JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jeg ble kjeftet på og utskjelt

Tidligere leder i Bergen fengsel, Eli Sjo, fikk kritikk, formaninger og kjeft av region­ledelsen i kriminalomsorgen. I februar i fjor sluttet hun på dagen.
MOTSTAND: Eli Sjo var leder i Bergen fengsel i fire år, og nesten like lenge følte hun seg motarbeidet av ledelsen i Kriminalomsorgen region vest.

MOTSTAND: Eli Sjo var leder i Bergen fengsel i fire år, og nesten like lenge følte hun seg motarbeidet av ledelsen i Kriminalomsorgen region vest.

Magne Turøy

katharina@lomedia.no

I 2014 leverte Eli Sjo (60) en varslingssak om en ledelsesform som hun mente skapte utrygghet og uforutsigbarhet.

«Se å omprogrammer hodet ditt» og «Du passer ikke inn her» fikk Sjo høre av ledelsen i Kriminalomsorgen region vest.

I møter med ledelsen opplevde hun at de var sinte på henne og skjelte henne ut fordi hun jobbet for selvstendig.

– En del av møtene var preget av maktutøvelse og hersketeknikk. Jeg ble kjeftet på og utskjelt. Det var helt hårreisende, sier den tidligere lederen.

• Les også: Fengselsbetjent varslet om fryktkultur

Sjo mener ledelsen overstyrte henne

Eli Sjo har over 20 års erfaring fra lederstillinger i barnevernet, kommunehelsetjenesten, sykehus og høyskole. Hun er vant til krav og regler og liker å levere på resultat.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri tidligere har vært innblandet i en arbeidskonflikt, sier hun.

Sjo begynte i Bergen fengsel november 2011. Den første tiden var det ingen spesielle problemer mellom ledelsen og henne.

Etter noen måneder oppstod det noen konflikter som endret dette. Ifølge Sjo begynte regionledelsen blant annet å blande seg inn i personalsaker som tilsetningsrådet enten hadde besluttet eller som var til behandling.

– I noen tilfeller hvor regionledelsen var uenige med tilsetningsrådets enstemmige vedtak, fikk jeg refs og ble bedt om å snu. Jeg stilte spørsmål: Har ikke vi myndighet lokalt? Det oppfattet regionledelsen som provoserende, sier hun og legger til at ikke minst ble fagforeningsrepresentantene i tilsetningsrådet opprørte over innblandingen.

Hun sier regionledelsen flere ganger overstyrte hennes beslutninger.

– En slik ledelsesmodell som regionledelsen praktiserer, slår jo også beina under den lokaldemokratiske prosessen som innebærer at leder og ansatte skal komme fram til den beste løsning, sier hun.

Varslere har det verst i offentlig sektor

– Møtene var som forhør

Etter den første uenigheten mellom Sjo og regionledelsen mener hun kritikken av henne ble systematisk. Hun opplevde å bli detaljstyrt.

På kort varsel, gjerne med en lang saksliste, ble hun innkalt til møter.

Ved flere anledning deltok alle tre i ledelsen. Møtene varte noen ganger i flere timer, uten lunsjpauser.

– Møtene var som forhør. Jeg ble kritisert og fikk formaninger som «se og gjør sånn og sånn». Da jeg prøvde å komme til orde, hogg de meg bare av.

Sjo forteller at samarbeidet blir mer og mer destruktivt og belastende. I juni 2013 ba ledelsen henne vurdere stillingen. Sjo ønsket ikke å trekke seg. I november samme år ble hun sykemeldt fram til august 2014. Da hun kom tilbake på jobb, leverte hun en varslingssak om en ledelsesform som skapte utrygghet og uforutsigbarhet.

Kronikk om skitne metoder for å bli kvitt ansatte

Får støtte av uavhengig jurist

Kriminalomsorgsdirektoratet hyret inn en uavhengig arbeidsrettsadvokat til å granske Sjos varsling.

– Varslingssaken ble grundig gransket, og jeg fikk støtte. Det er ingenting som tilsier at jeg har gått utover mitt myndighetsområde og at jeg ikke har utført tilfredsstillende saksbehandling og jobb. Regionledelsen har gjort feil, men likevel blir jeg ofret, og de omstridte lederne får bli, sier hun.

I februar i fjor, etter fire år som leder, sluttet Eli Sjo i jobben på dagen. Forholdet rundt sluttavtalen er unntatt offentligheten.

– Det var tungt å tape jobben. Og samfunnsmessig er det absurd. Jeg er frisk og glad i å jobbe og synes det er surt å slutte som fengselsleder på den måten, men jeg har bestemt meg for ikke å bli bitter, sier hun.

I dag har Eli Sjo en deltidsstilling ved Kalfarhuset oppfølgingssenter.

Flere saker om varsling i arbeidslivet

TEMA: Er det ytringsfrihet i arbeidslivet?
Holder fagforeningsmedlemskap skjult
Mange ansatte får munnkurv på jobben
Regjeringen vil utvide varslingsreglene

Regiondirektøren:
– Denne saken er sluttført

NFF-magasinet sendte Eli Sjos konkrete påstander til ledelsen i Kriminalomsorgen region vest. Vi fikk følgende svar på epost fra regiondirektør Per S. Våge:

«Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) gjennomførte en faktaundersøkelse etter en varsling fra Eli Sjo i november 2014.

KDI fikk rapporten overlevert mars 2015. Den er konfidensiell, ettersom den blant annet inneholder personsensitive opplysninger. Saken er fulgt opp av KDI, med en etterfølgende prosess fra april til desember 2015. Denne saken er sluttført.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse