JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– For trangt i nytt regjeringskvartal

I godt selskap med politikere og arkitekter, protesterer også NTLs medlemmer i departementene mot det planlagte, nye regjeringskvartalet.
GJENBRUK: Bjørn Halvorsen, leder i NTL Sentralforvaltningen, mener R5 bak ham her, fortsatt bør inngå i det nye regjeringskvartalet.

GJENBRUK: Bjørn Halvorsen, leder i NTL Sentralforvaltningen, mener R5 bak ham her, fortsatt bør inngå i det nye regjeringskvartalet.

Øystein Windstad

merete.jansen@lomedia.no

Onsdag ble det bestemt hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut. Mange jublet over at det var kåret en vinner i arkitektkonkurransen, andre manet til omkamp. Blant disse finner man både byantikvaren i Oslo, profilerte politikere og toneangivende arkitekter, men også NTLs medlemmer i sentralforvaltningen.

– Mange av de andre som klager, er mest opptatt av utseendet - at bygningsmassen blir så ruvende. For vår del er det først og fremst funksjonaliteten som blir altfor dårlig, sier Bjørn Halvorsen, leder i NTL Sentralforvaltningen.

Mye glass og høye bygg i det nye regjeringskvartalet

Frykter dårlig plass

For å få plass til flest mulig ansatte på minst mulig plass, er det planlagt for rundt 25 prosent underdekning av kontorplasser. Tanken er at alle ikke er på jobb samtidig, og at hvis de fleste ikke har noen fast pult, vil det alltid være et sted man kan sette seg. "Free seating" og "clean desk" er populære uttrykk for denne ordningen. En ordning som er alt annet enn populær hos de som skal jobbe i det nye regjeringskvartalet. Halvorsen mener det vil være en langt bedre løsning å ta i bruk noen av dagens bygninger og heller bygge litt mindre nytt.

– Da vil man få en mindre ruvende bygningsmasse midt i sentrum, samtidig som man sørger for bedre kontorplass til de ansatte.

Billigere blir det også.

Departementansatte må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet

Bygninger som kan gjenbrukes

Bygningene han mener bør videreføres, er Viktoria terrasse der Utenriksdepartementet ligger, R5 ved VG-bygget i Akersgata og den relativt nybygde R6 like bakenfor.

– NTLs medlemmer i Utenriksdepartementet sier at de foretrekker å pusse opp lokalene på Viktoria terrasse, understreker Halvorsen. Han minner om at fire tidligere utenriksministre nylig har fremmet den samme løsningen. Argumentet om at det er bedre for sikkerheten å samle alt på ett sted, kjøper han ikke uten videre:

– Det finnes flere land der sikkerheten er brukt som argument for det motsatte - nemlig å spre bygningsmassen, så man ikke kan ramme hele strukturen samtidig.

• Følg oss på Facebook

Få nyhetsbrevet vårt

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse