Folkets klimakonferanse
Forsker: Grønt skifte er mulig – om politikerne tør
Forsker Rolf Røtnes har beregnet at det vil koste 120 milliarder kroner årlig å sikre sysselsettingen ved utfasing av oljesektoren. Noe han mener er fullt mulig med politisk vilje.
nina.hanssen@lomedia.no /
knut.viggen@lomedia.no
Folk fra hele landet og fra ulike miljøer deltar i dag på det som på folkemunne blir kalt «folkets klimakonferanse», der blant annet For Velferdsstaten og en rekke LO-forbund og andre organisasjoner er arrangører.
Sentralt sto spørsmålet om hvordan Norge skal erstatte de mange tusen arbeidsplassene i oljesektoren som etterhvert vil forsvinne, både som følge av nye internasjonale klimamål og en generell utfasing av fossile brensler som følge av den teknologiske utviklingen.
• LO-topp advarer mot EØS-strid og oljebråk
Prislapp: 120 milliarder årlig
Rolf Røtnes, daglig leder og fagdirektør i Samfunnsøkonomisk analyse, har regnet seg fram til at det vil koste i størrelsesorden 120 milliarder kroner i offentlige investeringer per år for å sikre stabil sysselsetting ved en utfasing av oljesektoren.
Han foreslår dels å bruke oljefondet til utfasingen, alternativt å øke skattene blant annet på bolig.
Røthe mener det blir sysselsettingsmessig utfordrende, men håndterbart.
– Den største konsekvensen for norsk økonomi er at vi vil få et markant inntektsfall. Det vil klart være et inntektstap og Norge vil da komme mer på nivå med «normale» land, sier han.
Han mener at det nå må en offensiv til for at man skal lykkes med klimamålene fra Paris og at det haster:
– Vi ser det allerede på temperatuendringene på Svalbard, men også her har vi varmere, våtere vær som følge av klimaendringene, sa han.
Røtnes sier at det vil komme en del omstilingsutfordringer, men at et grønt skifte er mulig. Men da må politikerne tørre å sette seg klare mål.
Etter hans innlegg ble det en debatt mellom ham, Jan Olav Andersen og Kristin Gulbrandsen Frøysa dra Norwegian centre for Offsore Wind Energy.
• Forbundsledere avblåser oljestrid på LO-kongressen
Grønt skifte
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, deltok i den innledende debatten på konferansen.
Han vil reetablere troen på at politisk styring både er nødvendig og riktig i arbeidet med å erstatte oljejobber med nye «grønne» arbeidsplasser.
Andersen mener en stor andel av disse investeringene bør komme innen samferdsel, blant annet ved å kutte ut flytrafikken og erstatte den med hurtigtog.
Elektrifisering av havnene, elektriske ferger og en elektrifisering av den kystnære skipsflåten vil også være bidrag til å få ned utslippene.
Han liker planene om offshore havvind og hilser utviklingen innen solenergi velkommen.
– Det må offentlige penger inn i teknologiutviklingen, Offshore teknologi bør stå på skuldrene av den offshorebransjen vi har i dag, sa Andersen, som mener utviklingen av det norske arbeidslivet og velferdsstaten har handlet om omstilling.
– Det har vi klart fordi vi har omstilt oss om til noe bedre. Når ser vi at det vi omstiller oss til kanskje betyr mer midlertidige jobber og usikkerhet. Da vil omstilling betyr rasering. Det kan vi ikke tillate oss, sa Andersen.
• Dette må du vite før LO-kongressen
Ikke tro på markedet
EL og IT-lederen mener vi ikke har noe valg. Utslippene må uansett ned.
– Det kan hende vi må gjøre noe som på kort sikt ikke er lønnsomt. Vi skal et sted, vi skal vekk fra en oljeøkonomi. Utfasingen av olje foregår mye raskere enn man tror. Den økonomiske risikoen er mye større ved å fortsette investere i oljen enn ved for eksempel å investere i havvind, sa Andersen.
– Det mest ødeleggende er å tro at markedet skal løse dette. Vi må reetablere troen på at politisk styring er nødvendig og viktig. Det aller dyreste vi kan gjøre er å gjøre ingenting.
– Vi er godt i gang og blant annet kan man bygge høyhastighetstog og blant annet elektrifisere norske havner og satse på elektriske ferger. Det er allerede mange spennende prosjekter på gang som krever offentlig investeringer. Kanskje kan vi se for oss et utslippsfri lofotfiske også, sier han.
Frøysa bekreftet dette. Blant annet mener hun det er uante muligheter å satse på solenerggi, vindenergi parker og andre prosjekter.
Broen til framtiden:
• Det er fagbevegelsen, miljøbevegelsen og kirken som sammen står bak «Broen til framtiden».
• De krever en grønn og rettferdig omstilling og har tro på at konferansen kan være med å påvirke en god utviktig der man finner klimaløsninger nedenfra.
Les mer:
• (19.02.2016:) – Ingen jobber på en død planet