JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

2500 ansatte i departementene krever faste kontorpulter. Statsråden inviterer til møte om konflikten

Monica Mæland sier at hun har stor respekt for engasjementet til de 2500 som har protestert mot de planlagte kontorplassene i et nytt regjeringskvartal. Men alt hun lover, er at hun vil invitere til et møte.
LOVER MØTE: Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminster tok imot underskriftslister fra NTL-tillitsvalgt Elisabeth Grøvan Ruud (t.h) og representanter fra Unio, Akademikerne og YS.

LOVER MØTE: Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminster tok imot underskriftslister fra NTL-tillitsvalgt Elisabeth Grøvan Ruud (t.h) og representanter fra Unio, Akademikerne og YS.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– Dere må revurdere den beslutningen dere har tatt, sa NTL-tillitsvalgt Elisabeth Grøvan Ruud da hun overrakte en liste med tett oppunder 2500 navn på departementsansatte til statsråden.

De har alle skrevet under på at de mener 23 kvadratmeter per ansatt er for lite og at de krever faste plasser til alle ansatte. Regjeringen har lagt opp til underdekning og «clean desk», altså færre arbeidspulter enn antall ansatte, noe som gjør at de må rydde pulten etter hver arbeidsøkt. Arbeidstakerne frykter at de ikke vil kunne gjøre en god nok jobb under slike forhold.

– Det at så mange har skrevet under, det et kraftig signal, sa Grøvan Ruud som selv jobber i Kunnskapsdepartementet.

Lønn: Dette er de 25 dårligst betalte yrkene

Store kostnader

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland påpekte at mye handler om kostnader når man skal bygge et nytt regjeringskvartal, i tillegg til at man må tenke på kvalitet og ta miljøhensyn.

– Dette blir et veldig kostbart bygg, og det skal bæres inn i hvert eneste statsbudsjett i årene fremover, påpekte hun overfor frifagbevegelse.no.

– Den største utgiften er likevel lønn til de ansatte. Er det ikke viktig å få mest mulig effektivitet ut av de pengene?

– Det å ha fokus på arbeidsplassene er selvfølgelig kjempeviktig. Det mener jeg jo at vi har hatt, og det skal vi også ha fremover.

– Og da er det kanskje de som jobber der som er best plassert for å vite hva de trenger?

– Ja, man kan i hvert fall ha meninger om det, men vi må ta beslutningen med tanke på hva vi mener er mest forsvarlig videre.

Skuffet over lite medvirkning

På veien videre, hadde Monica Mæland i første omgang ett tilbud til de ansattes representanter:

– Jeg vil gjerne invitere dere til å møte meg og diskutere litt mer etter at jeg har fått lest dette dokumentet.

Tilbudet ble tatt godt imot:

– Vi får håpe dette er starten på at vi nå kan få skikkelig medbestemmelse, sier Elisabeth Grøvan Ruud fra Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Så langt har det vært veldig liten mulighet for medvirkning, mener både hun og representantene for de andre hovedsammenslutningene som møtte statsråden. De skjønner blant annet ikke hvorfor det er så om å gjøre å få samlet alle departementene på ett sted.

– Kunnskapsdepartementet ligger nå rett rundt hjørnet, i helt greie lokaler som er godt sikret mot terror. Det er ikke langt å gå til de andre departementene, sier Gro Beate Vige på vegne av Unio.

Erik Ferdinand Øverland i Akademikerne synes det er greit å bruke arealnorm i noen sammenhenger, men ikke som en universell standard, slik det nå legges opp til.

– Det kommer helt an på hva man skal jobbe med. Nå dyttes arealnormen frem som et slags mantra.

– For trangt i nytt regjeringskvartal

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse