NINA HANSSEN" />
NORSK ARBEIDSLIV: Her setter man likeverd og likestilling høyt. Det gleder meg stort, sier Morrakote Suriya

NORSK ARBEIDSLIV: Her setter man likeverd og likestilling høyt. Det gleder meg stort, sier Morrakote Suriya

Paul-Egil Henriksen

Tillitsvalgte Morrakote Suriya kom helt blank fra Smilets land:

– Venner i Thailand tror fortsatt at jeg giftet meg med Solskjær

En nettchat førte Morrakote Suriya fra Thailand til Mo i Rana, Nasjonalbiblioteket og tillitsverv.18.10.2016
11:14
21.10.2016 13:45

nina.hanssen@lomedia.no

– Alt jeg visste om Norge var litt om kongefamilien, midnattssolen, fjordene og daværende Manchester Uniteds berømte spiller Ole Gunnar Solskjær. Mine venner, som er United-fans, i Thailand tror fortsatt at jeg giftet meg med Solskjær, sier Morrakote Suriya – også kalt Nim blant kolleger – og ler høyt.

Hun er en engasjert og åpenhjertig kvinne med masse latter og smil. Nim kommer fra Chiang Mai i Thailand - Smilets land.

Latteren smitter, og snart er det flere som nikker og smiler til oss. Det er høst, og vi sitter i kantina på Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

Så mye lønnsøkning fikk de ansatte i Staten og Spekter-området

Gir tilbake

Det som bare skulle bli et kort besøk i eksotiske Norge for Nim, ble hennes nye liv. Hun kom fra en by med nesten 2 millioner innbyggere til Rana med rundt 26 000 mennesker. Det var to forskjellige verdener, og hun forelsket seg øyeblikkelig i landet, folket der, og spesielt en av dem – hennes kommende mann.

Hun bestemte seg for at Mo var rette plass. Selv om hun og mannen hennes også tenkte på å flytte til Lofoten, der han hadde hus.

– Jeg var jo allerede kommet til en plass med mye natur og lite mennesker. Det var ikke noe vits i å flytte til mer natur, tenkte jeg. Rana var så stille, og jeg fant roen her. Vi var enig at det er flere muligheter på Mo enn i Lofoten for at jeg kunne få brukt mine kunnskaper fra Thailand, sier hun og fortsetter.

– Thailand er på mange måte et moderne samfunn med gamle tradisjoner som ennå står sterkt. Om jeg sa høyt at jeg var uenig med en eldre kollega, ble jeg ofte mislikt av eldre kollegaer og sjefer. Dette ble sett på som veldig uhøflig. Jeg er glad for at jeg ikke må ta slike hensyn her.

Aisha får kjeft fra både somaliere og nordmenn

Lost in translation

Men i starten følte Nim seg både døv, blind og utafor samfunnet forteller hun.

– Litt frustrerende var det i begynnelsen at jeg ikke kunne et ord norsk. Heldigvis kunne jeg engelsk og på den måten kunne jeg kommunisere med min mann, og snille ranværinger som jeg traff på gata. Etter at jeg fikk obligatorisk norskopplæring gikk det bedre, og etter kort tid kunne jeg i alle fall føre noen samtaler. Da følte jeg meg mer inkludert, forteller hun.

YTTERPUNKT: Overgangen fra Thailand til Mo i Rana var stor for Morrakote Suriya. Mottagelsen hun fikk fra de tillitsvalgte på Nasjonalbiblioteket var viktig for henne.

YTTERPUNKT: Overgangen fra Thailand til Mo i Rana var stor for Morrakote Suriya. Mottagelsen hun fikk fra de tillitsvalgte på Nasjonalbiblioteket var viktig for henne.

Paul-Egil Henriksen

Isende kaldt

Hun er vokst opp i byjungelen nord i Thailand med et varmt klima året rundt. Derfor kom den første norske vinteren som et sjokk på henne.

– Det var faktisk minus 21 grader, jeg fikk sjokk og kledde meg opp i ull fra innerst til ytterst. En venninne kom bort til meg den vinteren og sa at jeg så ut som en ball, forteller hun og ler høyt.

Hun klarte ikke å la være å hoppe ut i dyp snø.

– Lite visste jeg at det var forskjellig høyde mellom fortau og vei derunder. Dermed klarte jeg å vrikke ankelen, forteller hun.

Følg LO-Aktuelt på Facebook

Savnet maten

– Det eneste jeg savnet var maten. Hjemme kunne jeg ikke lage mat, men jeg var så avhengig av thaimat. Tro meg, når du flytter så langt hjemmefra; maten kan redusere hjemlengsel, sier hun.

Så noe av det første hun startet med var å lage thaimat fra bunnen av.

– I dag er jeg nok den dårligste thailandske kokken her i Rana, men jeg lager i alle fall mat fra bunnen av, sier hun stolt før hun gladelig deler thai-oppskrifter.

Siv Jensen sender regning på 2000 kroner til uføre og syke som trenger fysioterapi

Faglig kompetanse

Nim var glad for at hun kunne velge lærlingeplass på Nasjonalbiblioteket. Hjemme i Thailand var hun sjef for registreringskontoret, først på Far Eastern University og deretter Lampang Intertech College (LIT), og etter kort tid i Norge ringte hun sjefen på LIT og sa opp.

– På Nasjonalbiblioteket ble jeg veldig glad og følte meg hjemme med en gang. Jeg var først praktikant og fortsatte i ulike vikariater, og i den perioden bestemte jeg meg for å bli medlem i NTL.

– Min mann var engasjert i fagforeningen da han jobbet ved Norsk Jernverk og det var han som fortalte meg om norsk fagbevegelse og hvorfor det var viktig å organisere seg, forteller hun.

Hun husker at de tillitsvalgte tok vare på henne med det samme og sørget for at hun fikk fast stilling som konsulent.

– Jeg er så takknemlig for at de både hjalp meg med å få fast jobb, og ble mine venner. Derfor jeg stilte meg til disposisjon for verv, ivrer hun.

Nim ble først vara til NTL-styret og deretter fikk hun flere tillitsverv.

– Det har vært gull verdt og helt fantastisk for å bli med i LO. Den skoleringen jeg har fått er unik, sier hun på ekte nordnorsk vis.

Amerikanske Ann fant friheten i Velferds-Norge

Lev, lær og lek

Hun bor sammen med mannen i Bjerka, tre mil sør for Rana, men reiser ofte til hovedstaden på kurs og møter. Gjennom tillitsvervet fikk hun mulighet til å gi noe tilbake til samfunnet. Nå står hun gjerne på døgnet rundt for sine medlemmer.

I Thailand har hun en bachelorgrad i medievitenskap. En gang drømte hun også om å starte et eget reklamebyrå der hun kunne få bruke sine kreative evner. Men nå trives hun med å ta vare på et godt organisert arbeidsliv.

– Jeg synes NTLs motto for skoleringsopplegget «Lev og Lær» er så bra. Det er drømmen om livslang læring. Jeg er så nysgjerrig og har lyst til å lære så mye mer, sier den engasjerte sommerfuglen i vinterland.

Derfor streiker lokførerne

Norsk arbeidsliv er helt unikt

Nim synes det var stas å delta på NTLs landsmøte og der benyttet hun også anledningen til å holde et flammende innlegg.

Hun er forbauset over at ikke flere nordmenn engasjerer seg i fagforeningsarbeid.

– Det er jo så utrolig lærerikt og nyttig. Av og til når jeg møter vanlige arbeidstakere, så er det mange som ikke kjenner sine rettigheter og plikter eller vet at vi har et så bra og velorganisert arbeidsliv, sier hun.

Hun ser på norsk arbeidsliv som helt unikt. Kanskje har det hatt noe med at hun har sett arbeidslivet med et utenlandsk blikk og kan sammenligne. Særlig ble hun glad da hun skjønte at kvinner har samme muligheter her som menn, og at det ikke spiller noen rolle i hvilken familie du er født i.

– Her setter man likeverd og likestilling høyt. Det gledet meg stort, sier hun.

LO Stat: – Regjeringen angriper pensjonene til statsansatte

Pro-amerikansk

– I Thailand er mange pro-amerikanske. Få vet noe om hvordan den nordiske velferdsmodellen er organisert. Jeg skulle gjerne bidratt med å gi kunnskap om Norge og Norden, sier hun energisk.

I løpet av årene i Norge har hun lært så mye om treparts-samarbeidet, den norske modellen og hvor viktig det er med et organisert arbeidsliv, at hun nå også har lyst til å eksportere denne kunnskapen til sitt hjemland.

– I Thailand har vi ikke den samme tradisjonen, og jeg skulle gjerne engasjert meg i LOs internasjonale arbeid slik at jeg kunne være med å overføre kunnskap til thailandske arbeidsgivere og arbeidstakere. Det hadde vært flott å dele kunnskapen og erfaringene, sier hun.

Paul-Egil Henriksen

15.000 minstepensjonister går glipp av pensjonsøkning

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Morrakote Suriya (Nim):

Varahovedtillitsvalgt i NTL Nasjonalbiblioteket.

Er aktiv i det lokale lønnsoppgjøret.

Født 1972 I Chiang Mai i Thailand, gift

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.10.2016
11:14
21.10.2016 13:45Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte


Flere saker