JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, leder Teknisk beregningsutvalg.

Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, leder Teknisk beregningsutvalg.

Erlend Angelo

Teknisk beregningsutvalg med rapport før lønnsoppgjøret 2018

Lønn: Finansdirektørene økte mest i lønn i fjor

Mens de fleste ansatte i Norge hadde en lønnsvekst i fjor på 2,5 prosent, fikk administrerende direktører i finanssektoren mer enn dobbelt så høy lønnsvekst.


26.02.2018
10:05
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

tormod@lomedia.no

Tre grupper skilte seg ut i rapporten som leder av Teknisk Beregningsutvalg (TBU), Ådne Cappelen, la fram mandag.

For de aller fleste gruppene var det i fjor en lønnsvekst på 2,5 prosent. Men varehandelen, finansnæringen og helseforetakene hadde en høyere lønnsvekst. På toppen lå finansnæringen med en lønnsvekst på 3,8 prosent. På toppen av finansnæringen lå de administrerende direktørene som økte lønna med 5,8 prosent fra 2016 til 2017.

Gjennomsnittlig årslønn for alle ansatte i finansbedriftene var i fjor 654.800 kroner.

– Dette har jeg ikke noen god forklaring på, var Cappelens svar da vi spurte om hvorfor finansnæringen hadde større lønnsvekst, men han regnet med å komme med en bedre forklaring i seinere rapporter.

Finans Norge: – Brutal omstilling i bransjen

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge forklarer noe av økningen med at «vi er en bransje der det foregår en brutal digital omstilling».

– Det betyr at vi henter inn ny IT-kompetanse, som det er for lite av i Norge, og den er det mye rift om. Finansbransjen blir angrepet fra IT-sida, som ønsker å legge seg som et sjikt mellom finansnæringen og kundene. Finansnæringen må sikre seg den samme kompetansen, sier han.

– Det forklarer i stor grad økningen i forhold til de vi kan sammenligne oss med. En annen del av trenden er at filialer blir nedlagt og ansatte får andre ansvarsoppgaver med en annen lønn.

– Hva syns du om at direktørene innen finans ifjor hadde over dobbelt så høy lønnsvekst som gjennomsnittet?

– Ledere i bank og finans må vurdere dette og hvilke signaler det sender inn i framtidige lønnsoppgjør. Her har alle et ansvar, svarer Staavi.

– Oppfordrer dere styrene i næringen til å vise mer moderasjon i lønnsutviklingen for topplederne i dette året enn for 2016-2017?

– Vi forholder oss til, og forsøker å få hele næringen til å forholde seg til, frontfagsmodellen. Så det ønsker vi. Men hver enkelt bedrift i medlemsmassen velger selv hvordan de skal gasjere sine medlemmer.

Ap: – Er det riktig med så høy lønnsøkning?

Finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, sier hun regner med at styrene i finans-og forsikringsbedriftene ser på om det er riktig med en slik lønnsutvikling for toppsjefene.

– Det er et tankekors at ledersjiktet i denne næringen har dobbelt så høy lønnsutvikling som gjennomsnittet, sier Aasrud til FriFagbevegelse.

SV: – Den økonomiske eliten vinner

Kirsti Bergstø, nestleder i SV, bekymrer seg over at det «ikke er magemål på toppen».

– Mens de aller fleste blir oppfordret til moderasjon og har etterlevd det, ser vi at det ikke er magemål på toppen. Store forskjeller i lønnsveksten, mellom de som er på toppen og alle andre, blir forsterket av en skattepolitikk som favoriserer de på toppen, som allerede har mest, sier SV-nestlederen til FriFagbevegelse.

– Vi ser at den økonomiske eliten vinner, både når det gjelder inntekt, skattepolitikk og privilegier. Vanlige folk taper tilsvarende når det gjelder lønnsutvikling, skatt og velferdskutt. Det er en utvikling som er negativ for samfunnet, fordi den bidrar til økende forskjeller, meiner Bergstø. Hun oppfordrer partene i arbeidslivet til å huske på det i forhandlingene i det kommende tariffoppgjøret.

Dette er lønna i over 300 yrker

Internetthandel

Når det gjelder den relativt høye lønnsutviklingen i varehandelen, 3 prosent, mener leder i TBU at det skyldes netthandel. Det ansettes nå flere folk med høyere utdanning enn før knyttet til de strukturelle endringene som skjer og det er med på å presse lønnsnivået opp.

Helseforetakene hadde også en høyere lønnsvekst i fjor, på 3,8 prosent. Årsaken til det var først og fremst legestreiken i 2016 som gjorde at mange lønnstillegg ble utbetalt seinere enn vanlig og at lønnsveksten i 2016 ble lav, og høyere i fjor.

Syv økonomer: Så mye mer får du i lønn i år

Teknisk beregningsutvalg er et partssammensatt utvalg ledet av en økonom fra Statistisk sentralbyrå. Deres oppgave er å gi partene i tariffoppgjøret en oversikt over lønninger, inntekter, priser, den makroøkonomiske utviklingen og konkurranseevnen.

De offentliggjør sine første beregninger nå, beregninger som blir oppdatert i slutten av mars rett før starten på årets oppgjør.

Overraskende jevn lønnsvekst

Med unntak av de tre gruppene var lønnsveksten i fjor overraskende jevn, rundt 2,5 prosent for alle grupper. For å gjøre ramma for lønnsoppgjøret mer bindende har Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) begynt å publisere et anslag over hva tariffoppgjørene vil føre til av lønnsvekst. I fjorårets oppgjør anslo NHO at lønnsveksten kom til å bli på 2,4 prosent. Så det er ganske nær blinken.

Siden 2015 har det vært en tendens til mindre forskjell mellom kvinne- og mannslønn. Cappelen var forsiktig med å gjøre det til en varig tendens. Han hang denne utviklingen først og fremst på at det har vært en nedgang i lønningene i oljesektoren som er en typisk mannsdominert næring.

Tariffleksikon: Dette er Teknisk beregningsutvalg

Overhenget på rundt 1 prosent

For forhandlerne er alltid lønnsoverhenget en viktig faktor. Lønnsoverhenget er forholdet mellom lønnsnivået ved utgangen av et år, og gjennomsnittlig lønnsnivå. Et høyt overheng vil gi høy lønnsvekst uten at det gis lønnstillegg. De oppgjørene som får lønnstilleggene seint på året vil ha et stort overheng.

For industriarbeiderne er overhenget 1,1 prosent, som er det samme som i fjor. Stort er overhenget for de ulike bransjene på rundt én prosent, litt høyere for kommunene som har et overheng på 1,4 prosent.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Usikre energipriser

TBU har også til oppgave å komme med en prognose for inflasjonen i 2018. De regner med at den kommer til å bli på rundt 2 prosent.

– Men det er stor usikkerhet knyttet til det tallet. Både valutakurs og energipriser er usikkert, sa Cappelen.

Det er bare to år siden TBU, i likhet med de fleste, bommet helt på utviklingen. TBUs prognose var på 2,5 prosent, mens prisveksten endte på 3,6 prosent.

– Da var det energiprisene som gjorde det store utslaget, sa Cappelen.

Når det gjelder konkurranseevnen, så ligger norske timelønnskostnader 36 prosent over timelønnskostnadene hos gjennomsnittet av handelspartnerne. I fjor var timelønnskostnadene 34 prosent, så det har vært en svak økning. Den er imidlertid betydelig lavere enn for årene 2011 til 2013. Da var timelønnskostnadene 57 prosent høyere enn hos andre land i EØS-området, inkludert lavkostland som Polen og Tsjekkia.

Viktige datoer i tariffoppgjøret

• I dag mandag 26. februar vedtar Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav og oppgjørsform.

• Tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene og oppgjørsform.

• 19. mars starter hovedoppgjøret.

• Blir ikke partene enige, er det satt av tid til mekling 25. mars med tidsfrist til 7. april.

Varsler ekstra lønnsløft for de folkevalgte

Dette må du vite om feriepenger

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Så mye økte lønna i 2017

2016 2017 Økning

Industriarbeidere 452500 463800 11300

Industrifunksjonærer 727800 746000 18200

Virke-bedrifter i varehandel 494500 510000 15500

Finanstjenester 631100 654800 23700

Offentlig forvaltning 516500 530500 14000

Statsansatte 561400 574500 13100

Kommuneansatte 489500 501800 12300

Undervisningsansatte 540400 552600 12200

Helseforetakene 549100 575000 25900

26.02.2018
10:05
21.08.2023 17:14



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Flytter fra rottene i Postgirobygget – de har til og med fått navn

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Gorm Kallestad / NTB

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene


Flere saker