnsforhandlinger
Den minste konflikten var streiken for ambulanseflyverne. To medlemmer streiket i to dager før regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd. Dette var den eneste av LOs konflikter som ente med at regjeringa grep inn og fikk stoppet konflikten.
Kjent mønster
Antall LO-saker til mekling holder seg på et forholdsvis jevnt nivå.
Torgny Hasås
Hovedoppgjøret for LO i 2016 følger et kjent mønster. Av til sammen 325 tariffavtaler var det 52 avtaler som måtte innom mekleren før de ble vedtatt. Dette er omtrent det samme antall meklinger som det har vært de siste åra.
– Oppgjøret har vært helt som vanlig, ikke noe spesielt, sier leder i LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding, til LO-Aktuelt.
Energistreiken
Den nest største konflikten i hovedoppgjøret var innenfor EL og IT Forbundet og Fagforbundet. Streiken gjaldt for kommunalt eide energibedrifter organisert i KS Bedrift. Streiken varte fra 23. september til 8. november og til sammen var 1030 medlemmer i streik.
EL og IT trapper opp energistreiken for andre gang
Norsk Transportarbeiderforbund hadde en konflikt innenfor området til de som leverer flybensin. Streiken varte en uke og det var 15 medlemmer i konflikt.
Etterspill etter oljeservicestreiken
Oljeservicestreiken var en vanskelig konflikt. Industri Energi har mange flere medlemmer enn YS-forbundet Safe, like fullt inngikk Norsk Olje og Gass en avtale med Safe før Industri Energi. Dette førte til at 335 medlemmer i Industri Energi gikk til streik og streiken varte i 20 dager fram til 11. oktober.
Oljeansatte vant fram. Streiken i oljeservice er over
Også denne saken får et etterspill. Industri Energi mener at Norsk Olje og Gass har brutt tariffavtalen, og at dette tariffbruddet er bevisst og kalkulert med formål om å styrke et mindretallsforbund i YS på bekostning av et LO-forbund. NOGs tariffbrudd etter streiken har blitt behandlet på møte mellom LO og NHO. Men det ble ingen enighet og det er mulig at saken havner i arbeidsretten.
Norsk olje og gass bryter oljeservice-forhandlingene
Togene sto
Lokomotivstreiken handlet om hvilke krav som skal settes til lokførere. I forbindelse med privatisering av jernbanedriften i Norge er Norsk Lokomotivmannsforbund opptatt av at det blir stilt strengere og like krav til alle som fører tog i Norge. Streiken varte i en måned, og 124 medlemmer var ute i streik. Streiken omfattet først og fremst togtrafikken på Østfold-banen.