JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

DSB tenker mye på fremtiden

Det er mye som skjer, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap forsøker å henge med i svingene. De må blant annet trolig jobbe tettere på Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
I ENDRING: Torbjørn Hofstad fra DSB kan fortelle at DSB er i endring.

I ENDRING: Torbjørn Hofstad fra DSB kan fortelle at DSB er i endring.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Ting skjer i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Nettet har kommet for å bli, og kan bli et problem i noen tilfeller. Noen snakker om cyberkrig. Media er fulle av hendelser relatert til nettsikkerhet.

– Dette skal vi ruste oss for, også med tanke på elsikkerhet. DSB skal omfavne hele beredskapsbilder, men også det som er av teknologisk utvikling, sier Torbjørn Hofstad, avdelingsdirektør i DSB.

Han var invitert til å snakke på elsikkerhetskonferansen forrige uke, og kunne fortelle at DSB er i endring.

– Vi er midt inne i en svær reorganisering av DSB der man ønsker å utvikle analyser og skaffe datagrunnlag for å sette sammen bilder som en måte å forbedre seg på, forteller han.

Fra frykt for støt til avhengighet av strøm

Noe av det DSB må bryne seg på fremover er konsepter som kortreist strøm, solceller, roboter, «big data», tingenes internett, kunstig intelligens og helt ned til målsøkende medikamenter med elektronikk i seg som kroppen etter hvert spiser opp.

– Når vi da snakker om «hybride situasjoner» der man kan logge seg inn på et sykehus gjennom gammel teknologi, gjennom en gammel MR for eksempel, og man da kommer inn på sykehuset hvor det finnes pacemakere og medikamenter á la det nevnte, kan du tenke selv at det kan bli ganske krevende, sier Hofstad.

Hybride hendelser er et ord DSB bruker der de mener kjennetegn er: «Synkronisert bruk av ulike virkemidler av makt skreddersydd for å ramme sårbarheter over et stort spekter av samfunnsfunksjoner for å oppnå synergieffekter. Designet for å ramme en nasjons sårbarheter.»

Hofstad er enig med Nelfo-direktør Ove Guttormsen i at bortfall av strøm har blitt en større trussel enn strømgjennomgang.

– Vi er ikke lenger redde for å dø av å få strøm i oss. Men vi er veldig avhengige av strømmen i dag, og kommer til å bli enda mer avhengige. At strømmen faller bort vil kunne føre til ganske krevende situasjoner.

Med klimaendringer vil det også bli mer sentralt med nødstrøm og reservekraft.

Jobber med fremtidsplanleggingen

Sammen med Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har DSB utarbeidet et dokument som forsøker å forespeile hva som vil skje frem mot 2030. Det er denne, som har vært ute på høring, som DSB vil bruke som utgangspunkt til å gjennomgå hele elsikkerhetsforvaltningen og se om de er klare for fremtiden.

Rapporten om dette vil komme på DSBs hjemmeside, men Hofstad kan avsløre noen små drypp:

– Vi har drevet mye med tilsynsvirksomhet. Vi ønsker nå, og ser behovet, for å bruke midlene våre på en annen måte. Det kom et taktskifte da vi flyttet til Tønsberg, å få elsikkerhet og teknologi mer over i beredskapsaktiviteter, sier Hofstad.

Han forteller at en del ordninger er koblet opp mot Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), men at behovet er der for å komme tettere på Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

– Kommunikasjon er der slaget virkelig vil stå nå. Samtidig går el og ekom i samme ledning og det har blitt utrolig vanskelig å lage et skille der, sier Hofstad.

Han sier at den nye LO-lederen og personen som får sitte i statsministerstolen vil være med på å avgjøre store deler av DSBs arbeid de neste år. I så måte legger de opp til et femårsperspektiv.

Les også:

– Når politikere er interessert i garasjer, må strøm jaggu være populært

DSB tenker mye på fremtiden

– LED-belysning har blitt et problem

Slik jobber de for å stoppe ulovlige aktører i elektrobransjen i Bergen og omegn

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse