JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørn Wiggo og Tom settes til renhold som Forsvarsbygg har betalt ISS for å utføre

Forsvarsbygg har satt to oppsagte renholdere til å utføre arbeidsoppgaver som ISS allerede får betalt for å gjøre, mens man venter på en rettskraftig dom.
OPPRØRT: Tillitsvalgt Ove Gamst (t.v.) og de oppsagte ansatte Bjørn Wiggo Nerli og Tom Enoksen er rystet over ledelsen i Forsvarsbygg. (Foto: Torgeir Bråthen)

OPPRØRT: Tillitsvalgt Ove Gamst (t.v.) og de oppsagte ansatte Bjørn Wiggo Nerli og Tom Enoksen er rystet over ledelsen i Forsvarsbygg. (Foto: Torgeir Bråthen)

Torgeir Bråthen

may.berg@lomedia.no, anders@lomedia.no.no

NTL har gående en rettstvist mot staten ved Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg på vegne av elleve renholdere som ble oppsagt etter at de reserverte seg mot å bli overført til ISS, da selskapet vant anbudet om renhold av Forsvarets bygninger og anlegg.

Tingretten besluttet at to av renholderne, Tom Enoksen og Bjørn Wiggo Nerli, skulle få stå i stilling fram til rettskraftig dom. Det er her uenigheten har oppstått.

1. november i fjor ble renholdere Bjørn Wiggo Nerli og Tom Enoksen satt til rundvask av en tom kaserne på Bardufoss, og senere tomme leiligheter på Setermoen. Rundvasken var på ubestemt tid og tenkt utført helt fram til saken kommer opp i lagmannsretten. NTLs tillitsvalgte, i samarbeid med verneombudet, grep inn fordi at dette var for tungt arbeid i lengden. Men da besluttet Forsvarsbygg at de skulle utføre daglig renhold i Forsvarsbyggs egne lokaler, arbeidsoppgaver som ISS allerede får betalt for å utføre.

– Det er helt forkastelig. Det føles meningsløst å skulle gjøre en jobb som ISS uansett får betalt for, sier Nerli.

– Føler dere at ledelsen i Forsvarsbygg straffer dere?

– Ja, det er ikke tvil om at vi føler denne behandlingen vi har fått siden rettssaken som en form for avstraffelse for at vi reserverte oss mot å overføres til ISS, sier Nerli.

– Forsvarsbygg behandler renholderne som om de er hår i suppa, sier NTL-tillitsvalgt Ove Gamst, som har bistått de to i møtene med Forsvarsbygg.

Siv Jensen: Jobbtall viser skivebom fra Ap

Bakgrunn i rettstvist

De ordinære renholdsoppgavene var overført til ISS, og var ikke et alternativ. Enoksen og Nerli mente de kunne bli satt til å utføre arbeidsoppgaver innen drift og vedlikehold, som de hadde utført tidligere i en periode. Det sa Forsvarsbygg nei til.

Forsvarsbygg hevder at de i henhold til tingrettens dom ikke kan sette de to til annet enn renholdsoppgaver.

Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten

Rundvask i flere måneder

– Rundvask er veldig slitsomt når det er det eneste man holder på med i måned etter måned. Spesielt takvask er tungt. Forsvarsbygg visste at det fort kunne ta ett år før saken kom opp for lagmannsretten, men de tok ikke hensyn til våre innvendinger om at dette ville bli for tungt og ensidig i lengden, sier Nerli.

Siden januar har de to, assistert av Gamst, hatt flere møter med arbeidsgiver, uten at de er blitt enige. De to renholderne har foreslått andre arbeidsoppgaver de mener de er i stand til å utføre, blant annet enkle vedlikeholdsoppgaver og utvendig arbeid som Forsvarsbygg pleier å ansette sommervikarer til å utføre.

Forsvarsbygg har imidlertid vært strikt på at arbeidsoppgavene deres må kunne knyttes til renholdsfaget.

Pålagt å gjøre ISS' jobb

I februar fikk de to renholderne brev fra arbeidsgiver om at de ville bli pålagt å drive daglig renhold i Forsvarsbyggs egne lokaler på Bardufoss og Setermoen fram til det foreligger en rettskraftig dom. Av brevet framgår det at ISS fortsatt skal få betalt for arbeidet. I brevet står det blant annet:

«Forsvarsbyggs lokaler ved Bardufoss og Setermoen, hvor ISS iht. kontrakt skal utføre daglig renhold, vil frem til rettskraftig dom foreligger holdes rent av Forsvarsbyggs egne to ansatte uten at det får følge for kontrakten med ISS».

Ifølge brevet skal Forsvarsbygg fortsatt betale ISS «for å innfri sin del av kontrakten».

Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Slett behandling

Ove Gamst, som har bistått de to renholderne, mener at Forsvarsbygg bedriver slett personalbehandling, i tillegg til at de forvalter skattebetalernes penger på en dårlig måte.

– Jeg ser ingen spor av menneskelige vurderinger hos ledelsen i Forsvarsbygg. I stedet driver de flisespikkeri, sier Gamst.

Ann Berit Sagedal, NTL-tillitsvalgt i Forsvarsbygg, mener at arbeidsgiver bør gi renholderne meningsfylte arbeidsoppgaver.

– Jeg vet fra lignende saker at det kan være behov for å lete etter andre arbeidsoppgaver. Når folk blir overflødig internt, er det ganske vanlig at de overføres til andre oppgaver. Jeg leser ikke dommen fra tingretten slik at de ikke kan ha andre vettuge arbeidsoppgaver som ikke dreier seg om renhold. Men stillingens tittel og kode kan ikke endres, den må være lik den de ble oppsagt fra, sier Sagedal.

Både Sagedal og Gamst påpeker at det finnes arbeidsoppgaver nok for de to å ta tak i.

– Det er nok av bygninger som skriker etter vedlikehold, sier Sagedal.

– Prøver å legge til rette

Avdelingsdirektør for eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg, David Halvorsen, avviser overfor NTL-magasinet at man «hevner» seg på de oppsagte renholderne.

– Vi har forståelse for at de er i en vanskelig situasjon. Når de har valgt å reservere seg, er det noe de har rett til fullt ut. Vi prøver å legge til rette best mulig innenfor de rammene vi har, sier han.

Halvorsen mener de har gjort det de kan, også med tanke på å finne annen type arbeid.

– Vi registrerer det som fremføres, og vi prøver å ivareta våre ansatte best mulig innenfor de rammene vi har. De er ansatt innen renhold og har rett til å stå i stilling. Vi har ikke renhold i egen regi lenger, så vi har prøvd å finne arbeids som gjør at de kan utøve yrket sitt, sier han.

Halvorsen ser poenget med at de to nå rengjør arealer som egentlig er ISS' ansvar.

– Vi ser også at det blir dobbelt opp, men det viktigste når har vært å legge til rette for at de får utøve yrket sitt i den situasjonen vi er i nå, sier han.

Til påstanden om manglende «menneskelige vurderinger», har ikke Halvorsen noen kommentar.

– Det får vi bare ta til etterretning. De har valgt å reservere seg, som er en rettighet de har. Så har de fått en kjennelse fra tingretten om at de kan stå i stillingene sine, og vi legger til rette for det. Vi prøvar å ivareta våre ansatte, sier Halvorsen.

– Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne

Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse