JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund:

– Innleie burde vært forbudt

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen tok et oppgjør med innleie av arbeidskraft da han åpnet NNNs landsmøte på søndag.
OPPGJØR. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen tok et kraftig oppgjør med dagens regjering. - Vi trenger en ny regjering, sa Pedersen.

OPPGJØR. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen tok et kraftig oppgjør med dagens regjering. - Vi trenger en ny regjering, sa Pedersen.

Jan-Erik Østlie

– Innleie og entrepriser er etter min oppfatning den største trusselen vi har mot det organiserte arbeidslivet, den norske modellen og det norske velferdssamfunnet. Det undergraver alt vi står for, nemlig et godt organisert arbeidsliv med sikker inntekt, faste stillinger og hvor vi løser utfordringer i fellesskap.

– Innleie slik som mange praktiserer dette er kort og godt fagforeningsknusing. Innleie burde rett og slett vært forbudt, sa Pedersen.

Vanskelig å lykkes

Pedersen mener det begynte i 2004 da arbeidsmarkedet mot Øst-Europa ble åpnet og utleie av arbeidskraft igjennom bemanningsselskaper gjorde sitt store inntog i Norge.

– Til tross for lovverk og tariffavtaler som skal regulere dette så har det bare økt dramatisk. Vi får ved flere anledninger høre at i enkelte bedrifter så har store deler av de ansatte vært innleid arbeidskraft i flere år, sa han og fortsatte:

– Dette er en stor utfordring for oss som organisasjon, det er en utrolig vanskelig arbeidskraft å organisere, selv om vi ser at noen også lykkes der. Det utfordrer hele den norske modellen med et godt organisert arbeidsliv, både på arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden.

Han mener at en høy organisasjonsgrad er en forutsetning for å beholde de godene fagbevegelsen har kjempet fram.

Følg NNN-arbeideren på Facebook

Etterlyste lov

Rema 1000 og den såkalte "bestevenn"-strategien har de siste månedene skapt ny oppmerksomhet rundt matkjedenes makt. Også Pedersen løftet dette høyt i åpningstalen. Han mener at dagens situasjon med kun tre store dagligvarekjeder er en kjempeutfordring for bonden, industriansatte og forbrukeren.

– Mange av våre medlemmer mister nå jobben på grunn av dette, sa Pedersen.

– Det at tre personer sitter og bestemmer hva vi skal spise og drikke kan ikke samfunnet sitte rolig og se på, sa han og la litt senere til:

– Når Norgesgruppen har litt over 40 prosent i dagligvareleddet og 80 prosent på storhusholdning, så er det ingen av bedriftene som tør å stå frem av frykt for å bli straffet.

Pedersen etterlyste, som han har gjort mang en gang tidligere, en lov om god handelsskikk.

– Du kan ikke uttrykke bekymring for dagligvarekjedenes maktkonsentrasjon hvis ikke du er villig til å gjøre noe med det, sa Pedersen og viste til at regjeringen går mot en lov om god handelsskikk.

For regjeringsskifte

Forbundslederen understreket at 2017 er et viktig år for hele det norske samfunnet og la vekt på LO-kongressen og stortingsvalget.

– Vi trenger et engasjement i forhold til stortingsvalget, for det finnes ikke noen tvil om at dagens regjering har valgt en helt annen kurs i forhold til arbeidslivet enn hva vi opplevde med forrige regjering. Det er stor forskjell på å ha noen som jobber med deg enn mot deg.

Pedersen brukte deler av åpningstalen til å gå i rette mot regjeringens arbeidslivspolitikk på flere områder; blant annet midlertidige, sosial dumping, arbeidsledighet.

Nei til skattelette

Han mener regjeringen driver en politikk som har til hensikt å svekke fagbevegelsen og omfordele verdiskapingen fra lønnstakere til de kapitalsterke på flere områder.

– Kjære Siw og Erna, skattelette virker ikke, sa Pedersen.

– Regjeringens politikk rammer vanlige arbeidsfolk for de finansierer skattelette til de få rike med å ta fra oss alle. De sier at det gjør det for å sikre investeringer, verdiskaping og arbeidsplasser i Norge. Men hva gjør de da? Jo, de overlater beslutningen til enkeltpersoner.

Vi i NNN har et godt eksempel; en av Norges rikeste menn som er storeier i et av de største selskapene og er styreformann, la ned to norske lønnsomme bedrifter i fjor og flyttet dem til Sverige. Jeg spør bare: Hvor er samfunnsansvaret blitt av?

Han la imidlertid til ukens nyheten om at det samme konsernet investerer 500 millioner kroner på Stranda.

Flere saker fra NNN-landsmøtet:

Akbar vervet 52 nye medlemmer på halvannet år

Ap-lederen møtte en sal kledt i rødt

Oppfordrer til vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Historisk bevilgning til Rødt

– Altfor mange ledere er ikke av den ålreite typen

LO-lederen vil slåss for lov om god handelsskikk

NNN krever fiskeskatt for å bevare arbeidsplasser på land

Overveldende rødgrønt på NNN-landsmøtet

– Innleie av arbeidskraft burde vært forbudt

Han skal lede valgkomiteen

Landsmøtet i bilder – dag 1

Landsmøtet i bilder – dag 2

Landsmøtet i bilder – dag 3

NNNs landsmøte er i gang

WarningDenne artikkelen er over fem år gammel.
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse