JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gabrielsen vil mobilisere stort i kampen for pensjon fra første krone

På en iskald 1. mai-dag møtte 8.300 mennesker opp til feiringen i Oslo. Der fikk de høre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen love en storstilt kamp for pensjon fra første krone.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet politisk kamp om obligatorisk tjenestepensjon, da han holdt tale på Youngstorget 1. mai.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet politisk kamp om obligatorisk tjenestepensjon, da han holdt tale på Youngstorget 1. mai.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

LO-leder Hans Christian Gabrielsen avsluttet talen sin på torgmøtet på Youngstorget 1. mai med å varsle kamp om obligatorisk tjenestepensjon. Dette kravet var også et krav i tariffoppgjøret i privat sektor, men da fikk ikke LO gjennomslag for noe. Da ble det sagt at «hvis vi ikke får det i tariffoppgjøret, tar vi det lovveien», altså om Stortinget.

Hva er obligatorisk tjenestepensjon? Sjekk vårt tariffleksikon

Tjenestepensjon i valgkampen

«Dagens tjenestepensjon i privat sektor rammer usosialt. De som jobber deltid, de som jobber i små brøker og de som jobber i midlertidige stillinger får en mye dårligere opptjening enn oss andre», sa Gabrielsen, og pekte på arbeiderbevegelsens styrke ligger i samarbeidet med de politiske partiene.

– Nå har Arbeiderpartiet og SV lagt inn forslag om å lovfeste pensjon fra første krone, og jeg kan love dere at hvis ikke forslaget får flertall når det behandles i Stortinget til høsten – da skal vi minne alle LOs 925.000 medlemmer på hva som står på spill ved neste stortingsvalg, slo LO-lederen fast og mente at dette vil være viktig når det blir valg.

Støre lover støtte til kampen for pensjon fra første krone

Regjeringen taus om pensjon fra første krone

Varig løft for 1.mai-feiringa

Til tross for at det var en usedvanlig kald og grå 1.mai-dag talte Gabrielsen til et fullsatt Youngstorg. Det var til sammen 8.300 personer i toget, ifølge Arne Rolijordet som teller toget på vegne av LO i Oslo.

Dette er en liten nedgang fra i fjor da det var 9.200 og en kraftig mobilisering i forbindelse med stortingsvalget. I 2016 var det 7.200 og i alle årene mellom 2000 og 2012 var det under 8.000 mennesker i toget, sier Rolijordet.

– Dette markerer et varig løft for 1.-mai-feiringa i Oslo, mener Rolijordet, som også la merke til at de faglige seksjonene i toget var store.

– Fagbevegelsen utgjorde mer enn halvparten av toget.

Fikk du med deg Sylvi Listhaugs uventede utspill på 1. mai?

Solidaritet med Hellas

Det var fire talere fra talerstolen. En taler var den internasjonale appellen Giorgos Archontopoulos, leder Water Workers Union, Thessaloniki i Hellas som snakket om situasjonen i Hellas. Det tre andre talene var alle innom det samme temaet, kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Først ute var Linn Herning. Hovedparolen for årets 1. mai i Oslo var «Fellesskap fungerer – Stopp velferdsprofitørene». Herning er forfatter av boka «Velferdsprofitørene» leder av alliansen For Velferdsstaten.

Hun mente at mange av de store reformene ble tatt under tykke tåkelag av utstudert politisk retorikk: «Små skritt tas hver gang beslutninger flyttes fra demokratiske rom til lukkede direktørmøter, hver gang en arbeidsgiver får velge innleie og midlertidighet fremfor faste ansettelser, hver gang noen fratas sin ytringsfrihet, og hver gang en velferdstjeneste settes på anbud og overlates til kommersielle krefter. Og som alltid er det de som er svakest stilt eller dårligst organisert som rammes først og hardest.»

Et sivilisert samfunn

Og hun avsluttet med et sitat fra Olof Palmes siste intervju: «Offentlig sektor er faktisk et mål på hvor sivilisert et samfunn er. Den enkle og grunnleggende årsaken til at arbeiderbevegelsen har bygd opp en sterk offentlig sektor, er at det finnes behov som er så viktige at de ikke kan overlates til markedskreftene.»

Gullstandard

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, forklarte hva byrådet i Oslo hadde gjort for å stanse sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i Oslo: «Vi har innført en ny ‘gullstandard’ for et seriøst arbeidsliv i denne byen. ‘Oslomodellen’ er grepet som kan være med å snu den dramatisk negative utvikling vi har sett i flere bransjer de siste 15 årene.», sa byrådslederen. Han viste til at Oslo kommune kjøper inn varer og tjenester for hele 26 milliarder kroner i året.

«Nå bruker vi markedsmakta vår til å stille krav om faste ansatte, lønn mellom oppdrag, ti prosent lærlinger, norsk på arbeidsplassen og kun én underleverandør. Sånn er politikken med på å endre markedet. Slå tilbake mot useriøse kapitalkrefter, og verge arbeidstakere mot kriminalitet og lønnsdumping.»

– Sosial dumping har blitt det største hinderet for et trygt arbeidsliv, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Støtte til Malkenes

Som Rolijordet oppsummerte, var det mange i de faglige delene, og parolene mot sosial dumping gikk mange under. Av de uoffisielle parolene var det to som skilte seg ut. De var mange innen helsesektoren som bar parolen «Redd Ullevål». Det foreligger nå forslag om å legge ned Ullevål sykehus, og det er det mange som er imot, og krever også at en tar opp igjen sykeshusdriften ved Aker sykehus.

En annen parole som fikk stor oppslutning og som mange bar med håndplakater var støtte til læreren Simon Malkenes. Han har blitt symbol for lærernes ytringsfrihet etter at han kritiserte systemet med fritt skolevalg i Oslo-skolen.

Simon Malkenes får varslerprisen Stockmanns Hammer

Se talene fra Youngstorget i opptak:

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse