Presset gjennom sliter-tillegg
Framtidas slitere ville ikke fått særlig mye å leve av med dagens ordning ved avgang på 62 år, sier forhandlingsleder og 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.
LO, Peggy Hessen Følsvik, er fornøyd med at de klarte å få til en avtale og bekrefter at forhandlingene har vært krevende
Håkon Eltvik
anders@lomedia.no
Forhandlingsleder og 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, er fornøyd med at de klarte å få til en avtale. Hun bekrefter at det har vært svært krevende:
– Jeg må si jeg var usikker på om vi skulle få til dette helt til vi var i mål. Det har vært ekstremt krevende. Ikke bare forhandlingene, men også forberedelser. Det er ulike grupper og problemstillinger som vi har hatt med oss og jobba med hele veien; Da vi starta sa jeg at det kanskje vanskeligste ville bli å klare å holde troppene samla og få et felles resultat. Nå har vi klart det. Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært tøffe forhandlinger både i forberedelsene og ikke minst i natt for å komme fram til det endelige resutlatet. Men jeg mener totalt sett kan vi være godt fornøyd og anbefaler medlemmene å stemme ja til det, sier hun.
• Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor
– Ikke et alternativ å fortsette med dagens ordning
En motiverende faktor var i følge Følsvik at alternativet var å fortsette med dagens ordning.
– Dagens avtale vil være veldig mye dårligere enn det som nå ligger på bordet. Det vil man se når man går inn i typeeksempler. Om man viderefører denne framover, vil det bli alt for lave nivå for de som skal gå av med pensjon, sier hun.
– Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?
– Det at vi har fått til påslagsordning, tjenestepensjon med rimelig godt nivå, livsvarig AFP, har ivaretatt kjønnsnøytralitet, og også fått til noe for de som må gå av på 62 år. Det syns jeg er bra, selv om vi gjerne skulle sett at det var enda bedre, sier hun.
Presset gjennom sliter-tillegg
Hessen Følsvik poengterer også at framtidas slitere ikke ville fått særlig mye å leve av med dagens ordning ved avgang på 62 år.
– Den største seieren er et helhetlig resultat vi kan være fornøyd med. Vi satt igjen med to ting som var de absolutt vanskeligste: Tidligpensjonstilegget og opptjeningssatsen i tjenestepensjonen. Det viste seg å bli ekstremt vanskelig utover natta. Jeg er fornøyd med at vi har fått på plass prinsippet med at noen må gå av på 62 år fordi de ikke har restarbeidsevne. Og vi har fått et lite tillegg på det, som gjør at de kommer bedre ut, sier hun.
– For dette var vel ikke med i det første tilbudet fra regjeringa?
– Det var slett ikke i utkastet fra regjeringa. For både regjeringa og departementet har dette sittet langt, langt inne.
– Var noen spørsmål som var spesielt vanskelig for de fire arbeistakerorganisasjonene å bli enige om?
– Det er noe med fordelingsprofilen. Akademikergruppene har andre yrkeskarrierer og høyere lønn, og er mer opptatt av de som ligger i andre enden av skalaen enn våre. For oss er det viktig å ha en god sosial profil, sikre de lavest lønte og deltidsansatte. Så det at vi har en tilleggssats så høy som 18,1 prosent, og opptjening til 75 år er ikke krav som har stått spesielt sterkt for oss i LO. Men for å få til denne helheten, var det viktig, sier hun.
Les mer om forhandlingsresultatet:
• Hauglie: – Pensjonsforslaget koster 10-12 milliarder kroner mer i året
• Pensjonsekspert Jon Hippe synes regjeringen strekker seg lang
• NTL-lederen anbefaler medlemmene å stemme ja
• LO Stat: – En helhetlig løsning med en god sosial profil
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.