JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kritiserte Frp for milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter i sin 1. mai-tale.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kritiserte Frp for milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter i sin 1. mai-tale.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

Arbeidernes dag 1. mai:

Venstresiden til frontalangrep på Frp: – Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten

Ap, SV og Rødt gikk til frontalangrep på Frp i sine taler på arbeidernes dag. Frp var heller ikke milde i karakteristikkene i sine 1. mai-taler.01.05.2018
22:16
02.05.2018 10:54

Raymond Johansen (Ap) gikk i strupen på Frp i sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo. Byrådslederen ser ingen grunn til å stole på Frp-leder Siv Jensens forsikringer om at Frp er partiet for arbeidsfolk.

– Den blåblå regjeringen, med Venstre på slep, vil aldri gjøre kampen for et trygt arbeidsliv til jobb nummer én. Siv Jensen sier nå at Frp er partiet for arbeidsfolk, sa Johansen på Youngstorget i Oslo.

– Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten etter fem år med Frp i regjering. Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet enn oss, sa byrådslederen.

Han viste til at forskjellen mellom høyre- og venstresiden i politikken få steder er så tydelig som i spørsmål om arbeidstakernes rettigheter. Høyresidens mantra er «omstilling» og «fleksibilitet», fremholdt Johansen:

– Men dere, «omstilling» og «fleksibilitet» er egentlig tåkeprat for økt utrygghet og mindre frihet. For når situasjonen er internasjonalt tøff og norske selskaper konkurrerer i det internasjonale markedet, kommer presset på lønninger, helse, miljø, sikkerhet og sosial dumping, sa Ap-veteranen.

Sylvi Listhaug: – Den store majoriteten av innvandrere bidrar til fellesskapet

Tajik: Slåss mot arbeidsfolks rettigheter 

Også Ap-nestleder Hadia Tajik fnyser av partileder Siv Jensens påstand om at Fremskrittspartiet er et parti for arbeidsfolk. 

– Anders Lange, han som laget Frp, var også en del av noe som kalte seg Fedrelandslaget. De mobiliserte mot arbeiderdemonstrasjoner og drev organisert streikebryteri, sa Tajik i sin 1. mai-tale i Harstad.

Ap-nestlederen slo fast at Frps grunnlegger slåss mot arbeidsfolks grunnleggende rettigheter.

– Slik er det også i dag, sa Tajik, og ramset opp eksemplene:

– Mens de øker adgangen til midlertidige ansettelser – så sier vi at folk må sikres faste, hele jobber. Mens Frp har kuttet i fagforeningsfradraget, kuttet i pendlerfradraget, og kuttet feriepenger til arbeidsledige – så sier vi det skal være lett å være arbeider og lønnsmottaker i Norge.

Tajik inviterte deretter Frp til å støtte Aps forslag i Stortinget om pensjon fra første krone i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon.

– Dette er for den jevne mann og kvinne, sa hun.

Gabrielsen vil mobilisere stort i kampen for pensjon fra første krone

Lysbakken: – Hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai

Audun Lysbakken (SV) kom også med krass kritikk av Frp fra talerstolen i Porsgrunn.

– Regjeringen fører en politikk for de få, ikke de mange. Fremskrittspartiet hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai, de hører hjemme på hagefest hos overklassen, sa Lysbakken.

Han pekte på at skattepengene skal gå til velferd for alle, ikke til profitt for noen få, og trakk frem at store selskaper tjener penger på barnehager, barnevern og eldreomsorg. Lysbakken advarte også mot løsarbeidersamfunnet i sin tale, som han mener er på vei tilbake, og pekte på byggeplassene, men også industrien og helsevesenet.

Moxnes: – Bidrar til økte forskjeller

I sin 1. mai-tale kritiserte Rødts partileder Bjørnar Moxnes Frp for å bidra til økte forskjeller i Norge. Han maner arbeiderbevegelsen til å snu utviklingen. Moxnes, som leder et parti som de siste månedene har hatt kraftig medvind på meningsmålingene, holdt 1. mai-talen i Fredrikstad og Moss.

Han fremholder at de som vokser opp i dag, er den første generasjonen på over hundre år som kan få det mer utrygt enn foreldregenerasjonen, og peker på økte sosiale forskjeller som hovedproblemet bak utviklingen.

– Det finnes en kraft som er sterk nok til å skape et vendepunkt. Og den kraften heter arbeiderbevegelsen, sier han.

Moxnes peker på Frp, og sier at partiet gir milliarder i skattekutt til de rikeste, mens de sender regningen til dem som har trangere kår.

Polske fagorganiserte får ikke jobb etter konkurs: – Det er fagforeningsknusing, sier NNN-lederen

Listhaug: – Støre født med sølvskje i munnen

Frp slo hardt tilbake. I sin tale i drammen langet Frp-politiker Sylvi Listhaug ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre.

De fikk høre en stormfull tale der Listhaug lovet å kjempe mot den «rødgrønne suppa» og få Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ut av Oslo-byrådets kontorer.

Hun brukte også mye av talen på å understreke at Ap og venstresiden ikke har «monopol» på 1. mai, og på forklare hvorfor hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre aldri bør få slippe inn på Statsministerens kontor.

– Han er født med sølvskje i munnen. Han har aldri hatt en vanlig jobb, og er utdannet blant eliten i Frankrike. Det er ikke noe galt med høy utdanning, men hvem gjenspeiler folket? Det er Frp. Vi er partiet for folk flest. Vi er partiet for arbeidsfolk, sa Listhaug.

Samtidig antydet hun at Ap-lederen er dobbeltmoralsk.

– Han har kjøpt private helsetjenester, men han unner ikke vanlige folk det samme. Det kaller jeg å trekke stigen opp etter seg. Så lenge det er pust i meg, skal jeg sørge for at Jonas Gahr Støre aldri blir statsminister i Norge, sa stortingspolitikeren.

Solvik-Olsen: – Skal aldri bli sosialist

Også SV og Rødt fikk unngjelde fra talerstolen i Drammen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tok et oppgjør med en del av kritikken som har kommet mot Frp i det siste.

– Sist i går fikk vi kjeft av SV, de var ute i Nettavisen og mente vi var altfor lite sosialistiske. Det skulle bare mangle. Jeg skal aldri bli sosialist, sa Solvik-Olsen.

– Men vi skal sørge for at folk kan leve som selvstendige mennesker, ikke skatte så mye at de må komme tilbake til stat og få almisser, sa han videre.

Han langet også ut mot venstresidens «mistenkeliggjøring» av dem som tjener penger på å drive private sykehjem og barnehager, og avfeide kritikken mot regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

Tyrkiske demonstranter møtt med massivt politioppbud 1. mai

Støre: – Mer opptatt av meg enn politikk

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre tar kritikken fra Listhaug med knusende ro. Støre sier til NRK at han ikke lar seg provosere, verken av at Listhaug holder tale i Drammen, eller av at hun langer ut mot ham personlig.

– Listhaug driver med personkarakteristikker. Hun snakker jo mer om meg enn hun gjør om politikk. Er hun så opptatt av meg så får jeg bare ta det til etterretning. Det får være hennes valg. Jeg snakker om politikk, sier Støre, som legger til at han er svært uenig med Frps påstand om at de er et parti for arbeidere.

Ap-lederen gjør også kort rede for sin egen bakgrunn etter angrepet fra Listhaug.

– Jeg er politiker. Min bestefar laget industri. Det er min bakgrunn. Vi har en nestleder som har en far som jobbet som sveiser på fabrikk. Arbeiderpartiet er mangfold, og er et parti med folk som arbeider og lever av sitt ærlige arbeid. Det er vi stolte av, sier Ap-lederen.

Selv dro Støre til Hedmark og den lille grenda Tørberget i Trysil 1. mai, der han for øvrig selv langet ut mot regjeringen og arbeidslivspolitikken de fører.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

01.05.2018
22:16
02.05.2018 10:54Mest lest

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jan-Erik Østlie

Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Tidligere butikksjef: – Ansatte er lojale og har jobbet ræva av seg og så får de ikke større stillinger

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Kai Hovden

Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

Martin Guttormsen Slørdal

Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

Alf Ragnar Olsen

Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Martin Guttormsen Slørdal

Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt


Flere saker