JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NNN-landsmøtet:

Oppfordrer til vern av LoVeSe

Arnt Jarle Nilsen fra Vestfold støtter Vesterålen når de vil verne LoVeSe. Sammen talte de NNN-ledelsen midt imot.
BRUK RØDT: Arnt Jarle Nilsen vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

BRUK RØDT: Arnt Jarle Nilsen vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

Jan-Erik Østlie

line.scheistroen@lomedia.no

– Er vi på Fellesforbundets landsmøte eller er vi på NNNs landsmøte? Driver vi med olje eller driver vi med fisk? Jeg oppfordrer alle som jobber i næringsmiddelindustrien til å bruke den røde stemmeseddelen, sa Arnt Jarle Nilsen fra avd. 40 Søndre Vestfold. Han ga sin støtte til representantene fra Vesterålen når NNNs landsmøte diskuterte å si ja eller nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Forføre?

Representantene fra fiskeindustrien i Vesterålen mener landsmøte må gå imot landsstyrets forslag om å si ja til en ny konsekvensutredning av LoVeSe.

– La dere ikke forføre av oljebransjen! Nå må vi vise hvilket forbund vi er. Vi må ta vare på fisken og fiskeindustrien på land, sa Yngve Hansen fra avd. 79 Vesterålen og la til:

– Å si nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen er ikke det samme som å skru igjen krana på velferden vår, sa han.

UENIG. Oddgeir Finstad fra Vesterålen tror ikke på noe kompromiss.

UENIG. Oddgeir Finstad fra Vesterålen tror ikke på noe kompromiss.

Jan-Erik Østlie

Oddgeir Finstad, også fra avd. 79 Vesterålen, tegnet et bilde av havet utenfor Lofoten og Vesterålen som den viktigste fødestua til Barentshavet og som det er helt avgjørende å ta vare på. Han mener området er konksevensutredet nok.

– Jeg tror egentlig vi vet nok. Vi må ta vare på havet for kommende generasjoner, sa Finstad.

Følg NNN-arbeideren på Facebook

Fisk først

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen mener det til tross for mange tidligere utredninger er behov for nok en konsekvensutredning.

– Vi har behov for å få alle fakta på bordet, men la det være klart: Hvis det er noen som helst tvil om at olje og fisk kan leve side om side, så sier vi nei til oljeborring - for fisken må gå foran oljen. Det er vi helt klare på, sa Pedersen.

Også forbundssekretær Ann-Solveig Sørensen med ansvar for fiskeri mener det trengs mer kunnskap før det tas en avgjørelse.

– La oss få mer kunnskap, så vi kan si ja eller nei basert på fakta og ikke følelser, sa Sørensen.

Sild i olje

Erik Hagen fra Oslo sitter i forbundsstyret og landsstyret, og støtter i utgangspunktet en ny konsekvensutredning. Fra talerstolen uttrykte han imidlertid også tvil om hva som er riktig og galt i denne saken.

– Vi skal ikke ha sild i olje i Lofoten og Vesterålen om noen år, sa han så beskrivende.

– Jeg vil ikke se svart hav om noen år fordi vi har stolt på en konsekvenseutredning som ikke holder mål. Vi må huske hvor vi hører hjemme og det er i NNN, sa Hagen.

Avgjøres senere

Redaksjonskomiteen ledet av 2. nestleder Jarle Wilhelmsen får nå forslagene om LoVeSe i fanget og den skal forsøke å komme fram til et kompromiss. Det er usikkert når redaksjonskomiteen legger fram sin endelige innstilling.

Representantene fra Vesterålen har liten tro på at det er mulig å finne et kompromiss som samler hele landsmøte.

– Min umiddelbare respons er nei. Jeg tror ikke det er mulig å finne fram til et kompromiss, men vi får se, Oddgeir Finstad til NNN-arbeideren.

Flere saker fra NNN-landsmøtet:

Akbar vervet 52 nye medlemmer på halvannet år

Ap-lederen møtte en sal kledt i rødt

Oppfordrer til vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Historisk bevilgning til Rødt

– Altfor mange ledere er ikke av den ålreite typen

LO-lederen vil slåss for lov om god handelsskikk

NNN krever fiskeskatt for å bevare arbeidsplasser på land

Overveldende rødgrønt på NNN-landsmøtet

– Innleie av arbeidskraft burde vært forbudt

Han skal lede valgkomiteen

Landsmøtet i bilder – dag 1

Landsmøtet i bilder – dag 2

Landsmøtet i bilder – dag 3

NNNs landsmøte er i gang

Forslaget til avd. 79 Vesterålen

Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja

Vi har kunnet bygge mye av vår velstand og velferd i landet takket være rike havressurser. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi må gjøre et valg i forhold til hvordan vi ønsker å forvalte våre ressurser videre. Oljeselskapene har sine øyne på våre aller rikeste områder; Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Akkurat her tar vi opp de største kvantum av villfanget fisk i landet, i tillegg til at et stort antall oppdrettsanlegg ligger her. Det er en stadig økende turisme, hand i hand med næringslivet, i en på verdensbasis unik og ganske uberørt natur. LoVeSe er regioner som er i fortsatt vekst takket være de fornybare ressursene som har sørget for bosettelse i årtusener, og som har vært med å videreutvikle samfunn langs hele kysten siden før Hansa-tiden og til våre dager.

Utenfor LoVeSe er havsokkelen på sitt smaleste. Det er grunnen til at man her har de rike fiskeforekomstene. Her når alle flåtegrupper fisken mens den er på sin gytevandring, i tillegg til de faste fiskestammene. Det er også et viktig gyteområde for pelagiske fiskeslag.

Men det at det er så smalt gjør også at en sameksistens mellom fiskeri- og oljevirksomhet synes svært vanskelig. Hele havområdet brukes av forskjellige brukstyper, over hele året. Det er ikke plass eller tidsrom hvor oljevirksomhet eller tilhørende seismikkskyting kan foregå uten at det får konsekvenser for fiskeriene.

For en landindustri, og spesielt de ansatte, som allerede er i en presset situasjon i forhold til helårlig sysselsetting vil det få store negative konsekvenser om man åpner opp for oljeboring i LoVeSe. Med det som bakgrunn går NNN i mot en konsekvensutredning av LoVeSe. Uavhengig av en konsekvensutredning må det uansett etableres en god oljevernberedskap i LoVeSe, tatt i betraktning av at det per i dag er risiko for miljøkatastrofe basert på at det går oljetankere forbi i havområdene utenfor regionene. En slik miljøkatastrofe kan gjøre ubotelig skade, og det er derfor viktig at oljevernberedskapen prioriteres høyt.

Landsstyrets innstilling

Fiskeri er viktigere for fremtiden enn olje

Norge har bygget mye av sin velferd på våre naturressurser. Våre rike havressurser har vært en forutsetning for dette. NNN mener at hensynet til våre evigvarende fiskeriressurser må prioriteres fremfor olje og gass. Norge har imidlertid greid frem til nå å ivareta fiskerihensyn i forbindelse med olje og gassutvinning.

Teknologien utvikler seg hele tiden til det bedre og det er viktig i forhold til både arbeidsplasser og utvikling av velferdssamfunnet at vi har inntekter fra olje og gassindustrien. Denne virksomheten står for 30 % av statens inntekter. Man må derfor konsekvens utrede LOVESE før vedtak fattes.

NNN legger vekt på at utredningen må ivareta de spesielle forhold som er i området og legge vekt på dyre- og planteliv, havbunn, vann, luft, klima, fiskeri, havbruk, biologisk mangfold, beredskap og ulykkesrisiko i området. Seismikkskyting etc. må utføres på tidspunkter hvor det ikke gjøres skade på fiskeyngel. Når konsekvensutredningen er ferdig må tillatelse til røveboring ikke gis hvis det kan være til skade for våre fiskeriressurser, havbruk og biologiske mangfold.

NNN vil klart prioritere fiskeri og havbruk fremfor olje og gass hvis konsekvensutredningen viser at det kan oppstå tvil om dette. NNN vektlegger at man uavhengig av dette etablerer en god oljevernberedskap i området. Stor økning av skipstrafikken tilsier at dette må prioriteres høyt og igangsettes umiddelbart.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse