JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor nedgang i unge, ufaglærte menn i jobb

Unge, ufaglærte menn er de store jobbtaperne

For menn mellom 25 og 29 år med grunnskoleutdanning har sysselsettingsgraden falt fra 79 til 66,2 prosent fra 2006 til 2016.
JOBBDØD: Andelen unge, ufaglærte menn som er i jobb har falt dramatisk de siste ti årene.

JOBBDØD: Andelen unge, ufaglærte menn som er i jobb har falt dramatisk de siste ti årene.

Dean Drobot/Colourbox

De siste ti årene har andelen nordmenn som jobber, sunket med 2,2 prosentpoeng, men for unge, ufaglærte menn er det mer dramatisk, skriver Klassekampen: I aldersgruppen 25–29 år er det en nedgang på 13 prosentpoeng.

Få nyhetsbrevet vårt

Statistisk sentralbyrå har på oppdrag fra avisa sett på alder og utdanningsnivå fra arbeidskraftundersøkelsen.

I aldersgruppen 30 til 39 år har sysselsettingsgraden falt med 7 prosentpoeng fra 2006 til 2016. I gruppen 15 til 24 har den falt med 8 prosentpoeng i samme periode.

Seniorforsker Simen Markussen ved Frisch-senteret ved Universitetet i Oslo mener teknologi og innvandring er blant årsakene til den store nedgangen for unge, ufaglærte menn.

– For gruppen av unge, ufaglærte menn er endringen dramatisk. De har havnet i en dobbel skvis ved at teknologiske endringer gjør etterspørselen etter slik arbeidskraft mindre. Samtidig som innvandring har skapt et tilbudssjokk av folk som vil jobbe. Det er flere som slåss om færre jobber, sier han.

Han sier redusert etterspørsel etter ufaglært arbeidskraft og økt krav til utdanning er en trend man har sett lenge.

For kvinner med høyere utdanning mellom 25 og 29 år har sysselsettingsgraden falt med kun et halvt prosentpoeng.

17 historier om ulikhet i Norge

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse