IT-debatten har gått fra å handle om budsjettsprekker til å handle om hastighet
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Ap) og Oslo kommunes finansbyråd Robert Steen (Ap) deler utålmodighet om offentlig digitalisering.
DEBATT: Jan Tore Sanner (H) diskuterte digitalisering med Robert Steen (Ap).
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner opplever at ting har endret seg de fire siste åra. Fra å være opptatt av overskridelser av tid og kost i IT-prosjekter har debatten endret klang – nå er den store diskusjonen hvorfor det ikke går fortere å digitalisere.
– Er det noe som gleder en digitaliseringsminister, er det det!, sier Sanner, som også sier det i hans tid har blitt mer snakk om behovet for samhandling mellom stat og kommune og mer helhetlig tankegang.
– Når du sitter som toppleder hos en etat og ser at kostnaden kommer hos deg, men gevinsten hos naboen, skal du likevel gjøre det, sier Sanner.
Det begynner å skje ting, ifølge ministeren. I sitt første år i denne regjeringen ble han vist mye showrooms under velferdssektorrelaterte besøk. Nå gleder han seg over å se at løsningene har gått fra showroom til utrulling.
– Men vi må videre!, ifølge Sanner, som betegner seg selv som utålmodig, men optimistisk.
– Vi må løfte kompetansen i bredde og spiss, i privat og offentlig sektor. Lederne må også ha strategisk IKT-kompetanse. Vi må sørge for å hente ut gevinstene, og løfte frem bedre samarbeid mellom offentlig og privat. Privat sektor må kobles inn for å løse oppgaver offentlig sektor ikke skal løse på egenhånd.
Hans uttalelser fant sted under fremleggelsen av en rapport om digitalisering sist uke. Rapportens konklusjon kort oppsummert er at det går skikkelig sakte fremover med digitalisering i det offentlige, og da særlig i Kommune-Norge, at man ikke høster nok gevinster av sine prosjekter og at det mangler digital kompetanse hos kommunal ledelse.
Les også: Digitalisering i det offentlige snegler seg fremover
Les også: – Kommunens IT-systemer er eldgamle!
IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid hadde innledningsvis sammenlignet hele situasjonen med et svært tankskip – krevende og langsomt å manøvrere. Den sammenligningen holdt seg ut dagen.
– Det er fart i tankbåten, og når denne kommer opp i enda mer fart, får vi bedre digitalisering. Det sørger for kompetanse i privat sektor som gjør at vi skaper flere trygge arbeidsplasser, sa Sanner.
På tilliten løs
For politisk balanse, som seg hør og bør i disse valgkamptider, var Oslo kommunes finansbyråd Robert Steen (Ap) invitert. Steen minner om at situasjonen i 2013 var annerledes enn i 2017. Han tror videre ikke det står så bra til som Sanner skisserer, men deler ellers mange av Sanners observasjoner.
– Vi beveger oss, mens resten av verden beveger seg fortere. Mens vi jobber med «én pasient, én journal» som viser hvor syke vi har vært og hvilken medisin vi har fått, jobber de store, internasjonale bedriftene med sensorer og teknologi for å sikre at vi ikke blir syke. Jeg tror det går an å bevege seg ekstremt mye fortere.
Steen setter pris på at det har vært et stemningsskifte i digitaliseringsdebatten, også blant politikere, siste året.
– Vi trenger denne debatten. For at offentlig sektor skal være mer relevant, må den være moderne. Det er i dag en overhengende fare for at avstanden mellom offentlig sektor og det innbyggerne møter i sin private hverdag blir for stor. Det offentlige sakker akterut og henger etter, som rapporten også sier, og kommer til å medføre at tilliten til offentlig sektor blir utfordret. Da begynner også basisen og fundamentet for den norske modellen, slik vi kjenner den, å bli utfordret, sier han.
Noe av problemet, tror Steen, er toppolitisk ledelse som ikke har forstått hva dette handler om. De har hørt om «digital transformasjon», men kun valgt å adressere den første delen av uttrykket.
– Dette er en ledelsesutfordring, og en strukturell og kulturell utfordring. Det skjer også i private virksomheter, som opplever «disrupsjon». Vi fortsetter å drive prosesser på tradisjonell måte, og er stolte over hvor mange trær vi sparer på å gå fra papir til digital post. Jeg leste et innlegg om en som sa det så greit: «her venter jeg på smarte offentlige tjenester, og det jeg får er digipost?»
I tillegg savner han mer bestemt styring
– Det er for mange besluttende myndigheter som styrer sine små kongeriker. Derfor forblir det fragmentert.
(fortsetter under bildet)
RÅDHUSET: IKT-Norge, Rambøll og Visma fikk legge frem årets IT i Praksis-rapport hos Oslo kommunes rådhus. Her er IKT-Norges Heidi Austlid og Oslos ordfører Marianne Borgen ute en tur i torsdagens morgensol.
Leif Martin Kirknes
Har planen klar
På Oslos vegne erkjenner Steen at rapporten nok betegner et beskrivende bilde. De har mange dyktige, engasjerte ansatte, men likevel blir de hengende etter.
– Jeg har noen observasjoner om hvordan Oslo kommune jobber med teknologi, og jeg tror ikke Oslo er en atypisk offentlig virksomhet. Vi jobber fragmentert, tilfeldig, samt produksjonsorientert og sektorstyrt. Konsekvensene av dette er at vi jobber fryktelig dyrt. Penger går i stor grad til teknisk hjelp til gamle systemer og i liten gra til nyutvikling. Digitale prosjekter gir ofte dårlig effekt og høy risiko, beskriver Steen.
Han tror løsningen blant annet kan være mer tverrfaglige team. Nå skal Oslo brette opp ermene, sier han. De har utviklet en langsiktig visjon om hvordan teknologiutvikling kan være en del av kjernevirksomheten til kommunen. Blant annet har de laget en figur de kaller Tim som skal være en 11-åring med teknologidilla, men uten politisk interesse. Han skal være målbildet for kommunen.
– Hos oss heter det «ta kommunehatten på og sektorlua av». All digital utvikling skal gjøres i et helhetlig perspektiv, ikke i et nisje- og sektorperspektiv. Innbyggerne lever sine liv horisontalt, og vi skal matche livene menneskene lever, sier han.
– Vi skal bryte ned siloene og arbeidet på tvers.
Også politikerne skal vie sin oppmerksomhet til det digitale, fra toppen. Byrådsleder Raymond Johansen leder arbeidet selv, sier Steen. Også lederne skal utvikles så de blir «digitale toppledere».
– Vi starter opp et kompetansehevingsprogram for å utvikle digitale ferdigheter. Vi skal rekruttere DUF-er som vi skal kombinere med VKK-er. Digitale Unge Folk kombinert med Vanlig Voksen Kommunalleder, ifølge Steen.
Alle skal med
Sanner tyr til et kjent slagord fra motparten når han beskriver hans strategi for en god digital fremtid: «alle skal med».
– Skal vi lykkes med digitaliseringsarbeidet, må vi tenkte bredde. Ingens kal gå ut på dato, sier han.
Et av problemene han ser er at regelverk ikke er oppdatert og tilpasset den digitale fremtiden. Mange lover og forskrifter er tilpasset papirets æra. Han skulle gjerne gått raskere frem på det området. Enn så lenge trekker han som eksempel frem endringen fra Tek10 til Tek17.
– I Tek17 har vi tatt det første viktige skrittet mot automatisert byggesaksbehandling, med automatisk regelsjekk. Vi beveger oss i riktig retning, sier Sanner.
(saken fortsetter under bildet)
MODERATOR: Roger Schjerva i IKT-Norge ledet de oppmøtte hos Oslo rådhus gjennom diskusjon mellom Jan Tore Sanner og Robert Steen.
Leif Martin Kirknes
Sanner forteller at alle statlige etater skal ta ansvar for å utvikle løsninger der stat og kommune heger bedre sammen. Frislipp av offentlige data og tilknyttede programmeringsverktøy (API) gjør at private aktører uoppfordret kan komme opp med smarte løsninger. På kommunenivå mener han er det en god strategi «å utstyre de digitale lokomotivene med ressurser». Han ser det som naturlig at de store kommunene med alle sine ansatte ligger foran småkommuner som kanskje har IT-ansvarlig på prosentstilling. Samtidig maner han til samarbeid med privat sektor.
– Vi skal ikke bygge opp svære kommunale IT-avdelinger. Det de private kan gjøre bedre, skal de private få gjøre for oss, gjentar han.
De siste ukene har han opplevd en haglskur av spørsmål om outsourcing.
– Jeg er svært opptatt av IT-sikkerhet, men det gjelder helt uavhengig av om man gjør det selv eller kjøper tjenester. Vi må ikke bli så engstelige at vi skal gjøre alt selv. Og det er ikke nødvendigvis sikrere av at vi gjør det selv heller, sier Sanner.
Valgkamp
Når det gjelder selve det valgkamppolitiske av debatten mellom de to, kan det oppsummeres slik: Robert Steen påpeker at det ikke er Jens Stoltenbergs regjering fra 2005-2009-2013 som kommer tilbake om Ap vinner valget. Jonas Gahr Støre kommer inn, og med seg på Statsministerens kontor skal han ta med seg digital kompetanse.
Hvorpå Jan Tore Sanner repliserte:
– Hvis analysen er at du trenger digital kompetanse på Statsministerens kontor, tror jeg noe av det dummeste du gjør er å bytte regjering. Mange av Aps velgere husker Sp som en klamp om foten i åtte år. Nå har klampen blitt større og foten mindre.
Roger Schjerva, IKT-Norges moderator i debatten, poengterte at Rambølls rapport fortsatt beskrev manglende sentral koordinering som hinder for digital suksess, til tross for Sanners fire år i stolen. Hvordan vil det bli med fire nye år, ville han vite.
– Vi har i praksis vist at vi leverer gode resultater og fått på plass viktige verktøy som gir bedre samordning på tvers av staten og på tvers av forvaltningsnivåer. Konkrete, gode resultater mener jeg er et godt skussmål for å gå videre, særlig med konkrete ambisjoner for fremtiden, svarte Sanner.
SUSER AVGÅRDE: Jan Tore Sanner og rådgiver Rikke Høistad Sjøberg på vei fra debatt hos Oslo Rådhus og mot neste sted på programmet.
Leif Martin Kirknes