Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund:
Dette blir sakene på NNNs landsmøte
Når NNN samler seg til landsmøte søndag, er dette noen av de viktigste sakene de skal diskutere: EØS, oljeboring i Lofoten, arbeidsmiljøloven, pensjon og egen organisasjon.
I 2013. Det er fire år siden sist NNN møttes til landsmøte. Den gang ble det bruk for stemmesedler. Blir det det også denne gangen?
Erlend Angelo
line.scheistroen@lomedia.no
La oss begynne med NNNs forhold til EU og EØS.
Avd 638 Indre Østfold og Avd. 7 NNN Oslo og Akershus får med stor sannsynlighet ikke støtte på landsmøte i at NNN skal arbeide for å få Norge ut av EØS. NNN har igjennom flere landsmøtevedtak sagt nei til EU, men ja til EØS. Det gjør landsstyret også denne gangen. EØS-avtalen anses å være viktig for å sikre de eksportrettede næringene.
Landsstyret påpeker imidlertid at de er bekymret for krisen og utviklingen av arbeidslivet i EU med flere midlertidig ansatte, utstrakt bruk av bemanningsselskaper, sosial dumping, større lønnsforskjeller og arbeidslivskriminalitet. De mener EØS-avtalen bør styrkes med tanke på arbeidstakernes rettigheter.
• Følg NNN-arbeideren på Facebook
Fisk er prio
Som NNNs forhold til EU og EØS, så blir også NNNs forhold til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja tema på landsmøte og på den kommende LO-kongressen i mai. Det var i utgangspunktet ventet at saken kunne komme til å splitte LO-kongressen. Striden er delvis avblåst idet at flere LO-forbund støtter et kompromiss som innebærer vern av den mest verdifulle naturen i Lofoten-området, men samtidig åpner opp for en konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten, Nordland 6. Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag.
Avdeling 79 Vesterålen får ikke støtte for forslaget om å si nei til konsekvensutredning av LOVESE og nei til oljevirksomhet. Landsstyrets forslag er mer på linje med kompromisset de fleste LO-forbundene og Arbeiderpartiet synes å være enige om. Landsstyret understreker imidlertid at hvis det oppstår tvil om sameksistens mellom fisken og olje- og gass, så vinner fisken.
Vil ha tilbake loven
Vi kan vel si at NNNs forhold til den borgerlig regjeringen og dens politikk på arbeidslivsområde er brukbart dårlig.
Vi starter med arbeidsmiljøloven, AML. Flere forslag ytrer motstand mot det forslagsstillerne mener dagens regjering har gjort for å ødelegge AML. Forslagene samler opp kritikk mot endringer i arbeidstidsbestemmelser, og faste og midlertidige ansettelser.
– Loven må styrkes og gjenoppstå i sin fordums prakt, mener forslagsstiller Fellesklubben i Ringnes.
Landsstyret samler seg om alle de innsendte forslagene om å reversere AML. De støtter også intensjonen i et forslag om å forby privat arbeidsformidling.
Men å jobbe mindre, – det vil ikke NNNs landsstyret at vi skal. Avd 7. NNN Oslo og Akershus, Avd 9. Hordaland og NNN Tine Sem mener det er på tide å jobbe kortere arbeidsdager. NNN Tine Sem mener det handler om livskvalitet, likestilling og klima. De viser til tidligere forsøk på at sekstimersdagen har vært suksess, også i egen bransje.
NNNs landsstyre mener at det i dagens arbeidsliv er viktigere å arbeide for faste heltidsstillinger.
Til vi blir gamle
Ikke usannsynlig blir spørsmålene rundt pensjon og AFP et tema på NNNs landsmøte. På borgelig side i politikken har flere tatt til orde for at AFP-ordningen må opphøre. NNN mener at AFP er en viktig del av tariffavtalene i arbeidslivet. Det har kommet flere forslag fra store avdelinger og klubber om hvordan NNN skal jobbe for å sikre en god pensjon. Landsstyret har samlet det hele i ett forslag som tar til orde for å forsvare, gjerne forsterke AFP-ordningen.
– AFP må sikres som en ordning for «sliterne»som ønsker å gå av ved 62 år, understrekes det. Forslaget går også inn for at det må innføres brede kollektive tariffestede tjenestepensjonsordninger i privat sektor med maksimum innskuddssatser og opptjening fra første krone og første dag, og at personer som går fra offentlig til privat sektor, og dermed må bytte pensjonsordning, må få beholde sin oppsparte offentlige pensjon.
Åtte år siden sist
Så er det knapt et landsmøte som avvikles uten at forbundets egen organisasjon er oppe til debatt. NNN går trolig i møte en ny og grundig organisasjonsgjennomgang. Det er åtte år siden sist.
De innsendte forslagene fra avdelinger og klubber berører mange temaer. Felles er blant annet ønsker om å styrke organisasjonsmedarbeidere og fylkeskoordinatorene fordi de ses som viktige i rekruttering og organisering av flere medlemmer og klubber. Det er krav om å styrke medlemsfordeler og tillitsvalgtskoleringen.
Landsstyret foreslår at det settes ned et bredt sammensatt utvalg som avgir sin innstilling til landsstyremøtet i juni 2019. Forslaget innebærer at det pr nå ikke foreslås nyvalg av forbundssekretærer og at de mener at inntil videre skal dagens ordning med organisasjonsarbeidere og fylkeskoordinatorer videreføres som i dag.
Ungdommen nå!
Ungdommene derimot – de skal tas vare på litt raskere. De innsendte forslagene tyder på at her har ungdommen snakket sammen og kjører en felles sak om at NNN må satse mer på ungdommer. Landsstyret er for at det vedtektsfestes at det skal opprettes ungdomsutvalg i alle fylker der det er mulig. Derimot så vil ikke landsstyret gi ungdomskonferansen, som blir avholdt året før landsmøte, og NNN Ung, mulighet til å fremme forslag til landsmøte. Begrunnelsen er at forslagene til landsmøte må behandles i forbundet formelle organer, noe ikke de to nevnte er.
Landsstyret støtter forslaget om at NNN Ung får observatørplass i forbundsstyret. Det foreslås å gi lederen møterett med tale- og forslagsrett i forbundsstyret/landsstyret.
• Les mer: Ungdommene kommer!
Flere saker fra NNN-landsmøtet:
Akbar vervet 52 nye medlemmer på halvannet år
Ap-lederen møtte en sal kledt i rødt
Oppfordrer til vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
– Altfor mange ledere er ikke av den ålreite typen
LO-lederen vil slåss for lov om god handelsskikk
NNN krever fiskeskatt for å bevare arbeidsplasser på land
Overveldende rødgrønt på NNN-landsmøtet
NNNs landsmøte
• Avholdes i Oslo 2. til 6. april 2017
• Det er kommet inn 269 forslag
• Landsstyret behandlet forslagene på møte i desember
• Landsmøteforslagene ble sendt ut til avdelingene i januar
Flere saker
NNNs landsmøte
• Avholdes i Oslo 2. til 6. april 2017
• Det er kommet inn 269 forslag
• Landsstyret behandlet forslagene på møte i desember
• Landsmøteforslagene ble sendt ut til avdelingene i januar