Flytting av statlige arbeidsplasser
– Rykker familier og fagmiljøer opp med rota
NTL-leder John Leirvaag er enig i at statlige arbeidsplasser er distriktspolitikk, men liker ikke at det blir brukt vilkårlig i et valgår.
NTL-leder John Leirvaag (t.v.) og leder av LO Stat, Egil André Aas mener regjeringens utflyttingsplaner kommer uten tilstrekkelig behandling
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
NTL har mange medlemmer som blir berørt av regjeringens utflytting av statlige arbeidsplasser. Leder John Leirvaag synes det hele skjer på en frustrerende måte.
– Det er problematisk at vi får det dryppende stykkevis og delt, uten å ha vært i ordentlige prosesser med regjeringen. Det er for sen involvering, dårlig faglig begrunna og uten økonomisk fornuft, før de rykker familier og fagmiljøer opp med rota, sier han om utflyttingsplanene til regjeringa.
Brutalt
Leirvaag synes synd på medlemmene som plutselig får livet snudd på hodet.
– Det er vanskelig. Det handler om folk som hver dag jobber med stolthet for at innbyggerne i dette landet skal få best mulig tjenester, som plutselig får beskjed om at arbeidsplassen deres er lagt ned og skal opprettes et annet sted, sier han.
Leirvaag poengterer at regjeringen har lagt ned distrikstarbeidsplasser i hele perioden, og nå kommer med en «gladmelding» et drøyt halvår før valget.
– Det ser desperat ut. Venstre har fått med seg Høyre og Frp på dette slik at de kan slå seg på brystet. Men Venstre har vært med på å legge ned skattkeontorer, Lånekassekontorer og politikontorer. De frir til velgerne, og det trumfer hensynet til ansatte, kompetanse og bruk av skattebetalernes penger, sier Leirvaag, og minner om beregninger fra forrige runde som viser at det kostet fra 650 000 til 1,4 millioner kroner per stilling som ble flyttet ut.
• Erna Jorunn gjekk på dagpengar i fem år etter at Sjøfartsdirektoratet vart flytta
Savner en plan
Leirvaag understreker at han ikke er i mot at det skal være statlige arbeidsplasser i hele landet.
– Det er viktig å si at lokalisering av større statsinstitusjoner har betydning for stedene de ligger i. Det er ikke et spørsål om lokalisering skal brukes i distriktspolitikken, men hvordan. Det kan ikke gå på bekostning av institusjonenes arbeid og kostnader, derfor tar vi avstand fra slike vilkårlige flyttinger, sier han.
NTL-lederen mener lokaliseringsspørsmål må være en del av en helhetlig plan, som også går over noe tid slik at det kan skje kontrollert.
– Det er viktig å ha et langsiktig perspektiv på dette, for det tar lang tid å bygge opp kompetanse og få ting på plass, sier han.
Han minner om evalueringene som ble gjort etter forrige runde, som blant annet viste at mellom 75 og 90 prosent av de ansatte hadde sluttet i stillinga si etter seks år, og at det ikke ble billigere å drive utenfor Oslo.
• Røe Isaksen beklager overfor Lånekassens ansatte
Reversering?
Siden dette blir lagt fram i et valgår, er det også muligheter for ny regjering.
– Jeg vet ikke hva en ny regjering vil ende opp med. I gjeldende partiprogram for Ap står det at de er mot omfattende utflytting av statlig virksomhet. Det handler ikke om å ikke ta hele landet i bruk, men å ta hensyn til brukerne og de som jobber der. Jeg synes man burde hatt en annen, langsiktig og helhetlig politikk på dette, og at de ansattes organisasjoner trekkes inn på en fullgod måte. Jeg forventer å få til det på en helt annen måte med regjeringsskifte, sier Leirvaag.
Bekymrede ansatte
En annen som reagerer sterkt på nyheten om flytting er Egil André Aas, leder i LO Stat. Etter at Aftenposten avslørte regjeringens planer om å flytte hundrevis av statlige arbeidsplasser ut av Oslo, har Aas hatt travle arbeidsdager. Aas skjønner ikke logikken i hvorfor de gjør dette nå, ettersom de fleste rapporter som er gjort viser at slike flytteprosesser koster mer enn de smaker. Han understreker at han ikke er imot at det opprettes statlige arbeidsplasser i distriktene men tror ikke det å flytte etablerte arbeidsplasser ut av Oslo er bra.
– Tidligere rapporter fra Difi og Sintef har vist at slike flytteprosesser koster mye, samt at det da må bygges opp nye kompetansemiljøer. Jeg er bekymret for at vi mister god kompetanse da det er mange som ikke ønsker å flytte, sier han.
Aas minner om at det ikke bare er de ansatte som blir rammet.
– Mange av de ansatte har familie og et sosialt nettverk i Oslo og ønsker ikke å tvangsflyttes, sier han.
Selv om det ennå ikke fastlagt hvor mange som flyttes, skjønner han ikke begrunnelsen for dette.
– Kanskje er det slik at Høyre og FrP nå har lovt sine støttepartier å flytte arbeidsplasser og at de må holde et valgløfte fordi det snart er valg, sier han, og fortsetter:
– Å tvangsflytte folk er verken god personalpolitikk eller samfunnsømkonomisk lønnsomt, sier han.
Aas tviler på at det er penger å spare på en slik flytteprosess.
LO Stat-lederen forutsetter at det skal gjennomføres en reell prosess før vedtak om flytting blir endelig fattet.
• 300 stillinger forvinner når NSB skal spare én milliard
– Har sentralisert mye
Arbeiderpartiets Helga Pedersen minner om at Stortinget allerede våren 2014 vedtok at det skulle lages en strategi for statlige arbeidsplasser for hele landet.
– Denne meldingen har vi ventet på og det som nå Venstre sier de har fått gjennomslag for i regjeringen er faktisk svakere formulert enn det stortinget allerede har vedtatt. For oss i Arbeiderpartiet har det hele tiden vært viktig at vi skal ta hele landet i bruk når man oppretter statlige arbeidsplasser og kompetansemiljø. Men denne regjeringen har prioritert Oslo.
Helga Pedersen (Ap)
Nina Hanssen
– Med Solberg-regjeringen har det vært sterkt vekst i byråkrater, og det skal vi jo ha. I perioden 2013-2016 er det blitt 9000 nye statsansatte i Norge utenom de i Forsvaret. Men det vi ser er at 4170 av de, altså rundt 46 prosent er kommet i Oslo. Det betyr at Oslos andel av statsansatte har økt betraktelig. Da hjelper det lite å nå flytte ut 600 når veksten er så stor, sier hun.
Pedersen har sett at også ved tidligere flytteprosesser at de fleste arbeidsplassene har gått til sentrale byer.
– Vi har sett at de statlige etatene er blitt sentralisert hver for seg. I Vadsø har vi mistet svært mange stillinger fra skatteetaten, DFØ og Fiskeridirektoratet og mange små kommuner opplever dette nå. Når de nå flytter 600 arbeidsplasser fra Oslo så endrer ikke dette på det store bildet om en kraftig sentralisering av de statlige arbeidsplassene, sier hun.
Les mer:
• Victor Norman: – Utflytting nødvendig for Norge
• – Å flytte statlege arbeidsplassar ut av Oslo, handlar om politikk i eit valgår
• Flytting av statlege arbeidsplassar for støtte til kommunereform
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.