JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stats student- og ungdomskonferanse

– LO kan lære av Bolleland på Espa

HELL: – Det er kanskje litt rart å sammenligne en fagforening med en bensinstasjon, men det vi kan lære av Bolleland på Espa, er at vi må tørre å sette høye konkrete mål og jobbe sammen for å nå de, sa NTLs forbundssekretær Eddie Ingebrigtsen på LO Stats student- og ungdomskonferanse på Hell mandag.
22 LO-organiserte ungdommer fra hele landet er denne uka samlet på Hell i Nord-Trøndelag for å lære mer om fagforeninger, politikk og ikke minst bygge nettverk

22 LO-organiserte ungdommer fra hele landet er denne uka samlet på Hell i Nord-Trøndelag for å lære mer om fagforeninger, politikk og ikke minst bygge nettverk

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Ingebrigtsen var en av flere foredragsholdere som hadde blitt invitert for å skolere de unge LO-medlemmene.

22 ungdommer fra hele landet er denne uka samlet på Hell i Nord-Trøndelag for å lære mer om fagforeninger, politikk og ikke minst knytte nettverk.

Tajik: – Dagpengekutt får ikke flere i jobb

Det var en stolt LO Stat-sekretær Anniken Refseth som, sammen med Eirik Owren Holt (nestleder i NTL Ung) og Dagfinn Svanøe (ungdomsleder i EL og IT Forbundet), ønsket de velkommen.

– Det er kanskje litt utbrukt å spøke om Hell, men jeg håper vi får det djevelsk moro her i disse tre dagene, sa Eirik Owren Holt som, sammen med Svanøe, holdt et foredrag om LO stat og forbundene.

– Vi har 19 forbund i LO Stat og jeg er glad for at flere er representert her. Til sammen er vi 100.000 medlemmer i LO Stat, men vi er også en del av LO-fellesskapet med over 900.000 medlemmer, sa Refseth. I salen satt det flere unge arbeidstakere, organisert i NTL, EL og IT Forbundet, Fagforbundet og Postkom. Der satt også to studenter fra NTNU.

STOLTE ARRANGØRER: Nestleder i NTL Ung, Eirik Owren Holt og LO Stat-sekretær Anniken Refseth

STOLTE ARRANGØRER: Nestleder i NTL Ung, Eirik Owren Holt og LO Stat-sekretær Anniken Refseth

Nina Hanssen

1,5 millioner boller

Førstesekretær i LO, Julie Lødrup, fikk oppdraget å gi ungdommene innføring i hva den norske modellen er. Hun minnet om det viktige trepartssamarbeidet som blant annet handler om et organisert arbeidsliv.

Eddie Ingebrigtsen ga ungdommen et historisk tilbakeblikk og fortalte hvordan fagbevegelse har kjempet for de velferdsordningene vi kjenner i dag.

– Det er viktig at vi som er unge vet at velferdsgoder er ikke noe som har kommet av seg selv. Mange har jobbet hardt og gjort en god jobb for å få gjennomslag for kravene. Det at vi har ferie, helgefri, overtidsbetaling og andre rettigheter i arbeidslivet, er det fagbevegelsen som har kjempet fram. Disse ordningene er ikke hogget i stein, men er under press i dag. Det er det viktig at dere unge vet, sa han til en lydhør ung forsamling.

– Ungdomsfiendtlig budsjettforslag

Eddie Ingebrigtsen (NTL), Julie Lødrup (LO) og leder av NTL Ung, Sahar Azari

Eddie Ingebrigtsen (NTL), Julie Lødrup (LO) og leder av NTL Ung, Sahar Azari

Nina Hanssen

Ingebrigtsen understreket særlig at det nå etter valget er viktig å sette seg mål og se framover.

– Selv om valget ikke gikk slik vi ville, så kan vi ikke sette oss ned og deppe. Nå må vi sette oss mål og jobbe sammen for å nå de, sa han. Og viste til Espa boller, som hvert år setter opp konkrete mål om hvor mange boller de skal selge. I år har de allerede solgt 1,5 millioner boller.

– Vi kan lære av dem, da jeg har tro på at det å sette seg konkrete mål er god indremedisin og gjør at vi jobber bedre. Det er ikke tallmålet som er viktig, men at dette kan gi økt engasjement. Gevinsten kan være at vi får rekruttert flere medlemmer, sa han og spøkte med at de kunne kalle denne kampanjen «BolLO». Blant annet pekte han på at LO stat nå har 100.000 medlemmer.

– Å sette seg et mål om 200.000 medlemmer kan være realtistisk. Det holder da med at hvert medlem rekrutterer en venn, sa han.

Tre som lot seg inspirere er Tonje Hakvaag og Mariann Sandstøl som jobber på NAV-kontoret på Sola og Kristina Reinholdtsen i NTL Skatt.

Arbeidsledige vil få 700 millioner kroner mindre i dagpenger

Nina Hanssen

Mariann Sandstøl og Tonje Hakvaag fra NAV Sola, arbeider til vanlig med arbeidsrettet oppfølgning. De er begge to nye medlemmer i NTL. På ungdomskonferansen ønsker de først og frest å bli bedre kjent med LO Stat som organisasjon, og hvordan organisasjonen arbeider.

Begge har fått varme anbefalinger om å delta på ungdomskonferansen av tillitsvalgte på arbeidsplassen sin, så de har høye faglige og sosiale forventninger til konferansen på Hell

– Jeg er spesielt interessert i endringsledelse og synes fagforeningenes arbeid og rolle innenfor endring er spennende. Jeg gleder meg til bolken om omstilling i arbeidslivet, sier Hakvaag.

Sandstøl synes det er spennende OG interessant å tenke over hva som skjer med arbeidsmarkedet, moderniseringen og effektivisering i tiden fremover. Spesielt med tanke på unge som sliter i dagens arbeidsmarked.

Unge, ufaglærte menn er de store jobbtaperne

Nina Hanssen

Deltaker Kristina Reinholdtsen jobber med ungdom og forebygging i Skatteetaten. Der har hun vært siden 2014.

Hun har bestandig vært organisert i et LO-forbund. Tidligere i HK og Norsk sjømannsforbund, nå i NTL.

– For meg har det alltid vært viktig å være en del av en gruppe som prøver å påvirke politisk og å ha mange i ryggen. Jeg deltar på denne konferansen for å lære mer og fordi jeg synes det er viktig at spesielt unge engasjerer seg. Det er de som skal stå lengst i et arbeidsliv i stadig endring. Samtidig er de overrepresentert i midlertidige stillinger, sier Renholdtsen.

Hun mener det å skolere seg og lære mer blir viktigere fremover, ikke bare for de tillitsvalgte, men for alle i et arbeidsliv.

– Å engasjere seg er å ta ansvar for et arbeidsliv som fungerer til det beste for alle, sier hun og er spent på fortsettelsen av konferansen på Hell.

Are Mogstad Vigre (25) mistet jobben i februar etter tre og et halvt år som rørleggerlærling. Siden da har han vært i NAV-systemet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse