JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat om TBU-tallene:

– Et godt argument for å øke lønna til statsansatte

Tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at statsansatte henger etter i lønnsutviklingen. – Dette vil få betydning for våre krav i lønnsoppgjøret, sier LO Stat-leder Egil André Aas.
LO Stat-leder Egil André Aas tar tallene fra Teknisk beregningsutvalg som et godt argument for å øke lønna til statsansatte.

LO Stat-leder Egil André Aas tar tallene fra Teknisk beregningsutvalg som et godt argument for å øke lønna til statsansatte.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

TBU-tallene, som kom i dag, er de viktigste grunnlagstallene foran hvert tariffoppgjør. De viser at årslønnsveksten fra 2016 til 2017 er foreløpig beregnet til 2½ prosent for industriarbeidere, 2½ prosent for industrifunksjonærer og 2½ prosent for industrien samlet i NHO-bedrifter.

Lønn: Finansdirektørene økte mest i lønn i fjor

I de største forhandlingsområdene har Beregningsutvalget beregnet årslønnsveksten fra 2016 til 2017 til 2½ prosent i gjennomsnitt. Dette gjelder også Spekter-området, hvor LO Stat har flertallet av sine medlemmer.

Det eneste forhandlingsområdet som skiller seg ut, er staten, med sine 2,3 prosent.

– Bekrefter vår mistanke

– Tallene bekrefter noe vi har hatt mistanke om siden oppgjøret i fjor; statsansatte henger etter. Det er fortsatt en stund til årets oppgjør innledes, men disse tallene gir oss gode argumenter for å kreve et solid lønnsløft for våre medlemmer i årets hovedoppgjør, sier LO Stat-lederen.

Lønnsoverhenget til 2018 er foreløpig beregnet til 1,1 prosent i industrien samlet i NHO-området. I staten er overhenget beregnet til 0,7 prosent.

I Spekterbedriftene (utenom helseforetakene) er overhenget beregnet til 0,6 prosent mens det i helseforetakene er beregnet til 0,9 prosent.

– Statsansatte henger etter

NTLs nestleder Kjersti Barsok har sett det samme som lederen i LO Stat.

– De foreløpige tallene viser at statsansatte henger etter i lønnsutvikling og det tar vi selvfølgelig med oss inn i årets lønnsoppgjør. Vi vil følge nøye med når den endelige rapporten foreligger og ser også fram til å få bedre tall på likelønnsutviklingen i våre områder, sier Barsok.

Lurer du på hva ordene betyr? Sjekk tariffleksikonet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse