JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsekspert Jon Hippe synes regjeringen strekker seg langt:

Pensjonseksperten: – Et meget godt tilbud til offentlig ansatte

Jon Hippe i Fafo mener offentlig ansatte har fått et tilbud de ikke kan si nei til, og synes regjeringen er villig til å betale mye for å få innført en ny offentlig tjenestepensjon.
Arbeidstakersiden har fått veldig godt gjennomslag, sier Fafos pensjonsekspert om resultatet av forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon.

Arbeidstakersiden har fått veldig godt gjennomslag, sier Fafos pensjonsekspert om resultatet av forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon.

Tri Nguyen Dinh

may.berg@lomedia.no

– Det er sluttføringen av pensjonsreformen vi snakker om. Det er historisk sus over dette, sier Fafos pensjonsekspert Jon Hippe etter å ha overvært pressekonferansen lørdag hvor arbeids- og sosialministeren Anniken Hauglie presenterte resultatet av pensjonsforhandlingene sammen med partene på arbeidstakersiden.

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

Hippe synes at arbeidstakerne har fått veldig godt gjennomslag i forhandlingene, og konstaterer at regjeringen har vært villig til å gi mye for å få på plass en ny offentlig tjenestepensjon.

– Ordningen er mer generøs enn det som har ligget i kortene. Sparesatsen i påslagsmodellen er på 5,7 prosent. Det tilsvarer maksimalbeløpet og vel så det i private tjenestepensjoner. Det betyr at offentlig ansatte fortsatt vil ha en meget god tjenestepensjon sammenlignet med privat sektor, sier Hippe.

Hauglie: – Pensjonsforslaget koster 10-12 milliarder kroner mer i året

Meget god AFP

Hippe synes at AFP-løsningen som partene har kommet fram til for offentlig sektors vedkommende er svært god, og svært interessant også for privat sektor.

– Offentlig sektor har fått en privatlignende AFP som faktisk er bedre enn den man har i privat sektor, som nå får et trykk på seg til å bli bedre. Med dette resultatet blir det vanskelig å tenke seg en avvikling av privat AFP, som det nå snart skal forhandles om. Jeg tror AFP-systemet er kommet for å bli, sier Hippe, som påpeker at ved å utvide AFP fra privat og inn i offentlig sektor med sine 800 000 ansatte, blir dette en større og viktigere ordning som samlet omfatter 1,5 million arbeidstakere.

Hippe framhever også samordningsreglene, og mener at man har kommet langt i å få til gode regler for samordning for de som har både gamle og nye rettigheter.

Noe til «sliterne»

Hippe mener at LO har fått overraskende stort gjennomslag for sine krav på vegne av sliterne, de som ikke makter å stå lenger enn til 62. Hippe påpeker at hovedhensikten med reformen for regjeringens del er å få arbeidstakerne til å stå lenger i jobb, og at dette «slitertillegget» derfor er i strid med regjeringens hensikt, som regjeringen har måttet gi seg på for å få en avtale i havn.

– Det gjelder ikke mange arbeidstakere, men er likevel en politisk veldig viktig sak for fagbevegelsen, påpeker Hippe.

Han er ikke i tvil om at levealdersjusteringen over tid vil ha den effekten at det ikke vil være mulig å gå av ved 62. Pensjonsalderen vil presses oppover.

Bra for lavlønnsgruppene

Hippe mener at lavlønnsgruppene i forbund som Fagforbundet og NTL har grunn til å være fornøyd med det som nå kan bli den nye offentlige tjenestepensjonen, så sant de har lange yrkeskarrierer. Arbeidstakere med lav, men stabil inntekt, som står lenge i jobb, kommer godt ut, ifølge Hippe.

– Påslagsmodellen gjør at de får et ganske generøst påslag, slik at de vil kunne nå den gamle 66 prosenten ved 67 år, påpeker Hippe.

Akademikerne har større grunn til å være bekymret for de av medlemmene som har høy sluttlønn og store lønnshopp sent i karrieren. Det gir positive utslag på pensjonen i dagens ordning, men ikke spesielt god uttelling i den ordningen man nå har forhandlet fram.

– Hva tror du i denne avtalen har potensiale for å skape spetakkel?

– Det har jeg vanskelig for å se kan være noe. Dette er et veldig godt tilbud til offentlig ansatte. Jeg tror ikke man kan oppnå så mye mer ved å si nei til dette. Å sitte der med den gamle pensjonsordningen vil man heller ikke ønske. Da gjenstår det å finne på noe helt annet, og det er vanskelig å tenke seg politisk, sier Hippe.

Les mer om forhandlingsresultatet:
Arbeidstakerne fikk presset gjennom gjennom et sliter-tillegg
NTL-lederen anbefaler medlemmene å stemme ja
LO Stat: – En helhetlig løsning med en god sosial profil

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse