JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kritiserte Frp for milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter i sin 1. mai-tale.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kritiserte Frp for milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter i sin 1. mai-tale.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

Arbeidernes dag 1. mai:

Venstresiden til frontalangrep på Frp: – Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten

Ap, SV og Rødt gikk til frontalangrep på Frp i sine taler på arbeidernes dag. Frp var heller ikke milde i karakteristikkene i sine 1. mai-taler.01.05.2018
22:16
02.05.2018 10:54

Raymond Johansen (Ap) gikk i strupen på Frp i sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo. Byrådslederen ser ingen grunn til å stole på Frp-leder Siv Jensens forsikringer om at Frp er partiet for arbeidsfolk.

– Den blåblå regjeringen, med Venstre på slep, vil aldri gjøre kampen for et trygt arbeidsliv til jobb nummer én. Siv Jensen sier nå at Frp er partiet for arbeidsfolk, sa Johansen på Youngstorget i Oslo.

– Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten etter fem år med Frp i regjering. Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet enn oss, sa byrådslederen.

Han viste til at forskjellen mellom høyre- og venstresiden i politikken få steder er så tydelig som i spørsmål om arbeidstakernes rettigheter. Høyresidens mantra er «omstilling» og «fleksibilitet», fremholdt Johansen:

– Men dere, «omstilling» og «fleksibilitet» er egentlig tåkeprat for økt utrygghet og mindre frihet. For når situasjonen er internasjonalt tøff og norske selskaper konkurrerer i det internasjonale markedet, kommer presset på lønninger, helse, miljø, sikkerhet og sosial dumping, sa Ap-veteranen.

Sylvi Listhaug: – Den store majoriteten av innvandrere bidrar til fellesskapet

Tajik: Slåss mot arbeidsfolks rettigheter 

Også Ap-nestleder Hadia Tajik fnyser av partileder Siv Jensens påstand om at Fremskrittspartiet er et parti for arbeidsfolk. 

– Anders Lange, han som laget Frp, var også en del av noe som kalte seg Fedrelandslaget. De mobiliserte mot arbeiderdemonstrasjoner og drev organisert streikebryteri, sa Tajik i sin 1. mai-tale i Harstad.

Ap-nestlederen slo fast at Frps grunnlegger slåss mot arbeidsfolks grunnleggende rettigheter.

– Slik er det også i dag, sa Tajik, og ramset opp eksemplene:

– Mens de øker adgangen til midlertidige ansettelser – så sier vi at folk må sikres faste, hele jobber. Mens Frp har kuttet i fagforeningsfradraget, kuttet i pendlerfradraget, og kuttet feriepenger til arbeidsledige – så sier vi det skal være lett å være arbeider og lønnsmottaker i Norge.

Tajik inviterte deretter Frp til å støtte Aps forslag i Stortinget om pensjon fra første krone i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon.

– Dette er for den jevne mann og kvinne, sa hun.

Gabrielsen vil mobilisere stort i kampen for pensjon fra første krone

Lysbakken: – Hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai

Audun Lysbakken (SV) kom også med krass kritikk av Frp fra talerstolen i Porsgrunn.

– Regjeringen fører en politikk for de få, ikke de mange. Fremskrittspartiet hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai, de hører hjemme på hagefest hos overklassen, sa Lysbakken.

Han pekte på at skattepengene skal gå til velferd for alle, ikke til profitt for noen få, og trakk frem at store selskaper tjener penger på barnehager, barnevern og eldreomsorg. Lysbakken advarte også mot løsarbeidersamfunnet i sin tale, som han mener er på vei tilbake, og pekte på byggeplassene, men også industrien og helsevesenet.

Moxnes: – Bidrar til økte forskjeller

I sin 1. mai-tale kritiserte Rødts partileder Bjørnar Moxnes Frp for å bidra til økte forskjeller i Norge. Han maner arbeiderbevegelsen til å snu utviklingen. Moxnes, som leder et parti som de siste månedene har hatt kraftig medvind på meningsmålingene, holdt 1. mai-talen i Fredrikstad og Moss.

Han fremholder at de som vokser opp i dag, er den første generasjonen på over hundre år som kan få det mer utrygt enn foreldregenerasjonen, og peker på økte sosiale forskjeller som hovedproblemet bak utviklingen.

– Det finnes en kraft som er sterk nok til å skape et vendepunkt. Og den kraften heter arbeiderbevegelsen, sier han.

Moxnes peker på Frp, og sier at partiet gir milliarder i skattekutt til de rikeste, mens de sender regningen til dem som har trangere kår.

Polske fagorganiserte får ikke jobb etter konkurs: – Det er fagforeningsknusing, sier NNN-lederen

Listhaug: – Støre født med sølvskje i munnen

Frp slo hardt tilbake. I sin tale i drammen langet Frp-politiker Sylvi Listhaug ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre.

De fikk høre en stormfull tale der Listhaug lovet å kjempe mot den «rødgrønne suppa» og få Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ut av Oslo-byrådets kontorer.

Hun brukte også mye av talen på å understreke at Ap og venstresiden ikke har «monopol» på 1. mai, og på forklare hvorfor hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre aldri bør få slippe inn på Statsministerens kontor.

– Han er født med sølvskje i munnen. Han har aldri hatt en vanlig jobb, og er utdannet blant eliten i Frankrike. Det er ikke noe galt med høy utdanning, men hvem gjenspeiler folket? Det er Frp. Vi er partiet for folk flest. Vi er partiet for arbeidsfolk, sa Listhaug.

Samtidig antydet hun at Ap-lederen er dobbeltmoralsk.

– Han har kjøpt private helsetjenester, men han unner ikke vanlige folk det samme. Det kaller jeg å trekke stigen opp etter seg. Så lenge det er pust i meg, skal jeg sørge for at Jonas Gahr Støre aldri blir statsminister i Norge, sa stortingspolitikeren.

Solvik-Olsen: – Skal aldri bli sosialist

Også SV og Rødt fikk unngjelde fra talerstolen i Drammen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tok et oppgjør med en del av kritikken som har kommet mot Frp i det siste.

– Sist i går fikk vi kjeft av SV, de var ute i Nettavisen og mente vi var altfor lite sosialistiske. Det skulle bare mangle. Jeg skal aldri bli sosialist, sa Solvik-Olsen.

– Men vi skal sørge for at folk kan leve som selvstendige mennesker, ikke skatte så mye at de må komme tilbake til stat og få almisser, sa han videre.

Han langet også ut mot venstresidens «mistenkeliggjøring» av dem som tjener penger på å drive private sykehjem og barnehager, og avfeide kritikken mot regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

Tyrkiske demonstranter møtt med massivt politioppbud 1. mai

Støre: – Mer opptatt av meg enn politikk

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre tar kritikken fra Listhaug med knusende ro. Støre sier til NRK at han ikke lar seg provosere, verken av at Listhaug holder tale i Drammen, eller av at hun langer ut mot ham personlig.

– Listhaug driver med personkarakteristikker. Hun snakker jo mer om meg enn hun gjør om politikk. Er hun så opptatt av meg så får jeg bare ta det til etterretning. Det får være hennes valg. Jeg snakker om politikk, sier Støre, som legger til at han er svært uenig med Frps påstand om at de er et parti for arbeidere.

Ap-lederen gjør også kort rede for sin egen bakgrunn etter angrepet fra Listhaug.

– Jeg er politiker. Min bestefar laget industri. Det er min bakgrunn. Vi har en nestleder som har en far som jobbet som sveiser på fabrikk. Arbeiderpartiet er mangfold, og er et parti med folk som arbeider og lever av sitt ærlige arbeid. Det er vi stolte av, sier Ap-lederen.

Selv dro Støre til Hedmark og den lille grenda Tørberget i Trysil 1. mai, der han for øvrig selv langet ut mot regjeringen og arbeidslivspolitikken de fører.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.05.2018
22:16
02.05.2018 10:54Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Rune Fardal streamet intervjuet med Fontenes journalist direkte på facebooksiden sin. I intervjuet sier han at han er med på hundrevis av møter med barnevernet, hvor han bistår foreldre.

Rune Fardal streamet intervjuet med Fontenes journalist direkte på facebooksiden sin. I intervjuet sier han at han er med på hundrevis av møter med barnevernet, hvor han bistår foreldre.

Skjermdump fra Rune Fardals facebookside.

Rune Fardal tar betalt for å bistå familier i krise. Flere advarer mot det de kaller falsk hjelp

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen skroter forslaget om 72 års aldersgrense i staten

Helge Rønning Birkelund

LO og NHO enige om ny hovedavtale: Se hva de to nå skal jobbe sammen om

Roy Ervin Solstad

Frislippet i drosjenæringa skal stanses – men for Rita (49) og kollegaene er det for sent

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik og ansatte i departementet jobber nå med endringer i arbeidsmiljøloven.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik og ansatte i departementet jobber nå med endringer i arbeidsmiljøloven.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik har 17 forslag for framtidas arbeidsliv på bordet. Her er spørsmålene hun skal følge opp

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste fire årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Mens resten av togstrekningene i Norge er konkurranseansatt, vil dette dermed ikke skje på Østlandet. Planen var en anbudskonkurranse i to deler om Vys strekninger.

Mens resten av togstrekningene i Norge er konkurranseansatt, vil dette dermed ikke skje på Østlandet. Planen var en anbudskonkurranse i to deler om Vys strekninger.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen avlyser toganbud – Vy lover flere avganger

Samferdselsministeren må på banen om anbudskonkurransen til statseide Norske tog, mener Sara Bell (SV).

Samferdselsministeren må på banen om anbudskonkurransen til statseide Norske tog, mener Sara Bell (SV).

Werner Juvik

Selskaper som tjener penger på israelske bosettinger, må siles ut av norske toganbud, krever SV

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Silje Kirknes Delgado

Hva er feriepenger på dagpenger? Vi gir deg svarene her

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident


Flere saker