Eirik Dahl Viggen (tekst) " />
DRESSMANN: – Jeg er vant til å gå i dress på jobb. Jeg synes muligheten er mye mindre for menn enn for kvinner til å pynte seg. Kanskje det blir annerledes på LDO, jeg vet ikke hva kleskoden er der nede.

DRESSMANN: – Jeg er vant til å gå i dress på jobb. Jeg synes muligheten er mye mindre for menn enn for kvinner til å pynte seg. Kanskje det blir annerledes på LDO, jeg vet ikke hva kleskoden er der nede.

Ole Palmstrøm

Likestilling og diskriminering

Bjørn Erik Thon (58): Feminist, jeg?

I november ble han utnevnt av Kongen som Norges nye likestillings- og diskrimineringsombud, med oppstart 28. februar. De diskriminertes nye forkjemper har til nå unngått F-ordet.

edv@lomedia.no

ole@lomedia.no

Et langt rulleblad av engasjert kamp for enkeltindivider og konsumerende nordmenn og -kvinner og -ikke-binære løftet kandidaten til toppen av likestillingsbyråkratiet.

– Er du feminist?

Han drar på det. Denne tilhøreren venter i spenning.

– Jeg har aldri brukt ordet feminist om meg selv. Men jeg er en mann som alltid har vært opptatt av likestilling mellom mann og kvinne.

Hjemmestrikket genser, riktignok ikke av egne hender, men av svigerdatterens mor, uttrykker mykhet. Men bak maskene skjuler det seg en hard motstander. Det har de store techselskapene merket:

Apple måtte i 2007 bøye av for daværende forbrukerombud Thon og åpne opp musikktjenesten iTunes for alle avspillingsenheter; Grindr, en datingtjeneste, ble av Datatilsyn-sjef Thon varslet rett før jul om en bot på 65 millioner kroner.

Denne iskalde januardagen holder han nevene varme med strikkevottene han fikk i gave etter et foredrag for sykkelklubben i Lødingen.

I november ble han utnevnt av Kongen som Norges nye likestillings- og diskrimineringsombud (LDO), med oppstart 28. februar. Historikken hans tyder på et engasjement for jobben på grensa til aktivisme. Så har Thon også ei fortid som politiker, med fire måneder som politisk rådgiver for Venstre i Bondevik 1-regjeringa.

Fikk du med deg denne? Arbeidsministeren vil ha heltidspott for å få opp kvinnelønna

Nudge nudge

– Jeg har vært veldig opptatt av å få mer kjønnsbalanse inn i ledergruppa i Datatilsynet. Som leder har jeg alltid hatt et ønske om å nudge kvinnelige ansatte til å rekke opp handa litt mer, gå på Dagsnytt 18 selv om de ikke har lyst.

– Hvorfor har de ikke lyst?

– Noen jenter trenger litt mer det lille dyttet enn noen menn. Om det skyldes oppveksten, skal jeg ikke spekulere i. Dette er bare basert på mine observasjoner som leder i over 20 år.

På 2000-tallet har han ledet Forbrukerombudet som nå har 130 ansatte, og Datatilsynet med 70 ansatte. I LDO blir han leder for rundt 40 medarbeidere.

– Hva har du ofret på hjemmebane for å ha de lederjobbene?

– Egentlig veldig lite. Jeg har forsøkt å hele tida ha balanse mellom familieliv og jobb. Kanskje mange ikke tenker på det, men det å være leder er ei stilling der du kan ha ganske stor frihet.

Oppgavene som krevde at han brukte kontoret, fikk han gjort innen normalarbeidstida. Resten, å forberede foredrag og møter, tok han hjemme på kveldstid. Da hjelper det at jobben stort sett har vært lystbetont.

– Jeg har alltid vært flink til å delegere ansvar.

– På hjemmebane?

– Nei, he he, der blir jeg tildelegert veldig mye.

– Så du har kjørt barna på trening?

– Ja ja, absolutt. Sport og kulturelle aktiviteter. Var hjelpetrener på fotballen. Skeid Fotball, det er det som gjelder, sier Thon.

– Det er ni år mellom sønnene våre, så vi oppdro én før nummer to kom. Det er kanskje litt oppesen å si det, men jeg har aldri følt på tidsklemma.

Som førstegangsfar tok han fem måneders pappapermisjon. Det er uvanlig i dag, men den gang i 1992 må det ha kvalifisert til hederlig omtale i Guinness’ rekordbok.

– Tror du det er lettere å være likestilt for de som har frie yrker, enn for skiftarbeidere?

– Tja. Det er likevel en jobb som skal gjøres. Om jeg skulle dratt hjem hver dag klokka tre, hadde ikke det vært så lett. Hvis du tenker på en likestilt familie så handler det mye mer om hva slags holdninger man har enn hva slags jobb man har. Jeg tror det er noe man bare må bli enige om.

– Er du sikker?

– Nei, jeg er på ingen måte sikker. Jeg vet det er noen yrker som er veldig krevende, og yrkesgrupper som har veldig lange dager. Men det kan også gjelde frie yrker, advokater og konsulenter. Når jeg hører om folk som jobber 12 timer i døgnet, tror jeg det å ha et likestilt hjem kan være utfordrende.

100.000 får ikke innpass: – Vi fikser ikke strukturell diskriminering med dugnad

Lange linjer

Som direktør for Datatilsynet hadde Thon makt til å ilegge private selskaper og offentlige etater store bøter. Som ombud må han stole på den moralske krafta som ligger i fagkunnskapen.

Det mangler ikke eksempler på at regelbrudd fortsetter lenge etter å ha blitt påpekt.

– Jeg er ikke spesielt glad i papirtigre, og jeg har ikke inntrykk av at LDO er det på noen som helst måte. Jeg går inn i dette for å gjøre en forskjell. Men så er det jo det med et ombud at man har mer uformell enn formell makt. Datatilsynet kan bøtelegge Grindr, men LDO kan ikke bøtelegge et fengsel for å la kvinner sone under dårligere forhold enn menn.

ANTIMONOPOL: – Om jeg var statsminister? Jeg ville jobbet iherdig for å bryte opp de store techselskapene, Apple, Google og de andre.

ANTIMONOPOL: – Om jeg var statsminister? Jeg ville jobbet iherdig for å bryte opp de store techselskapene, Apple, Google og de andre.

Ole Palmstrøm

Han stoler på å bygge opp faglig grunnlag og jobbe langsiktig for endring.

– Skal du like å jobbe i forvaltningen, må du like prosesser, lage allianser, og strategi. Du kan ikke la deg knekke av å ikke få medhold eller tiden det tar. Det kan ta mange år å oppnå resultater. Du må ha litt stamina.

Hersketeknikkenes mor: Berit (93) var med på kvinnekuppet for 50 år siden. Hun er stolt av det de fikk til

Opptakskrav provoserte

Thon har to voksne sønner og vokste selv opp med to brødre. Hva har det betydd å leve i så mannsdominerte hjem?

– Det har vært bråkete. Guttene kjeklet mye fra han minste var ganske liten, men det var greit for meg, jeg hadde det mye mer bråkete i oppveksten. Da får man en ganske høy terskel før man reagerer.

– Hva er det viktigste du har du lært sønnene dine om likestilling?

– Det blir litt privat. Men de har vokst opp i et hjem der de har sett at det ikke er noen forskjell på en mann og ei dame. Jeg tror de har lært verdien av å kunne glede partneren sin med et godt måltid. Det hadde jeg delvis suksess med da jeg møtte hun som er kona mi i dag.

Russebuss har vært et tema. Særlig da den yngste var russ for tre år siden.

– Jeg har inntrykk av at det har blitt verre. Avisene skrev mye om episoder på russebussene. De omtalene var fryktelige. Det gjorde vondt å lese om opptakskriteriene på bussene, det var noe jeg aldri hadde hørt om som ung. Som far til en ung voksen ble jeg rasende. Det er forstemmende og jævlig at gutter kan oppføre seg slik overfor jenter.

Samtalen var rent forebyggende og basert på avisoppslag, ikke noen hjemlige faresignaler, understreker Thon.

PRIVATLIV: Thon viser hvordan Google-telefonens stedstjenester har holdt oversikt over bevegelsene hans det siste året. I skremmende detalj!

PRIVATLIV: Thon viser hvordan Google-telefonens stedstjenester har holdt oversikt over bevegelsene hans det siste året. I skremmende detalj!

Ole Palmstrøm

Ikke helt utskrevet

Den påtroppende ombudsmannen har tre krimromaner på samvittigheten. På PC-en ligger visstnok et utkast til nummer fire i serien om menigmanns forsvarer, Petter Balke.

Balke er i likhet med Thon jurist og på samme alder, og de har håndtert en ganske lik sak tidlig i karrieren. Det gjaldt tvangsutsendelse av en flerbarnsmor fra Uganda.

Har Thon, som forfatterkollega Lee Child, laget seg et alter ego for å konfrontere virkelighetens hatobjekter?

– Jeg skriver ikke ut fra noe hevnmotiv. Mitt liv har heldigvis vært ganske konfliktfritt. Kvinnen jeg bisto overfor domstolene, fikk opphold i Norge. Vi hadde kontakt i flere år, men jeg vet ikke hvordan det har gått i ettertid.

– Kommer det nye plot fra livet i Likestillingsombudet?

– Jeg begynte på denne boka før jeg hadde tenkt å bytte jobb. Men vi får se.

7 kjappe spørsmål

1 Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Jeg skulle gjerne ha bodd utenlands en periode, men ser at det tidsvinduet er så godt som lukket. Jeg er veldig glad i Norge, men det hadde vært nyttig å se Norge «utenfra».

2 Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Først en gin tonic, så et godt måltid med vin. Alternativt en tur til Hellas med sol, strand, bading, god mat og retsina. Da er jeg fornøyd!

3 Hva er ditt første barndomsminne?

Jeg husker at jeg lærte å sykle da jeg var fire år, og også at jeg tryna i en stikkelsbærbusk full av brennesle. 

4 Hva er du lei av?

Det er lett å si korona, men den er jo forbigående. Privilegerte folk som klager har jeg liten sans for, selvskryt, snobberi og fordommer havner i samme kategori.

5 Hva gjør deg bekymret?

Klimakrisen bekymrer. Og at vi på mange områder har kommet for kort i kampen for mangfold og likeverd, uavhengig av hvem man er, hva man tror på, hvem man elsker eller hvordan man velger å leve livet sitt. 

6 Hvem har imponert deg mest?

Jeg har alltid beundret Winston Churchill, med alle hans svakheter,
og Mikhail Gorbatsjov, med hans feilvurderinger. Dessuten beundret jeg moren min, av grunner jeg ikke går inn på her. 

7 Hva vil du anbefale

Jeg anbefaler alle å lese bøker. Dessuten; det kommer alltid noe godt ut av å interessere seg for andre mennesker.  

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss